Det gäller att hänga med när elbåtstillverkaren Candelas grundare och vd Gustav Hasselskog snackar båtmotorer. Eller kanske inte kring själva motorerna i sig, men vilka hinder som finns för att göra dem så effektiva som möjligt. Det handlar om vattenmotstånd och magnetfält, något som Candela har jobbat med att eliminera trots att den nya elmotorn C-POD, med två motorer och två propellrar i, sitter under vattnet.
I dag har Candelas första båt på marknaden, C-7, i praktiken en utombordare – en elmotor som sitter i en låda. En axel kopplad till en vinkelväxel går från lådan ner via rodret och driver propellern.
”Det vi har gjort nu är istället att flytta ned motorerna under vattnet”, säger Gustav Hasselskog, som grundade Candela 2014.
Med drivlinan under vattnet ska den nya motorn bli helt tyst och utan växelhus försvinner det mekaniska skramlet.
En viktig aspekt i sammanhanget är också att motorn ska vara liten, för att ge så lite motstånd som möjligt. Torpeden som C-PODs två motorer sitter i har en diameter på 105 millimeter.
Ett annat hinder på vägen när det gäller motorer är att kunna kyla dem, men i och med att C-POD sitter under vatten är det lättare att lösa utan en stor kylartank.
Vanliga bensin- och dieseldrivna båtmotorer till fritidsbåtar beräknas gå 30 timmar om året och sedan servas. C-POD kan gå i 3 000 timmar. Candelas kommunikationschef Mikael Mahlberg kallar den ”något av en evighetsmaskin”. Det är alltså i princip en underhållsfri motor, som heller inte har någon olja i sig.
”Livet är för kort för oljebyten. Någon liter smörjolja per år har naturligtvis liten relevant miljöpåverkan. Men vi gick igång på tanken att rensa ut oljan helt och göra en torr motor”, säger Gustav Hasselskog.
Grunden i hela idén om en eldriven bärplansbåt är de miljömässiga aspekterna. Dels kostar bränsle mycket och en fritidsbåt drar 15 gånger mer än en personbil, och dels medför båtarna utsläpp.
Candelas lätta elbärplansbåt är byggd av kolfibermaterial och svävar över vattenytan, vilket minskar energiförbrukningen med 80 procent då den inte behöver i närheten så mycket effekt som en planande båt. Den är också ganska tyst, både för att friktionen är liten mot vattenytan och för att den drivs av en elmotor.
Priset för en C-7 är i dag 285 000 euro inklusive moms, motsvarande drygt 2,9 miljoner kronor. Däremot är kostnaderna för elen mycket lägre än bränslekostnaderna för en båt med en bensin- eller dieseldriven motor.
Läs mer om C-7 och bärplansteknik: Di Digital testar lyxiga elbåten som är ett flygplan
Förutom fritidsbåtar med C-7, som Candela hittills har levererat 29 stycken av till Sverige, USA och Mellanöstern, så tar man också fram en eldriven passagerarfärja P-30 (även det en bärplansbåt) som ska testas i Stockholms färjetrafik nästa år. Den har den nya elmotorn C-POD som utökar effektiviteten så att båten ska kunna gå ännu längre. Dessutom sparar den underhållsfria konstruktionen av motorn både tid och pengar.
”Vi har analyserat Region Stockholms och Waxholmsbolaget ganska mycket. De lägger 500 miljoner kronor på den sjöbundna kollektivtrafiken och nära 25 procent av det är bränsle. Bränslekostnaden sänker vi med ungefär 90 procent och kostnaden för underhållet sänks också”, säger Gustav Hasselskog.
”Med den lösningen kan omställningen till fossilfria hav och sjöar gå snabbt”, säger han.
Läs också: Stockholmstrafikanterna testar världens första elektriska bärplansfartyg
Candela har också växlat upp arbetet kring självkörande båtar – en utveckling som i framtiden även kan sänka personalkostnader.
Bolaget har i dag en dialog med 35 städer om passagerarbåtar och Europa är klimatfrågan drivande, i Arabvärlden vill man ligga i framkant och Asien är mer kostnadsmedvetet.
P-30 kommer att drivas av två av Candelas C-POD-motorer, och den mindre versionen P-12 av en. Den nya motorn ska även installeras på nästa generations fritidsbåtar från Candela. När de kommer att släppas vill Gustav Hasselskog avvakta med att säga, men troligen under nästa år.
Läs också: Grön riskkapitalist bygger nedbrytbara båtar