1515
Annons

Efter brittisk kritik – Klarna inför ”köp direkt”-knapp

Klarna förtydligar sina tjänster i Storbritannien innan myndigheterna hunnit sätta klorna i betallösningen ”köp nu, betala senare.” Det rapporterar Financial Times. 

Klarnas brittiska app.
Klarnas brittiska app.

”Köp nu, betala senare”-lösningen har stött på en hel del kritik i Storbritannien. En rapport från landets finansiella tillsynsmyndighet FCA i februari i år ser en reglering av ”köp nu, betala senare”-marknaden som brådskande, men hittills har ingenting hänt. 

Den svenska finttechjättens brittiska annonser stötte även på patrull i december i fjol från ”Advertising Standards Authority”, en självreglerande organisation för reklambranschen i Storbritannien. Enligt nedslaget uppmuntrade annonserna kunderna att använda kreditlösningar för att höja humöret.

Med de uppdaterade tjänsterna kommer Klarna lägga till en en ”betala nu”-funktion. Vid direkt betalning kommer Klarna att ta ut en liten transaktionsavgift från försäljarna.

Klarna uppgav även att man ska utföra mer noggranna kontroller av hur mycket användare har råd att låna samt vara tydligare under kassaprocessen så att kunder förstår att de tagit på sig skulder.

”Vi är övertygade om att människor för det mesta ska betala med de pengar de har, men det finns vissa tillfällen då kredit är meningsfull”, kommenterar Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

Enligt februarirapporten från FCA har marknaden för ”Köp nu, betala senare” fyrfaldigats under pandemin till 2,7 miljarder pund, över 32 miljarder kronor, och står för 1 procent av landets totala kreditmarknad med över 5 miljoner aktiva kunder. Tre fjärdedelar av dem är mellan 18-36 år gamla och de flesta köper kläder och skor. Rapporten menar även att mer än en av tio kunder i en storbank som använder sig av ”köp nu, betala senare”-tjänster redan överträdde sina kreditbegränsningar. 

Elon Musk vill fullfölja Twitterköp – på ett villkor

Efter att tidigare ha försökt backa från sitt bud på Twitter vänder Elon Musk. Nu säger han sig vara beredd att fullfölja köpet – om bolaget kan leva upp till ett villkor. 

Foto:Patrick T. Fallon

Elon Musk sade under lördagen att hans planerade uppköp av mikrobloggen Twitter bör gå vidare som planerat men bara om företaget kan bekräfta vissa detaljer om hur de hanterar plattformens spam-konton. Det sker efter att en rättegång mellan parterna kring frågan väntas senare i oktober, rapporterar AP.

Tesla-miljardären har den senaste tiden försökt backa ur sitt uppköpsbud, vilket lett till att Twitter stämt honom. Musk svarade då med att stämma Twitter tillbaka, och tvisten är tänkt att avgöras via en domstol i delstaten Delaware. 

”Om Twitter helt enkelt tillhandahåller sin metod för att räkna på urvalet om 100 konton och hur de sägs vara riktiga, bör affären fortsätta enligt de ursprungliga villkoren. Men om det visar sig att deras information är falsk bör det inte ske”, twittrade Elon Musk i lördags. 

Vidare utmanade han även Twitters vd Parag Agrawal till att diskutera saken via en offentlig debatt, något företaget dock avböjt att kommentera. 

Twitter har vid flera tillfällen lämnat ut information om antalet registrerade spam-konton på plattformen och hävdat att antalet ligger under fem procent av det totala antalet användare, något Elon Musk dock menar att Twitter inte kan bevisa.

Techbolaget hävdar att Elon Musk medvetet försöker sabotera den tilltänkta affären genom att använda anklagelserna till att försöka dra sig ur uppköpserbjudandet. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera