1515
Annons

Efter lånehärvan: ”Trustbuddy-miljonerna förskingrades inte”

Konkursdrabbade Trustbuddys försvunna miljoner förskringrades inte, uppger bolagets konkursförvaltare. Han har nu säkrat 50 miljoner kronor som ska delas ut till de som använde tjänsten för att låna ut pengar.

Jens Glasø (tv) grundade den skandaldrabbade låneförmedlingstjänsten Trustbuddy.
Jens Glasø (tv) grundade den skandaldrabbade låneförmedlingstjänsten Trustbuddy.Foto:Rune Øidne Reinertsen/Trustbuddy

Någon vecka innan Trustbuddy ansökte om konkurs uppdagades det att 44 miljoner kronor, som låneförmedlaren hade förfogat över, var försvunna.

Trustbuddy var en så kallad peer-to-peer-låneplattform, alltså en tjänst för privatpersoner som ville låna ut pengar till andra privatpersoner. Men när delbetalningarna kom in till Trustbuddy lånade företaget ut dem igen, utan att informera sina kunder.

Läs mer: Trustbuddys grundare startar nytt bank- och betalbolag

Uppgifterna bekräftas av Trustbuddys konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson. Han säger till Realtid att ”pengar som inte återbetalats har lånats ut på nytt”.

”Det har också funnits många ’dåliga lån’ som Trustbuddy inte lyckats driva in och det har varit ett spel om vem ska drabbas av kreditförluster”, säger Lars-Henrik Andersson.

Konkursförvaltaren har lyckats säkra 50 Mkr till konkursboet, pengar som snart ska delas ut till de som har lånat ut pengar via Trustbuddy.

Läs mer: Miljonbluffen i Trustbuddy – så här gick det till

Ändå riskerar Trustbuddys omkring 3 500 långivare att gå lottlösa, åtminstone delvis. Lars-Henrik Andersson har tidigare uppskattat att omkring 80 procent av lånestocken på 300 Mkr består av dåliga lån, det vill säga där full återbetalning är osannolik.

I juni blir Lars-Henrik Andersson klar med sin redogörelse för vad som ledde till Trustbuddys konkurs. Han konstaterar dock redan nu att de försvunna pengarna inte verkar ha förskingrats.

”Preliminärt verkar ingen ha stoppat pengar i egna fickor”, säger Lars-Henrik Andersson.

Nyhetssajten Breakit rapporterade nyligen att Trustbuddys peer-to-peer-plattform, alltså själva tekniken bakom tjänsten, hade sålts till ett pris under de 10 Mkr som konkursförvaltaren hade hoppats få in.

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera