”Vår scooter är lite av en trojansk häst. Vi är övertygade om att den kommer stå på egna ben, men tillverkningstekniken är minst lika viktig för oss”, säger Stilrides vd Jonas Lindberg Nyvang.
Stilride tar plats bredvid ett gäng svenska uppstickare som just nu får mycket uppmärksamhet i både svensk och internationell media. Tillsammans med bland andra motorcykeltillverkarna Cake och Rgnt vill de utmana den traditionella fordonsbranschen med sina stilrena och fossilfria motorcyklar. Till skillnad från en traditionell motorcykel med sin rörformade ram och plastkropp, har deras första alster tillverkats genom att låta robotar vika platt plåt. Tekniken bakom är inspirerad av den japanska konstformen origami, där man genom att vika papper kan skapa oändliga varianter av figurer och föremål.
Inom industrin kan man använda deras innovativa tillverkningsteknik Stilfold för vikning av tvådimensionella material, i en process som kan beskrivas som ”industriell-origami”. Stilfold är mer mjukvara än hårdvara och ger förutsättningarna för att genom kurvbockning av tvådimensionella plåtar skapa avancerade designer. Stilride har patenterat tekniken och dess digitala värdekedja och har fått godkänt på parametrarna nyhetsvärde, uppfinningshöjd och industriell tillämpning.

Tekniken har flera fördelar, inte minst miljömässigt. Under sommaren 2021 lät Stilride Svenska Miljöinstitutet IVL göra en livscykelanalys där SUS1:s chassi ställdes mot ett från en konkurrerande kinesisk mc-tillverkare. Genom bland annat lokal tillverkning och materialval har Stilride lyckats reducera klimatavtrycket med hela 50 procent. Anmärkningsvärt är också att Stilride lyckats få ner antalet delar till enbart tio, Att jämföra med konkurrentens 150. Även viktmässigt är skillnaden stor. Stilrides chassi väger enbart 8,9 kilo – konkurrentens vikt var mer än fem gånger så hög.
”Det här är extremt relevant just nu när råvarupriserna för stål och aluminium har fördubblats. Då kan man spara 30-40 procent i material. Det är högst relevant när vi säljer in det här. Genom att reducera vikten kan man även öka på det man kan lastar på – samt öka fordonets räckvidd”, säger Jonas Lindberg Nyvang.
Nyvang bildade bolaget ihop med Tue Beijer 2020 som ett resultat av ett forskningsprojekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska Material som drivs av Vinnova. Duon har en gedigen bakgrund inom bland annat industridesign och marknadsföring. Tue Beijer designade sin första scooter 1993 och har jobbat med både BMW och Husqvarna. Johan Nyvang har tidigare stått bakom Björn Borgs omprofilering till ett sportmode-varumärke i rollen som företagets marknadsdirektör. Han har tidigare även arbetat åt Sony PlayStation, Diesel och Starcom.
Även om Stilride nästan helt förknippas med SUS1 är den bara en början. Själva ser de den som något av en trojansk häst.
”Vi är ett design- och teknikföretag som fokuserar på att digitalisera tillverkningstekniken och skapa en ny värdekedja för industriell origami kopplat till metalliska material. Utan motorcykeln hade vi aldrig kunnat komma så här långt - det är den som gett oss all uppmärksamhet”, säger Nyvang och fortsätter:
”Motorcykeln är vår varumärkesbyggare och den ger oss uppdrag för tillverkningstekniken. Genom att samarbeta med etablerade metallverkstäder i Paris, Milano eller Amsterdam så kan vi börja med vår egen volym och sen haka på andra kunder med ytterligare volym”, säger han.

Stilride har nyligen inlett ett samarbete med Europas största trailertillverkare, danska Brenderup. Med hjälp av viktekniken har de tillsammans tagit fram ett släp där de fått ned materialåtgången med cirka 30 procent. Även svensk-schweiziska industrijätten ABB har fått upp ögonen för bolaget.
I januari gick Stilride med i ABB:s tillväxthub Synerleap, där målet är ytterligare utveckla och hitta bredare tillämpningar för tillverkningstekniken. Nyvang ser deras medverkan som en möjlighet att knyta kontakter med fler företag. Partners i Synerleap är bland annat teknikjätten Microsoft och amerikanska kärnkraftsbolaget Westinghouse.
Tekniken kan självklart, enligt Nyvang, användas inom betydligt fler områden än inom just mobilitet – till och med på enorma konstruktioner. Som till exempel broar.
Han tvivlar inte heller på att vi kommer att känna igen estetiken från SUS1 i andra föremål där Stilride är inblandade.
”Det finns ett starkt design-dna i och med tekniken” , säger han.
Eftersom stora delar av designen utgår från platt plåt kan man i likhet med exempelvis möbeljätten Ikea frakta material i platta paket för att vikas och formas lokalt på fabriker på bolagets marknader i Europa.
Trots att SUS1 fått mycket uppmärksamhet har den faktiskt inte släppts på marknaden än. Produktionen väntas komma i gång först i december. Några månader innan dess ska de börja ta upp beställningar. Intresset är högt. I dagsläget har bolaget fått in över 110.000 intresseanmälningar.
”Vad konverteringsgraden blir har vi ingen aning om. De som skickar in en intresseanmälan vet ju inte vad den kostar eller vad den har för exakt prestanda. Vi siktar på en prisbild över 100.000 kronor. Det är i klass med BMW:s Motorrad och Cakes elmotorcyklar. Men jag tror inte det är där volymspelet är. Vi måste ta fram en nedskalad modell på sikt - kanske en eu-moped. Vi får anpassa oss efter vad folk vill ha”, säger han.
I samband med att han nämner Cake flikar Nyvang in hur kul det är med det stora fokuset på svenska bolag inom mobilitetssektorn och nämner både Northvolt, Rgnt och Vässla.
”Vi är ganska olika och ganska få, så all draghjälp vi kan ge varandra är jättevärdefull. De konkurrenter man kommer att möta på både teknik- och produktsidan är snarare Piaggio, BMW och såna drakar.”