1515
Annons

Efter sparpaketet: Fyndiq visar svarta siffror

Fyndiqs hårdbantning har gett resultat. Fem månader efter tvärniten i Tyskland och uppsägningarna går bolaget med vinst på månadsbasis.

Det var i våras som e-handelsbolaget Fyndiq (NTL), även kallat ”nätets Ullared”, bytte strategi från snabb utlandsexpansion till lönsam tillväxt i Sverige.

Förlusterna var ansenliga och den påbörjade satsningen i Tyskland såg plötsligt ut att bli för dyr för att genomföra på rätt sätt. En dryg fjärdedel av personalen fick lämna bolaget.

 

Visst har det kostat några miljoner att byta strategi.

 

”Vi hade byggt en global marknadsplats med en strategi som enbart byggde på tillväxt. Men att ta sig an Amazon, Ebay och Wish i Tyskland kostar hundratals miljoner kronor. Investerarna hade börjat titta mer på lönsamhet och vi behövde hålla en strategi som fångade detta”, säger Fyndiqs grundare och vd Dinesh Nayar (NTL).

I april kunde Di Digital rapportera att Fyndiq skulle avstå från två tredjedelar, cirka 100 miljoner kronor, av det öronmärkta kapitalet från Northzone (NTL) och Industrifonden (NTL).

Läs även: Fyndiqs vinstpanik – ger tillbaka 100 Mkr i riskkapital

Detta trots att man så sent som i februari i år tagit in 26 Mkr från en rad investerare, med H&M:s vd Karl-Johan Persson (NTL) i spetsen.

Butiken stängdes för tyska kunder, men de tyska handlarna var fortfarande välkomna att sälja sina varor på Fyndiq.

I dag står det klart att antalet anställda minskat från 110 till 80. Många av de som bara några månader tidigare hade anställts för att lansera Fyndiq i Tyskland fick gå.

”Visst har det kostat några miljoner att byta strategi. Och det har varit en jobbig period av uppsägningar”, säger Dinesh Nayar.

Några månader senare går Fyndiq med vinst.

”Vi lyckades bli lönsamma på månadsbasis redan i augusti, vilket är tidigare än planerat. Det visar att vår affärsmodell fungerar och att vi kan agera mer långsiktigt framåt”, säger vd:n, som presenterade siffrorna för styrelsen på tisdagen.

I fjol växte Fyndiqs omsättning med 120 procent till 302 Mkr. Samtidigt uppgick förlusten till 37 Mkr. Även 2016 väntas bli ett förlustår på helårsbasis, enligt Dinesh Nayar, men omsättningen spås stiga med drygt 15 procent till cirka 350 Mkr.

En central del av Fyndiqs affärsidé är att inte ha några egna lager. Tjänsten är istället en renodlad marknadsplats där handlare erbjuder sina varor direkt till slutkunden.

Det är inspirerande hur snabbt Wish kunnat skala upp sin affär. Men vi vill inte imitera deras utbud.

Det är just denna struktur som imponerat mest på storägaren Northzone.

”Vi måste bygga barriärer för när de stora gorillorna kommer till Norden. Fyndiq har en strategi för hur man ska möta konkurrensen från storspelare som Amazon, min sin Prime-tjänst och leveranser samma dag”, säger Hans Otterling, partner på Northzone.

Affärsidén liknar amerikanska Wish, som på kort tid nått ut till hundratals miljoner användare och omsätter flera miljarder dollar, enligt uppgifter till sajten Techcrunch.

Wish har i huvudsak lyckats genom att koppla handlare i Kina direkt med kunder i USA och Europa.

Vi säljer ju mycket mobiltillbehör, smycken och skönhetsprodukter.

”Det är inspirerande hur snabbt Wish kunnat skala upp sin affär. Men vi vill inte imitera deras utbud. Det är för mycket skräp och piratkopierade varor”, säger Dinesh Nayar.

I dag kommer drygt 90 procent av Fyndiqs utbud från svenska leverantörer. Men det utländska inslaget ska öka under hösten och nästa år.

”Vår varumärkeskännedom är extremt hög bland unga tjejer. Vi säljer ju mycket mobiltillbehör, smycken och skönhetsprodukter. Nu ska vi böja bredda sortimentet, vilket gynnar både kunderna och handlarna, och ger oss högre snittordervärden. Det blir nog mer hemelektronik, barn och baby, och kläder”, säger vd:n.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?