1515
Annons

Efter flyktingkrisen – rusning till deras tolkapp

Inspirerad av flyktingkrisen startade Virpal Singh och Leyla Sarac tjänsten Digitaltolk. I dag får det lilla Stockholmsbolaget flera hundra bokningar per månad och 90 procent av dem sker automatiskt.

Virpal Singh och Leyla Sarac startade Digitaltolk i oktober 2015 och vill öka tillgängligheten till översättning.
Virpal Singh och Leyla Sarac startade Digitaltolk i oktober 2015 och vill öka tillgängligheten till översättning.

Hösten 2015 stod Virpal Singh på Stockholms Centralstation när ett av tågen med flyktingar kom från Skåne. Det fanns många på plats som kunde hjälpa de 700 personerna som klev av tåget, men vissa resurser saknades.

”Det var ett jättestort engagemang där på stationen. Människor kom med mat, kläder och erbjudanden om boende. Det var helt fantastiskt, men kring språket fanns det uppenbara problem. På perrongen stod en myndighetsperson och ropade Vem kan dari? Vem kan arabiska?", säger Virpal Singh.

Det var efter det som Virpal Singh började undersöka hur det fungerar med tolkar. När till exempel en vårdcentral har en patient som inte kan göra sig förstådd och ringer en tolkförmedling kan det ta upp till 30 minuter innan man får tag på någon.

”Den offentliga sektorn och sjukvården i Sverige har haft problem med att få tag på duktiga tolkar i god tid, vilket innebär att man har använt sig av Googles översättningstjänst eller försökt gör det bästa av situationen”, menar Virpal Singh.

På perrongen stod en myndighetsperson och ropade Vem kan dari? Vem kan arabiska?

En situation han beskriver som oacceptabel. Utifrån det föddes idén till Digitaltolk – en plattform där kunden kan boka en tolk själv och där alla tolkar är utrustade med en mobilapp.

Under sommaren 2014 gick Virpal Singh på hajpade Singularity University som ligger på NASA:s område i Silicon Valley. Det är en skola där studenterna tar sig an globala utmaningar som fattigdom, hälsa, utbildning, energi och miljö, och ska hitta olika lösningar för det som kan ha en exponentiell påverkan och kan beröra en miljard människor inom tio år.

”Jag använder tankesättet därifrån, även om ju Digitaltolk inte kommer att påverka en miljard människor”, säger Virpal Singh.

Han startade Digitaltolk i oktober 2015 tillsammans med community-chefen Leyla Sarac. I dag har bolaget fyra anställda i Stockholm och fyra utvecklare i Ukraina och Filippinerna. I år siktar man på att omsätta en miljon kronor.

Sjukvården i Sverige har problem med att få tag på duktiga tolkar i god tid.

Syftet med Digitaltolk är att en tolk bara ska vara en knapptryckning bort. Förutom den vanliga tjänsten har man även nyligen lanserat en akuttjänst som garanterar att bokningen besvaras inom fem minuter. Men de flesta förfrågningar i appen tas emot av en tolk på under 30 sekunder efter det att den läggs in, hävdar Virpal Singh.

Han säger att hos den största aktören på marknaden måste man boka två timmar innan för att få tillgång till en tolk akut.

”Det handlar om att fördela och ta tillvara på samhällets resurser och vi är övertygade om att vägen dit kräver en kombination av modern teknik och ett starkt community-tänk, säger hans medgrundare Leyla Sarac.

Digitaltolk debiterar kunderna och betalar tolkarna, som jobbar med att tolka på frilansbasis. Både kunderna och tolkarna kan ge feedback på tjänsten efteråt. I dag har man mellan fem och tio kunder som är inne och bokar tolkar, beroende på månad och efterfrågan. Bland dem finns Ersta Sjukhus privatvårdkliniker, Attendo och juristbyråer.

Läs även: Bröder förenade i flyktingstöd

Första tolkningen som förmedlades via appen ägde rum i januari i år. Sedan dess har mellan 200 och 300 tolkar per månad gått via Digitaltolk. 90 procent av bokningarna som kommer in sker automatiskt och i genomsnitt på två minuter.

En tolk kostar allt i mellan 300 och 700 kronor i timmen och Digitaltolk tar en procentandel av det priset som varierar från kund till kund, men ligger någonstans i spannet 10-20 procent. Bolaget har ett positivt kassaflöde och inga planer på att ta in externt kapital i dagsläget.

Virpal Singh och Layla Sarac hoppas också på att samarbeta med olika digitala vårdbolag, som skulle kunna använda sig av Digitaltolks plattform för att ha tolkar tillgängliga via nätet.

För att öka tillgängligheten till översättning ytterligare håller också Digitaltolk-teamet på att utveckla en gratisapp med en realtidstjänst för tolkning. Den tar man fram i samarbete med Microsoft och Tele2, som har tagit fram en teknik för att översätta språk via telefon i realtid.

Läs också: Tele2 översätter arabiska på telefon i realtid


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?