1515

Efter Hellofresh – nu letar Jessica Nilsson efter nästa e-handelsjätte

Hellofresh-grundaren Jessica Nilsson blir partner på Northzone. Samtidigt investerar hon miljonerna hon tjänade på matkassar i riskkapitalbolagets nya fond.

Jessica Nilsson blir Northzones yngsta partner någonsin.
Jessica Nilsson blir Northzones yngsta partner någonsin.Foto:Amanda Lindgren

Entreprenören och investeraren Jessica Nilsson har hittat hem.

Efter en rad omtumlande år i London, Los Angeles och Berlin har hon landat ett toppjobb på Northzone, ett av Nordens största venture capital-bolag med kontor på sextonde våningen i en av Hötorgsskraporna.

Nu blir hon partner på firman och investerar i bolagets kommande fond.

Jag lärde mig uppskatta yoga, bra matvanor och en god natts sömn

”Det känns jättekul. Som partner kommer jag få mer ansvar och en större chans att påverka. Jag kommer att kunna jobba ännu närmare våra portföljbolag vilket är det jag tycker allra bäst om”, säger den 31-åriga investeraren, även känd som medgrundare av det tyska matkassebolaget Hellofresh.

Northzones åttonde investeringsfond är ännu inte officiell. Men enligt källor till Di Digital blev kapitalrundan i praktiken klar under sommaren på nivån 2,8 miljarder kronor.

Läs även: Så stor blir Northzones nya rekordfond

Pengarna som Jessica Nilsson investerar kommer från försäljning av aktier i Hellofresh.

”Jag sålde mina aktier under 2014 och 2015.”, avslöjar Jessica Nilsson utan att vilja avslöja beloppet.

Klart är dock att Hellofresh värderades till 24 miljarder kronor i slutet av 2015.

”Men min ägarandel var mycket liten. Den späddes ut rejält av dem fem kapitalrundor som Hellofresh genomgått sedan starten”, säger medgrundaren.

Idén bakom Hellofresh utvecklade hon ihop med sina två medgrundare, tyskarna Dominik Richter och Thomas Griesel. De tre lärde känna varandra under en praktik på banken UBS i London, medan Jessica Nilsson fortfarande studerade vid Handels i Stockholm.

”När vi drog igång Hellofresh fanns Middagsfrid och Linas Matkasse i Sverige. Men det fanns inga matkassebolag i Tyskland, England eller USA”, säger Jessica Nilsson, som flyttade till Berlin 2011 och blev kvar till 2014.


Jessica Nilsson

 • Aktuell som: Ny partner på Northzone
 • Portföljbolag: Outfittery, Lesara, Fyndiq, Klarna och Matsmart.
 • Ålder: 31 år
 • Familj: Fästman och hundvalp
 • Utbildning: Examen år 2009 från Handelshögskolan i Stockholm.
 • Karriär: Praktik på UBS i London. Strategikonsult på L.E.K. Consulting i London och Los Angeles. Grundade och drev Hellofresh i Berlin 2011–2014. Investeringsansvarig på Northzone sedan 2014. Partner sedan sommaren 2016.
 • Northzone: Grundades 1996. Har idag 6,1 miljarder kronor under förvaltning och kontor i Stockholm, Oslo, London och New York. Har investerat i 118 bolag, bland annat Spotify, Avito, Klarna, Izettle och Tobii.

Tiden på Hellofresh beskriver hon som en berg-och-dalbana.

”Jag lärde mig uppskatta yoga, bra matvanor och en god natts sömn”, skrattar hon.

På några år gick de tre grundarna från att leverera sina matkassar själva, på tunnelbanan, till att anställa hundratals medarbetare i olika länder. Med tiden tog de in över 2 miljarder kronor i riskkapital från bland andra tyska Rocket Internet, med Kinnevik som delägare.

I dag är Hellofresh ett av världens största matkassebolag med över 1000 medarbetare, verksamhet i sju länder och en omsättning på 2,5 miljarder kronor 2015.

Att gå från design till färdig produkt brukar ta 12–18 månader i modebranschen. Lesara kan göra allt på ett par veckor.

”Jag lärde mig mycket om hur man bygger ett bolag från grunden. Inte minst hur man rekryterar för att få företagskulturen att växa på rätt sätt. Det gäller att hitta folk med mycket driv och rätt attityd”, säger Jessica Nilsson.

Lärdomarna kommer väl till pass när hon nu investerar och jobbar med sina egna portföljbolag.

De inkluderar för närvarande tyska Outfittery och Lesara, samt svenska Fyndiq, Klarna och Matsmart. Förutom Klarna bedriver alla bolagen e-handel.

Foto: Amanda Lindgren

Jessica Nilsson sitter i styrelsen hos alla sina portföljbolag utom betaljätten Klarna. Foto: Amanda Lindgren

”Mina styrkor är kanske främst e-handel, mitt kontaktnätverk i Tyskland, samt marknadsföring och att använda data på ett smart sätt”, förklarar Jessica Nilsson.

Hon tror att modebolaget Lesara har stor möjlighet att uppnå ”unicorn”-status, det vill säga få en miljardvärdering i dollar räknat, inom en snar framtid. Redan idag är bolaget värderat till 1,7 miljarder kronor.

Läs även: Här är Sveriges 27 tech-miljardärer

”Att gå från design till färdig produkt brukar ta 12–18 månader i modebranschen. Lesara kan göra allt på ett par veckor. Kunden får sitt plagg skeppat direkt från fabriken och Lesara behöver inga stora lager”, förklarar Jessica Nilsson.

Även Fyndiq och Matsmart har utvecklat innovativa affärsmodeller för att undkomma traditionella problem inom e-handeln.

”Ungefär 30 procent av livsmedelssektorn består av svinn, vilket självklart är dåligt för miljön. Matsmart bidrar till en lösning på detta genom att sälja överlager och livsmedel med gamla förpackningar, utgångna bästföredatum, med mera. Försäljningen har exploderat och nu öppnar vi i Norge också”, förklarar Jessica Nilsson, som nu letar efter fler innovativa e-handelsbolag att investera i.

Generellt noterar hon att värderingarna på startupbolag har börjat komma ner något sedan toppnoteringarna för ett till två år sedan. Kraven har ökat på att bolagen ska kunna nå lönsamhet inom en överskådlig framtid.

Det var bland annat denna verklighet som fick hennes portföljbolag Fyndiq att skjuta upp sin expansion till Tyskland, menar hon.

”Fyndiq bestämde sig för att fokusera på lönsamhet och därmed vänta med sin utlandsexpansion”, säger Jessica Nilsson, som sitter i styrelsen för samtliga sina portföljbolag, med undantag för Klarna.

Att tajming är viktigt har hon lärt sig genom åren. På Hellofresh kunde det gå flera år mellan första mötet med en VC-fond och en påskriven investering.

”Det handlar om att skapa bra relationer över tid i den här branschen. Ofta behöver entreprenörer ändra sina affärsmodeller över tid. I slutändan är det teamet man investerar i.”


Läs även:

Foto:

Så stor blir Northzones nya rekordfond


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?