Hoppa till innehållet

Annons

El-scootern bara början – Stilride vill sprida sin plåt-origami över världen

Svenska Stilride sticker ut med sin egensinnigt designade el-motorcykel SUS1. Men planen är att tekniken bakom ska bli minst lika viktig. Nu tar uppstickaren sikte på flera nya områden – bland annat broar och släpvagnar. 

Tue Beijer och Johan Lindberg Nyvang är grundare av bolaget Stilride.
Tue Beijer och Johan Lindberg Nyvang är grundare av bolaget Stilride.Foto:Stilride

”Vår scooter är lite av en trojansk häst. Vi är övertygade om att den kommer stå på egna ben, men tillverkningstekniken är minst lika viktig för oss”, säger Stilrides vd Jonas Lindberg Nyvang.

Stilride tar plats bredvid ett gäng svenska uppstickare som just nu får mycket uppmärksamhet i både svensk och internationell media. Tillsammans med bland andra motorcykeltillverkarna Cake och Rgnt vill de utmana den traditionella fordonsbranschen med sina stilrena och fossilfria motorcyklar. Till skillnad från en traditionell motorcykel med sin rörformade ram och plastkropp, har deras första alster tillverkats genom att låta robotar vika platt plåt. Tekniken bakom är inspirerad av den japanska konstformen origami, där man genom att vika papper kan skapa oändliga varianter av figurer och föremål. 

Inom industrin kan man använda deras innovativa tillverkningsteknik Stilfold för vikning av tvådimensionella material, i en process som kan beskrivas som ”industriell-origami”. Stilfold är mer mjukvara än hårdvara och ger förutsättningarna för att genom kurvbockning av tvådimensionella plåtar skapa avancerade designer. Stilride har patenterat tekniken och dess digitala värdekedja och har fått godkänt på parametrarna nyhetsvärde, uppfinningshöjd och industriell tillämpning.

SUS1 – Sports Utility Scooter One – har en räckvidd på cirka 120 kilometer och en topphastighet på cirka 100 km/h.
SUS1 – Sports Utility Scooter One – har en räckvidd på cirka 120 kilometer och en topphastighet på cirka 100 km/h.Foto:Stilride

Tekniken har flera fördelar, inte minst miljömässigt. Under sommaren 2021 lät Stilride Svenska Miljöinstitutet IVL göra en livscykelanalys där SUS1:s chassi ställdes mot ett från en konkurrerande kinesisk mc-tillverkare. Genom bland annat lokal tillverkning och materialval har Stilride lyckats reducera klimatavtrycket med hela 50 procent. Anmärkningsvärt är också att Stilride lyckats få ner antalet delar till enbart tio, Att jämföra med konkurrentens 150. Även viktmässigt är skillnaden stor. Stilrides chassi väger enbart 8,9 kilo – konkurrentens vikt var mer än fem gånger så hög.

”Det här är extremt relevant just nu när råvarupriserna för stål och aluminium har fördubblats. Då kan man spara 30-40 procent i material. Det är högst relevant när vi säljer in det här. Genom att reducera vikten kan man även öka på det man kan lastar på – samt öka fordonets räckvidd”, säger Jonas Lindberg Nyvang. 

Nyvang bildade bolaget ihop med Tue Beijer 2020 som ett resultat av ett forskningsprojekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska Material som drivs av Vinnova. Duon har en gedigen bakgrund inom bland annat industridesign och marknadsföring.  Tue Beijer designade sin första scooter 1993 och har jobbat med både BMW och Husqvarna. Johan Nyvang har tidigare stått bakom Björn Borgs omprofilering till ett sportmode-varumärke i rollen som företagets marknadsdirektör. Han har tidigare även arbetat åt Sony PlayStation, Diesel och Starcom.

Även om Stilride nästan helt förknippas med SUS1 är den bara en början. Själva ser de den som något av en trojansk häst.

 ”Vi är ett design- och teknikföretag som fokuserar på att digitalisera tillverkningstekniken och skapa en ny värdekedja för industriell origami kopplat till metalliska material.  Utan motorcykeln hade vi aldrig kunnat komma så här långt - det är den som gett oss all uppmärksamhet”, säger Nyvang och fortsätter: 

”Motorcykeln är vår varumärkesbyggare och den ger oss uppdrag för tillverkningstekniken. Genom att samarbeta med etablerade metallverkstäder i Paris, Milano eller Amsterdam så kan vi börja med vår egen volym och sen haka på andra kunder med ytterligare volym”, säger han.

Plåtstycke där delar till SUS1 redan skurits ut.
Plåtstycke där delar till SUS1 redan skurits ut.Foto:Stilride

Stilride har nyligen inlett ett samarbete med Europas största trailertillverkare, danska Brenderup. Med hjälp av viktekniken har de tillsammans tagit fram ett släp där de fått ned materialåtgången med cirka 30 procent. Även svensk-schweiziska industrijätten ABB har fått upp ögonen för bolaget.

I januari gick Stilride med i ABB:s tillväxthub Synerleap, där målet är ytterligare utveckla och hitta bredare tillämpningar för tillverkningstekniken. Nyvang ser deras medverkan som en möjlighet att knyta kontakter med fler företag. Partners i Synerleap är bland annat teknikjätten Microsoft och amerikanska kärnkraftsbolaget Westinghouse. 

Tekniken kan självklart, enligt Nyvang, användas inom betydligt fler områden än inom just mobilitet – till och med på enorma konstruktioner. Som till exempel broar.  

Han tvivlar inte heller på att vi kommer att känna igen estetiken från SUS1 i andra föremål där Stilride är inblandade. 

”Det finns ett starkt design-dna i och med tekniken” , säger han.

Eftersom stora delar av designen utgår från platt plåt kan man i likhet med exempelvis möbeljätten Ikea frakta material i platta paket för att vikas och formas lokalt på fabriker på bolagets marknader i Europa. 

Trots att SUS1 fått mycket uppmärksamhet har den faktiskt inte släppts på marknaden än. Produktionen väntas komma i gång först i december. Några månader innan dess ska de börja ta upp beställningar. Intresset är högt. I dagsläget har bolaget fått in över 110.000 intresseanmälningar. 

”Vad konverteringsgraden blir har vi ingen aning om. De som skickar in en intresseanmälan vet ju inte vad den kostar eller vad den har för exakt prestanda. Vi siktar på en prisbild över 100.000 kronor. Det är i klass med BMW:s Motorrad och Cakes elmotorcyklar. Men jag tror inte det är där volymspelet är. Vi måste ta fram en nedskalad modell på sikt - kanske en eu-moped. Vi får anpassa oss efter vad folk vill ha”, säger han.

I samband med att han nämner Cake flikar Nyvang in hur kul det är med det stora fokuset på svenska bolag inom mobilitetssektorn och nämner både Northvolt,  Rgnt och Vässla.

 ”Vi är ganska olika och ganska få, så all draghjälp vi kan ge varandra är jättevärdefull. De konkurrenter man kommer att möta på både teknik- och produktsidan är snarare Piaggio, BMW och såna drakar.”

 

 

 

Innehåll från LitiumAnnons

Rapport: digitala satsningar en konkurrensfördel i B2B

Nyligen presenterade Litium för sjunde året i rad sin undersökning Nordic Digital Commerce in B2B. Studien baseras på svar från 920 personer från nordiska bolag och visar att digitaliseringen av handeln inom B2B fortsätter att växa stadigt, med tydliga fördelar för både företag och kunder.

– Företag som inte följer digitaliseringstrenden riskerar att erbjuda en sämre kundupplevelse och tappa kunder över tid, säger Malin Bodolla hos Litium.

Pandemin orsakade en kraftig ökning av digitala investeringar inom de flesta branscher. Inom B2B har utvecklingen haft en något långsammare takt, men Litiums granskning visar att över hälften av de tillfrågade B2B-bolagen antingen har påbörjat – eller accelererat – sin försäljning i digitala kanaler. Rapporten visar att det trots lågkonjunktur är få som bromsar ner: 72 procent anger att deras investeringar är oförändrade och endast 4 procent anger att de avser minska sina investeringar inom digital handel. 13 procent planerar istället att öka sina investeringar. 

– Trenden mot digitalisering inom B2B-försäljning fortsätter stadigt att växa och förväntas inte bromsa in. Det blir därför viktigt för produktbolag att hitta de verktyg som faktiskt gör skillnad för deras effektivitet och kundupplevelse, konstaterar Malin Bodolla.

Hon förklarar vidare att digitaliseringsresan ofta påbörjas med syfte att förenkla intern administration och intern effektivisering, men pekar på att årets studie visar ytterligare fördelar med digitala investeringar: 

– Ökad digitalisering av handeln resulterar ofta i att kunden får en bättre upplevelse och relation till företaget, exempelvis genom self-service-tjänster eller enkel tillgång till viktig information när de själva behöver det. 

Ökad fokus på kundinsikter och kunskapsutbyte

Detta menar Malin Bodolla går i linje med en mer övergripande trend, där ett större antal B2B-företag lägger mer tid och resurser på att öka insikterna kring kundresan och kartlägga kundernas behov. Tidigare skedde sådana åtgärder mer ad-hoc men allt fler bolag har nu detta som en del i ett systematiskt arbetssätt.

– I mitt tycke är detta ett genombrott: trots tuffare tider ser vi att ett ökande antal företag gör en extra insats för att förstå kundernas behov och vanor i sin kundresa för att använda dessa insikter som grund för att anpassa sitt erbjudande. Att på detta sätt arbeta med ett tydligt fokus på kundinsikter säkerställer att bolagens investeringar kommer att gagna både det egna företaget och kunderna. 

Årets undersökning visar också på en ökad vilja att dela kunskap om utmaningar och resultat, vilket i sin tur bottnar i ökad erfarenhet av det digitala såväl som en vilja att både diskutera och förstå utmaningar. 

– Litium har alltid haft en uttalad målsättning om ökat kunskapsutbyte på marknaden och jag är otroligt glad över att så många tar initiativ för att dela insikter, lärdomar och erfarenheter! I år har vi fått så många idéer, öppna kommentarer och tips att vi kunde göra ett helt kapitel kring respondenternas tips och råd till andra företag – det kommer att gynna oss alla över tid. 

Balans mellan kostnadskontroll och investeringar 

Det är viktigt att sikta på en balans mellan kostnadskontroll och investeringar, speciellt i tider av lågkonjunktur, betonar Malin Bodolla. Det handlar om att göra välavvägda prioriteringar och satsa på investeringar som faktiskt gör skillnad, till exempel genom att öka effektiviteten eller förbättra kundupplevelsen.

– Man kanske inte kan göra allt man vill, därför är det viktigt att ha en tydlig strategi och förståelse för sin kunds behov och förändringar över tid. Med hänsyn till att kunder idag ställer allt högre och mer föränderliga krav är det avgörande att påbörja detta arbete så tidigt som möjligt. Det handlar om att vara flexibel och snabb att agera när nya möjligheter dyker upp. 

Det Malin Bodolla säger är relevant även i fråga om att rekrytera och behålla medarbetare. På samma sätt som konsumenter kräver digitaliserade processer och tjänster, förväntar sig arbetsmarknaden bästa tänkbara verktyg för att vara effektiv. 

– Man vinner långsiktigt på att förbereda sig nu för en framtida högkonjunktur. Genom att göra nödvändigt grundarbete nu blir man redo när marknaden vänder. Fundera över vad som är viktigast för just er och se till att börja agera. De som inte satsar kommer att ha svårt att komma ikapp de som redan kommit igång, avslutar hon.

Läs Litiums rapport här 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera