1515

Egmonts Nordisk Film Games köper in sig i Avalanche Studios

Nordisk Film Games gör sin hittills största investering och går in med 100 miljoner kronor i den svenska spelutvecklaren Avalanche Studios. ”Det här är fantastiskt roligt”, säger Martin Walfisz.

Pim Holfve är vd och Anna Bouveng är exekutiv producent på spelstudion Avalanche Studios.
Pim Holfve är vd och Anna Bouveng är exekutiv producent på spelstudion Avalanche Studios.Foto:Amanda Lindgren

Affären har gått relativt snabb att göra upp. Samtalen mellan Avalanche Studios och Nordisk Film Games, som är en del av mediekoncernen Egmont, startade i höstas. 

”Det har varit en oerhört bra dialog. Ingen av oss har stressat på och bitarna har fallit på plats. Nordisk Film Games passar oss oerhört bra. De är långsiktiga och förstår vår kreativa värld”, säger Avalanche Studios vd Pim Holfve. 

Läs mer: Egmonts jättefond ska hitta nästa nordiska spelsuccé 

Affären har även hållits hemlig in i det sista. Personalen på kontoret i Stockholm informerades på måndagsförmiddagen och personalen på systerstudion i New York fick nyheten till morgonkaffet lokal tid. 

”Det här är superkul. Nu kan vi accelerera vår plan att utveckla egenpublicerade spel som till exempel våra jaktspel”, säger Pim Holfve. 

Parterna vill inte avslöja hur stor ägarandel Nordisk Film Games (NTL) får i spelstudion. Normalt går de in på nivåer från 20 procent till 49 procent, enligt Martin Walfisz, som är senior partner på Nordisk Film Games. 

Läs mer: Nordisk Film Games investerar 13 miljoner i dansk spelstudio 

”Vi är ingen VC-fond som är ute efter en snabb exit. Det här är en långsiktig investering. Vi förväntar oss inte att få tillbaka våra pengar på kort tid”, säger han. 

Avalanche Studios (NTL) utvecklar dataspel för pc och spelkonsolerna Playstation och Xbox. Bland de större titlarna hittills finns actionspelserien ”Just Cause” och ”Mad Max”. På senare år har studion gjort jaktspel som ”The Hunter” för pc som lockat 7 miljoner registrerade spelare. 

Läs mer: Jaktspelet The Hunter blev en fullträff för Avalanche Studios 

Martin Walfisz sätter sig tillsammans med Nordisk Films vd Allan Mathson Hansen i och med investeringen i Avalanche Studios styrelse. Och att det blir fler investeringar framöver i andra spelutvecklare är klart. 

Avalanche Studios är en av få stora svenska spelutvecklare som ännu inte närmat sig börsen.

”Vi har gott om pengar och redan sagt att vi ska investera hundratals miljoner i nordiska spelutvecklare. Vi har bara börjat”, säger Martin Walfisz. 

Foto: Nina Åkerberg

Martin Walfisz är senior partner på Nordisk Film Games. Foto: Nina Åkerberg 

Avalanche Studios är en av få stora svenska spelutvecklare som ännu inte närmat sig börsen. Varken Pim Holfve eller Martin Walfisz säger kategoriskt nej till en sådan utveckling i framtiden. 

”Men just nu finns inget behov av mer kapital och vi har inga sådana planer”, säger Pim Holfve. 

Avalanche Studios har för närvarande 270 anställda, men räknar med att rekrytera personal. 

”Vi kommer att bli fler, men det är inget självändamål att vara många personer på studion”, säger Pim Holfve. 

Avalanche Studios har aktivt valt bort mobilspel. 

100 Mkr kan tyckas vara en rejäl påse pengar, men det räcker inte till att utveckla till exempel ett stort spel som Mad Max. När kommer spelarna att få se ett resultat av den här affären? 

”Jag vill inte gå in på datum, men inom en i vår värld okej nära framtid. Vi har ett spel på gång liknande The Hunter Call of the Wild som precis passerat konceptstadiet och som testats på fokusgrupper”, säger Pim Holfve. 

Avalanche Studios har till skillnad från merparten övriga stora bolag i spelindustrin aktivt valt bort mobilspel. Det gäller fortfarande. 

”Det är inte vår kopp te. Och innan VR-tekniken visat sig vara bättre är det heller inte aktuellt att ge sig in där”, säger Pim Holfve. 

På längre sikt kan dock den asiatiska marknaden vara en väg att gå längre fram. 

”Vi kan den västerländska spelmarknaden och måste känna oss trygga innan vi gör någonting nytt”, säger Pim Holfve. 

Martin Walfisz är inne på samma linje: 

”Asien är något alla spelutvecklare tittar på men på vilket sätt och vid vilket läge är något för framtiden. Kortsiktigt är det deras befintliga marknader som Avalanche koncentrerar sig på”, säger han.

Detta är Avalanche Studios

- Avalanche Studios grundades 2003 av Christofer Sundberg och Linus Blomberg, som båda fortfarande är huvudägare. 

- Bolaget omsatte 247 Mkr det brutna räkenskapsåret 2015/2016 och visade ett rörelseresultat (ebit) på 4,6 Mkr.

- Bland de spel som det har utvecklat finns fler titlar som ”Just Cause”, ”Mad Max” och ”The Hunter”.

- Bolaget har i dag 270 anställda, dels i Stockholm dels i New York.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?