Annons

Efter konkursen – så ska ekologiska matkedjan Paradiset återuppstå

Paradiset blev ett helvete för grundaren Johannes Cullberg – som nu lagt allt han äger på att köpa tillbaka varumärket från konkursboet. ”Det har varit en galen period”, säger han till Di:s systertidning Market.

Johannes Cullberg grundade Paradiset som gick i konkurs i början av coronakrisen. Nu har han köpt tillbaka varumärket från konkursboet.
Johannes Cullberg grundade Paradiset som gick i konkurs i början av coronakrisen. Nu har han köpt tillbaka varumärket från konkursboet.Foto:Jesper Frisk (Di).

Det var i slutet av mars som Paradiset försattes i konkurs. Sedan dess har Johannes Cullberg gjort allt för att köpa tillbaka sitt livsverk.

Nu har han lyckats och verksamheten kommer att återuppstå, om än i ny tappning. För Di:s systertidning Market berättar grundaren att vägen framåt är att bli ett varumärke och en grossist snarare än att driva egna butiker.

”Vi ska utveckla en linje med riktigt bra produkter med fokus på hållbar hälsa som ska säljas i dagligvarubutiker”, säger Johannes Cullberg.

Men den egna butikssatsningen är över?

”Det förs förhandlingar om den ursprungliga butiken på Söder (i Stockholm, Di:s anm.), där några kollegor till mig vill driva den som franchise. Om det går i lås vore det en bra lösning, och då ska vi skapa Europas bästa butik där kunderna kan uppleva varumärket. Men vi får se var det landar.”

Mitt engagemang blev utspätt... Jag hade inte samma kontroll över viktiga beslut. Där vill jag inte hamna igen.

Enligt Cullberg blev det budgivning om varumärket med andra aktörer, ändå lyckades han till sist gå segrande ur striden.

”Jag budade det jag hade och till slut fick jag det. Men jag hade inte kunnat gå högre”, säger han till Market, utan att avslöja den slutgiltiga köpeskillingen.

”Jag har jobbat med att bygga upp bolaget i sex år, investerat alla mina pengar i det och hela min potentiella framtid ligger i Paradiset, så det vore fruktansvärt om jag behövde släppa varumärket ifrån mig”, säger han.

Paradiset grundades 2015 och fokuserade på ekologiskt producerad mat. Bolaget drev flera fysiska butiker i Stockholm och öppnade dessutom en egen e-handel två år senare.

Läs mer: Ängelinvesterarna: Krisen slår mot många startups – men är inte en techbubbla

Så sent som under hösten 2019 tog Paradiset in 22 miljoner kronor i kapital, enligt Bolagsverket, men dessa pengar gick åt innan konkursen. Storägare i bolaget var investmentbolaget Blue, men företaget tog även in kapital från ett antal småsparare genom plattformen Fundedbyme.

Det är fortfarande oklart när verksamheten kan komma igång igen, men den här gången är det bara han som äger – vilket han menar är en förutsättning för att lyckas.

”Att expandera kostade mycket pengar och mitt engagemang blev utspätt under resans gång eftersom jag inte hade samma möjlighet att ha kontroll över viktiga beslut. Där vill jag inte hamna igen.”

Innehåll från ZeptagramAnnons

Planerad notering av Zeptagram: ”Musikrättigheter nytt tillgångsslag”

Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.
Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.

Zeptagram gör musikrättigheter tillgängliga för musikintresserade investerare och allmänheten. Bolaget genomför en nyemission inför en planerad notering. Musikrättigheter har potential att bli nästa stora tillgångsslag och Zeptagram siktar på att bli en av marknadsledarna.

Zeptagram identifierade i ett tidigt skede möjligheten att förändra musikindustrin med hjälp av blockkedjetekniken. Bolaget har utvecklat två egna plattformar för handel med NFT:er och DNFT:er som hjälper artister att skapa nya intäktsmodeller och tidigarelägga sina intäkter från royalties. Bolaget planerar en notering under nästa år.

Hits som framför av artister som Britney Spears och Justin Bieber

Zeptagrams användare har redan fått möjlighet att köpa musikrättigheter från en rad artister på plattformen, bland annat i några hits som framförs av världskända artister men också ”up-and-coming”-artister som Annyett Royale – som under året har haft topplaceringar på hitlistorna i USA.

– Investerare och fans ges möjlighet att köpa royaltybringande rättigheter och digitala samlarobjekt. Vi är stolta över de rättigheter som våra användare har fått köpa och framgångar för ”vår” artist Annyett Royale, säger Christina Löwenström, VD och grundare av Zeptagram.

Stabil tillväxt och låg korrelation med traditionella tillgångsslag

Royalties betalas ut när musiken spelas och utgör avkastningen för investerare. Royalties följer inte ekonomiska trender i någon större utsträckning. Ökad tillgång till musik via streamingtjänster och sociala medier bäddar för en fortsatt stigande efterfrågan på musik samt växande royalties, menar Christina Löwenström.

Intäkter från streamingtjänster förväntas fortsätta öka i en snabb takt och 2030 stå för mer än 80 procent av intäkterna inom musikbranschen, enligt analysfirman MIDiA. Intäkterna förväntas öka till 89,1 miljarder dollar till 2030 från 51,8 miljarder dollar under 2021.

Musikrättigheter och NFT:er på två plattformar

Musikmarknadsplatsen är ekosystemet för handel med musikrättigheter samt distribution av royalties. Musikmarknadsplatsen bygger på smarta kontrakt som möjliggör delägande av värdefulla rättigheter.

NFT-marknadsplatsen riktar sig till artister och kreatörer som vill skapa digital konst. Investerare och fans kan investera i digital konst genom NFT:er. Utöver digital konst kan NFT:er skapas av albumomslag, specialinnehåll, biljetter, autografer, böcker, digitala souvenirer et cetera.

Zeptacoin – egen grön kryptovaluta

Bolaget har skapat en egen kryptovaluta, Zeptacoin, som finns noterad på fem olika handelsplatser för kryptovaluta, däribland Bitmart, Bittrex och LBank. 

– Zeptacoin är en så kallad grön kryptovaluta vilket innebär att den är energieffektiv, CO2-neutral, snabb och har en bråkdel av transaktionskostnader jämfört med de stora kryptovalutorna, förklarar Christina Löwenström.

Värdet av bolagets innehav av egna Zeptacoin uppgår till uppskattat 30 MSEK (per 10 november 2022).

Handel med aktier innebär alltid en risk. En investering i aktier kan både öka och minska i värde och det är inte alltid säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

 

Mer från Zeptagram

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zeptagram och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera