1515

Efter dödsolyckan: Solna tror sig ha en lösning

Dödsolyckor med elsparkcyklar, av den typ som skedde i Västerås i helgen, går att undvika. Det menar Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande (M) i Solna stad.
Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande (M) i Solna stad.

”Detta är beklagligt, men tyvärr inte helt oväntat. Det får konsekvenser om man får lämna elsparkcyklar hur som helst i gatumiljön”, säger han.

Han lyfter sedan fram Solnas nya satsning som en lösning på problemet. 

”Jag hoppas att fler kommuner tittar på oss och gör likadant. Vi har inrättat dedikerade platser där man måste ställa sin elsparkcykel för att abonnemanget ska avslutas”, säger han.

För ett år sedan såg det ut som plockepinn på trottoarerna och gatorna här i Solna också.

Som Di Digital redan rapporterat omkom en man i 80-årsåldern i helgen sedan han cyklat in i en elsparkcykel som låg kastad i en nedförsbacke på en cykelbana i Västerås. Tidningsbilder visar en av Vois elsparkcyklar på plats vid olycksplatsen, men varken lokaltidningen VLT eller polisen vill bekräfta att det var just en Voi som var inblandad.

Läs mer: Polisen vet – men vill inte uppge om en Voi var inblandad i dödsolyckan

Pehr Granfalk menar att olyckan med stor sannolikhet kunnat undvikas om Västerås följt Solnas exempel.

”För ett år sedan såg det ut som plockepinn på trottoarerna och gatorna här i Solna också. Vi kände att såhär kan vi inte ha det. Det är inte rimligt att de ligger i vägen för synskadade, folk med barnvagn, med mera”, säger han.

För att åtgärda problemet började Solna plocka in felparkerade elsparkcyklar och låta företagen hämta dem mot en avgift. 

”Bolagen klagade och sa att vi inte hade rätt att göra så. Men det var ingen som vågade ta oss inför rätta. Istället tog de sina elsparkcyklar och lämnade Solna”, säger Pehr Granfalk.

I fredags lanserade Solna ett nytt system med fasta och obligatoriska parkeringsplatser. Användare kan nu hyra elsparkcyklar av märket Lime i ett femtiotal zoner inom kommunen. Dessa zoner är digitalt utmarkerade i Limes app, men även fysiskt via skyltning runt om i kommunen. Resorna måste även avslutas inom dessa zoner om taxan ska sluta ticka.

Pehr Granfalk menar att Solna är först i Sverige med systemet, men han uppmuntrar andra att följa efter.

Limes talesperson Fredrik Timell menar att liknande system fungerar bra i andra länder. 

”I London och Paris har systemet resulterat i att mer än 95 procent av användarnas parkeringar görs inom utmarkerade zoner. Vi är övertygade om att systemet kommer fungera väl även i Sverige”' säger han i ett uttalande.

Läs mer: Hans jobb är att få pli på elscootrarna: ”Användarna måste börja ta ansvar”

 


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?