1515

Ekologisk mathandelskedja i konkurs: ”Känns helt fruktansvärt”

Den ekologiska livsmedelskedjan Paradiset går i konkurs och 40 anställda mister nu jobbet. ”Det här blir Stockholms blodbad i modern tid”, säger grundaren Johannes Cullberg.

Paradisets vd och grundare Johannes Cullberg under 2016.
Paradisets vd och grundare Johannes Cullberg under 2016.Foto:Jesper Frisk (Di).

Under 2015 grundade Johannes Cullberg livsmedelskedjan Paradiset, som fokuserar på ekologiskt producerad mat. Bolaget drev flera fysiska butiker i centrala Stockholm och öppnade dessutom en egen e-handel två år senare.

Läs mer: Ekobutik ska utmana näthandlare

Nu har koncernen ansökt om konkurs.

”Det känns helt fruktansvärt. Efter många års hårt arbete och mängder av lärorika misstag var vi verkligen på rätt väg. Våra butiker har utvecklats positivt den sista tiden tack vare ett hårt arbete från våra fantastiska medarbetare, leverantörer och kunder”, säger Johannes Cullberg i ett uttalande.

Läs även: Profilen efter krispaketet: ”SAS klarar sig – men inte pizzerian på hörnet”

Under 2018, bolagets senast redovisade räkenskapsår, gjorde bolaget en kraftig förlust om 41,5 miljoner kronor på en omsättning av 115 Mkr. Sedan dess har Paradiset försökt kapa sina kostnader och bland annat stängt två olönsamma butiker. 

Men ansträngningarna räckte inte för företaget, som före konkursen hamnade i en ”akut likviditetsbrist”. Det rådde osäkerheter i Paradisets affärsplan, medger Johannes Cullberg, men nådastöten var att en planerad kapitalrunda stoppades i sista stund.

”De negativa effekterna som corona haft på finansmarknaden de senaste dagarna gjorde att finansieringen inte kunde slutföras. Tajmingen kunde tyvärr inte varit sämre för oss”, säger vd:n i sitt uttalande.

Företagets fallerade nyemission skulle enligt planen ha finansierat verksamheten fram till ett plus minus noll-resultat i början av 2021. Bolagets styrelse utredde andra alternativ, men lyckades inte säkra finansiering från annat håll.

För Di:s systertidning Market utvecklar Johannes Cullberg sitt resonemang. Han liknar coronaepidemin vid ett tåg som smäller rakt in i verksamheter, och pekar på att vissa butiker och restauranger har sett ett tapp i kundunderlag på 90 procent.

”Utan finansiering tvingas vi dra pluggen. Men vi kommer inte att vara ensamma. Det här blir Stockholms blodbad i modern tid. Marknaden försvann över en natt”, säger Johannes Cullberg till Market.

Läs även: Shanghai-entreprenörens råd till svenska småbolag: Planera för noll intäkter

Så sent som under hösten 2019 tog Paradiset in 22 Mkr i kapital, enligt Bolagsverket, men dessa pengar har redan har bränts. Storägare i bolaget är investmentbolaget Blue, men företaget tog även in kapital från ett antal småsparare genom plattformen Fundedbyme. 

Ett 40-anställda kommer att förlora sina arbeten.

”Jag har aldrig varit med om det här förut. Det känns oerhört tungt att resan nu är över. På någon vecka har många års arbete och ett stort antal personers investeringar utraderats”, säger Johannes Cullberg till Market.

Läs även: Mårder hyllar nya krispaketet – men varnar för ”andra vågen”

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?