1515

Efter vändorna: Volvo får grönt ljus för tester av självkörande bilar

Volvo Cars har äntligen fått tillstånd att testa autonom körning på svenska vägar, kan Di Digital avslöja. Därmed tar bolaget ett stort kliv mot målet om att ha en självkörande bil på vägarna redan 2021.

Volvos vd Håkan Samuelsson under presentationen av nya självkörande konceptet 360c.
Volvos vd Håkan Samuelsson under presentationen av nya självkörande konceptet 360c.Foto:Carl-Johan Lejland.

Det har varit en lång resa, men nu har Volvo Cars äntligen fått godkänt av Transportstyrelsen för att starta sina tester av självkörande bilar i Sverige.

Det innebär att Volvo kan lägga i nästa växel för att verkliga målet om en självkörande bil på vägarna 2021.

”Det här är ett av tillstånden vi behöver på vägen mot självkörande bilar, vilket naturligtvis är positivt”, säger Johan Larsson, kommunikationsansvarig för Volvos autonoma utveckling.

Enligt Transportstyrelsens handlingar, som Di Digital tagit del av, kommer Volvo att köra de självkörande bilarna runt Göteborgsområdet. Det handlar om E20, E45 och riksväg 40 samt flera leder runt Göteborgs stad.

Men tillståndet kommer med hårda krav. Volvos bilar får inte köra fortare än 60 kilometer i timmen när de självkörande funktionerna är aktiva. Den självkörande Volvon får inte heller göra filbyten, föraren i bilen måste hela tiden hålla minst en hand på ratten och måste ha genomgått utbildning av Volvo.

Dessutom måste Volvo analysera riskerna som finns med testerna och strikt rapportera tillbaka till myndigheten, som också kan göra kontroller för att se säkerställa att Volvo inte går utanför sitt tillstånd.

Volvo Cars är mycket förtegna kring vilka modeller och projekt man nu vill dra igång. Men sannolikt är att man vill utvidga sina möjligheter till att testa mer än vad det första tillståndet medger.

”Vi är varken nöjda eller missnöjda, det här är ett tillstånd sedan får vi ser vart vi tar oss”, säger Johan Larsson.

Läs mer: Självkörande Volvo ska tävla mot flyget 

Att få tillstånd för testerna har tagit tid. Redan i januari förra året delade Volvos vd Håkan Samuelsson ut nycklarna till testfamiljer i bolagets prestigeprojekt Drive Me. 

I november 2017 kom Volvo in med ansökan om att få testa att köra autonomt. Efter det har det dock gått trögt. 

I augusti kunde Di Digital berätta att Volvo fortfarande hade en hel del att bevisa för Transportstyrelsen innan man kunde få ett tillstånd. För att snabba på processen beslutade Transportstyrelsen att man skulle intensifiera mötena med Volvo. Det har alltså gett resultat.

Läs mer: Volvos självkörande har svårt att växla upp: "Vi förstår inte riktigt varandra" 

Tillståndet kommer i grevens tid. Volvo Cars självkörande bil ska vara klar 2021 enligt de egna målen, vilket innebär att utvecklarna har mindre än tre år på sig att nu börja testa den självkörande tekniken på svenska vägar innan en färdig bil ska rulla.

Tidigare i september visade bolaget upp sitt självkörande koncept 360c, som ska ta resenärer snabbare och mer bekvämt mellan städer som ligger inom 30 mil.

”Branschen kommer att förändras under de kommande åren och Volvo ska leda den förändringen i vår industri. Det handlar inte bara om att sälja bilar utan att erbjuda tjänster för mobilitet”, sa vd:n Håkan Samuelsson om projektet.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?