1515

Efter kreditsmällen: Collectors portföljförsäljning ligger på is

För två månader sedan flaggade nischbanken Collector för att man skulle dumpa hela sin portfölj med ett par dussin startupbolag. Nu ligger planerna på is. ”Vi stressar inte fram bud under rådande coronahysteri”, säger grundaren Lena Apler till Di Digital. 

Lena Apler, grundare av Collector Bank.
Lena Apler, grundare av Collector Bank.Foto:Jesper Frisk

Det var den 21 januari som Di Digital rapporterade att nischbanken Collector COLL -1,32% Dagens utveckling dumpar hela Collector Ventures-portföljen, vars investeringar i dussintals startupbolag varit svåra att integrera i bankrörelsen, för att renodla verksamheten och frigöra kapital.

”Jag tror det finns ett väsentligt högre värde än investerat belopp”, sa Collector-grundaren Lena Apler till Di Digital då.

I samma veva tog Collector en kreditsmäll på 800 miljoner kronor och skrev ned sina it-tillgångar med 150 Mkr. Nischbanken inledde även en garanterad företrädesemission om runt 1 miljard kronor för att bland annat stärka bolagets kapitalbas. 

Det stod samtidigt klart att Lena Apler släpper ordförandeklubban i nischbanken som hon grundade 1999. Som ny ordförande aviserades storägaren och fastighetsmiljardären Erik Selin. 

Collectors aktie förlorade ungefär en fjärdedel av sitt värde på beskedet. 

Kursen stabiliserades under februari, men har rasat ytterligare till följd av de senaste veckornas coronakris. Vid klockan 10:20 under måndagen hade Collectors aktie backat med närmare 10 procent till 13,2 kronor. Sedan årsskiftet är nedgången därmed 62 procent. (Följ kursen här.)

Nu råder det stor osäkerhet kring om och när Collector kan sälja den portfölj som banken byggt upp inom Collector Ventures. 

Det handlar enligt Lena Apler om investeringar på totalt runt 230-240 miljoner kronor i ett par dussin startupbolag sedan starten 2016.

”Hela världen ligger på is för närvarande. Vi avbryter inte våra planer, men vi stressar inte fram bud under rådande coronahysteri. Så det är vänta och se-läge för oss”, säger Lena Apler när Di Digital ringer upp. 

Hur långt har ni kommit i processen?

”Vi pratar med ett antal seriösa intressenter och har försett dem med allt material som behövs. Att vi gör halt just nu är rätt naturligt i sammanhanget.”

Vad tror du om prislappen?

”För oss går värde före tid. Jag tror fortfarande att vi kan få ut mer än vi investerat i dessa bolag. De har ökat i värde, om man tittar på allt annat än marknaden just nu.”

När blir en affär klar?

”Vem kan säga i dessa tider. Jag tror processen är försenad i minst två månader. Målsättningen är fortfarande att bli klar under året.”

När Di Digital träffade Lena Apler under Almedalsveckan i somras talade hon om en ”avsevärd värdeökning” i de 26 bolag som Collector Ventures då hade plöjt ner drygt 200 Mkr i. Av Collectors webbsida att döma har förändringarna i portföljen varit få sedan dess.

Läs mer: Portföljköparen: ”Vi förhandlar gärna om att köpa Collector Ventures”

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?