1515

Efter succén – kodarläger för tjejer sponsras av flera techbolag

Det började med en kodarhelg för tjejer. Nu satsar inititivtagarna bakom Tjejer Kodar på ett längre läger i Barcelona. I ryggen har de tunga aktörer som Izettle, Ericsson och Paradox Interactive.

Hanna Pettersson, Sandra Hindskog, Maria Selting, My Börjesson och Anna Malkan utgör teamet bakom ”Tjejer kodar”.
Hanna Pettersson, Sandra Hindskog, Maria Selting, My Börjesson och Anna Malkan utgör teamet bakom ”Tjejer kodar”.

Vännerna Hanna Pettersson och Sandra Hindskog, till vardags på byrån Rebel & Bird och Uptrail, ville lära sig att programmera. Under sommaren 2015 drog de därför igång en helgkurs för att erbjuda tjejer att lära sig det. Intresset visade sig vara enormt.

Läs även: Är du tjej? Vill du koda? Gör en weekend av det!

”För den första kursen slängde vi ut det bland våra kompisar på facebook och det var över 170 tjejer som hörde av sig”, säger Sandra Hindskog.

Efter två genomförda helgkurser i programmering lanserar initiativtagarna nu en fem-dagarskurs för 100 kvinnor i Barcelona i höst. Och de har tunga aktörer bakom sig. Som huvudpartners har de startupbolaget Izettle och techjätten Ericsson.

”Izettle var med oss under hösten och då hade vi ett helgläger tillsammans med företaget i London. De var supernöjda och ville gärna vara med igen”, säger Sandra Hindskog.

Även spelstudion Paradox interactive och techbolaget Gears of Leo, bolaget bakom tekniken som Leovegas använder, kommer att hålla i seminarier för deltagarna.

Det är ingen nyhet att kvinnor är underrepresenterade i techbranschen och som programmerare. Genom intiativet “Tjejer kodar” vänder sig Sandra Hindskog och Hanna Pettersson speciellt till kvinnor som redan jobbar i techbranschen och som vill lära sig att koda.

”Vi skapade de här kurserna med tanke på oss själva. Vi jobbar inom tech i dag men inte inom programmering. Vi tyckte att det saknades något för kvinnor som är i vår situation och vill lära sig mer”, säger Sandra Hindskog.

Läs även: Hälften kvinnor i Stings nya startup-fält


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?