1515

Efter process i USA – Pablo Escobar vill stämma Klarna i Sverige: ”Beredd att lägga flera miljoner”

Knarkbaronen Pablo Escobars familjeföretag tänker lämna in en stämningsansökan mot Klarna i Stockholm – detta efter att ha lagt ned en rättsprocess mot betaljättens amerikanska dotterbolag i USA. Kravet kommer att ligga på 10 miljoner kronor, plus skadestånd, enligt bolagets svenske vd Olof Gustafsson. ”De har kallat oss skojare, men det är de som inte betalat oss”, säger han.

Olof Gustafsson är vd på Escobar Inc som lagt ned sin stämning mot Klarna i USA för att i stället ta upp processen i Sverige.
Olof Gustafsson är vd på Escobar Inc som lagt ned sin stämning mot Klarna i USA för att i stället ta upp processen i Sverige.

Pablo Escobar Inc är det bolag som driver och förvaltar arvet efter ledaren av den fruktade Medellínkartellen. Bolaget drivs av Pablo Escobars bror, Roberto Escobar, och den svenske vd:n Olof Gustafsson. Huvudverksamheten består av att sälja rättigheter till nöjesindustrin – och att stämma bolag som använder eller porträtterar Pablo Escobar i produktioner utan att ha fått tillstånd.

Escobar Inc har tidigare riktat en stämning mot bland annat Netflix för att inte haft tillstånd att använda Pablo Escobar i serien ”Narcos”. En process som försvann i tystnad, vilket har tolkats som att parterna förlikades.

Dispyten med Klarna är över ett år gammal och grundar sig i att betalbolaget inte betalat ut 4 miljoner kronor för köp som gjorts i Escobar Inc:s e-handel, där Klarna stod för utcheckningen.

I slutet av 2019 började Escobar Inc sälja guldfärgade renoverade Samsung-telefoner under namnet ”Escobar Fold”.

Läs mer: Pablo Escobar-bolag i ordkrig med Klarna: Hänvisar till etiska skäl

Enligt Olof Gustafsson såldes 1000 telefoner på tre dagar för omkring 4000 kronor styck, innan Klarna avbröt samarbetet med hänvisning till etiska skäl.

Pengarna som Escobar menar att de tjänat in har Klarna fryst, enligt stämningen i USA.

”Vi har inte fått ut en krona. De har sagt det ena och det andra om oss, men de har ingen rätt att hålla pengarna”, säger Olof Gustafsson.

I ett mejl från Klarna till Olof Gustafsson skriver betalbolaget att de fått många ”chargebacks” – returkrav – från kunder som inte fått sina telefoner och att de därför förlängt utbetalningstiden till Escobar. Av mejlet framkommer att Klarna misstänker att inga telefoner skickats ut.

Klarna vill inte kommentera frågan eftersom de inte kan prata om enskilda kunder.

”Jag har också betalat några returer, vissa var inte nöjda och har fått pengarna tillbaka. Men vi har skickat ut telefonerna”, intygar Olof Gustafsson.

Ångertiden har för länge sedan gått ut, understryker han. Ändå har Klarna inte kommit med någon avräkning eller utbetalning.

Initialt ville Escobar Inc – som är ett amerikanskt bolag – stämma Klarna i USA. Men den processen har gått i stå och enligt Gustafsson drev Klarna Inc linjen att det amerikanska dotterbolaget inte ens kunde anses vara part i målet, eftersom betaluppdraget låg på Klarna Bank AB i Sverige.

Läs mer: Svensken stämmer Apple – med Pablo Escobars bror

”Vi har försökt delge Klarna Bank AB i processen i USA, men inte lyckats. Så nu får vi ta det i Sverige istället. Där är det svårare för dem att komma undan”, säger Olof Gustafsson.

Kravet kommer att ligga på tio miljoner kronor, plus skadestånd för det Escobar menar varit en smutskastningskampanj från Klarna.

”De har kallat oss skojare, men det är dom som inte betalat oss. Vem är skojare?”, frågar sig Gustafsson.

”Det här har redan kostat oss en miljon, men vi är beredda att lägga flera miljoner på det här i Sverige.”

Klarna bekräftar för Di att fallet mellan Escobar Inc och bolaget i USA är nedlagt på målsägandes begäran, men har inte velat kommentera hur de ställer sig till en process i Sverige.

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?