1515
Annons

El-app tar in 50 miljoner – gasar med kunder som Vattenfall

El-appen Eliq – med kunder som Vattenfall och Mölndal Energi – tar in 52 miljoner kronor i riskkapital. ”Vi ska expandera i Europa”, säger Eliqs vd Håkan Ludvigson.

Håkan Ludvigson, vd och medgrundare på Eliq, samt Mölndal Energis version av Eliqs app.
Håkan Ludvigson, vd och medgrundare på Eliq, samt Mölndal Energis version av Eliqs app.

Göteborgsbolaget Eliq utvecklar mjukvara som mäter energiförbrukning i hemmet. Tjänsten, som används av stora elbolag, kan bland annat skicka meddelanden om elanvändningen avviker från det normala.

”Vi bygger appar för elbolag som hjälper elbolagens kunder få bättre koll på sin elförbrukning. På så vis kan bolagen få nöjdare, mer lojala kunder”, säger Eliqs vd och medgrundare Håkan Ludvigson.

Nästa sommar är vi 55 medarbetare.

På branschspråk är Eliq ett Saas-bolag (software as a service) som utvecklar ”white label”-lösningar för elbolag. Det innebär att man säljer mjukvaran som en prenumerationstjänst, och att Eliqs varumärke inte syns mot kund. Det sistnämnda gör att Eliq ibland inte uppmärksammas på samma sätt som exempelvis den svensk-norska el-appen Tibber, med hotellmiljardären Petter Stordalen som delägare.

”Vi ser inte Tibber som en konkurrent. De är, precis som Greenely, en egen elleverantör. Vi hjälper andra elleverantörer skapa bättre digitala kundupplevelser”, säger vd Håkan Ludvigson.

Läs mer: Stordalens el-app Tibber ska spara kunder 20 procent på el
Läs mer:
Greenely tar in 26 miljoner kronor i nytt kapital

Sedan starten har Eliq lockat 18 elbolag i sju länder. Några exempel är Bristol Energy i Storbritannien, Vattenfall och Mölndal Energi i Sverige, och eljätten CGE i Chile.

”Vår teknik når över en miljon användare idag, antingen via appar vi själva byggt eller genom våra dataanalyser”, säger Håkan Ludvigson.

Under 2019 trefaldigades omsättningen till cirka 6 miljoner kronor, enligt vd:n. Förlusten ökade från knappt 6 till cirka 8 Mkr. 

”Våra intäkter växer, men även våra kostnader. Vi ska fortsätta expandera, främst i södra och västra Europa, och investera mer i produktutvecklingen. Förlusten kommer öka de kommande två åren”, säger vd:n.

Senaste året har antalet anställda gått från 14 till 28 på huvudkontoret i Göteborg, och filialen i London, Storbritannien som är bolagets största marknad. 

”Nästa sommar är vi 55 medarbetare. Vi rekryterar ingenjörer, personer som hanterar kunder och säljare - i ungefär lika delar. När vi lanserar en app är det ofta mycket jobb bygga med att bygga in den i kundernas affärsprocesser”, säger han. 

För att lyckas expandera tar bolaget in 52 miljoner kronor i riskkapital från ett par riskkapitalbolag som är vana vid att investera i sektorn. Finansieringen leds av tjeckiska Inven Capital. 

”De har sålt ett bolag till Shell och ett till Microsoft. De är även delägare i Tado, Europas största tillverkare av smarta termostater”, säger vd:n. 

Läs mer: Skenande elpriser gynnar apparna: ”Så är den moderna elkunden” 

Den andra stora investeraren heter Contrarian Ventures, med bas i Litauen. Båda bolag är delägda av stora energibolag,

”Vi är imponerade av hur Eliq lyckats minska kundavhoppen hos sina elbolagskunder, ibland med upp till 70 procent”, säger Inven Capitals partner Petr Míkovec.

I samband med investeringen tar han och Contrarian Ventures partner Rokas Peciulaitis plats i Eliqs styrelse. 


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?