1515
Annons

Efter börsraset – Oatly letar ny vd

Toni Petersson väntas kliva ner från vd-posten när havredryckstillverkaren Oatly letar efter en ersättare med mer operationell erfarenhet. Det rapporterar Wall Street Journal. 

Oatlys vd Toni Petersson har arbetat som vd för boalget sedan 2012.
Oatlys vd Toni Petersson har arbetat som vd för boalget sedan 2012.Foto:Lars Brundin

Det svenska foodtech-bolaget Oatly, som tillverkar havredryck, håller på att förbereda för en efterträdare till vd Toni Petersson. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till personer med insyn i frågan.

Oatly meddelade förr månaden att de anställt Jean-Cristophe Flatin, en veteran inom livsmedelsindustrin. Flatin ses nu som en trolig ersättare för Petersson enligt uppgifterna. De har även anlitat Daniel Ordonez som tidigare jobbat på Danone och Unilever som ny operativ chef. Båda kommer börja på Oatly 1 juni.

Styrelseordförande Eric Melloul sade i ett uttalande att Petersson ledde sökandet för de nya ledarna, detta som en del av Oatlys successionsplaner. Ett vd-byte ska dock inte vara aktuellt just nu enlig ordförande.

Oatly som fallit 80 procent sedan börsdebuten förra året har haft stora problem i produktionen. Styrelsen började förra sommaren prata om successionen inom företaget, där de vill hitta en vd med mer operationell erfarenhet än vad Petersson besitter. Detta för att låta Petersson fokusera på utvecklingen inom företaget.

Företaget har adderat nya personer för att kunna maximera tillväxt och för att expandera produktionen. Petersson har jobbat som vd på Oatly sedan 2012 och äger 1,6 procent av aktierna i bolaget.


Innehåll från Mpya DigitalAnnons

Mjukvaruutveckling med betoning på ”mjuk”

När Anton Gunnarsson hos Mpya Digital tog steget in i karriären inom mjukvaruutveckling, låg hans fokus på de tekniska aspekterna. Idag har han nått nya insikter och är övertygad om att betoningen bör ligga någon helt annan stans. 

När Anton började sin karriär var han den första att kasta sig över alla böcker om kodning och programmering, och han lyssnade noga på alla som predikade om testutveckling och andra nymodigheter om teknik och kod. 

– Jag var insnöad i tekniken. Visst, jag lärde mig massor, men ju mer jag jobbar med utveckling  inser jag att den sociala delen av vårt yrke är vad som verkligen betyder något. Det är trots allt i interaktionen med andra som de flesta nya idéer uppstår, understryker Anton, som är Web Developer hos Mpya Digital. 

Tyvärr är det inte helt lätt att skapa miljöer som främjar just det. Brist på tillit och trygghet är något som ofta kan saknas. Men vad är det som gör att man känner sig trygg? Antons övertygelse är att det handlar om att våga vara sårbar och våga prata om känslor. Men som det ser ut idag är det mycket enklare att argumentera om tekniska detaljer än att vara uppriktig med hur man känner. 

– Vilket kanske inte förvånar någon. Men det som förvånar i alla fall mig är att så få ser kraften i att prata om hur man känner eller hur man mår. Att det leder till en bättre miljö för kreativ utveckling och innovativ kod. 

Han tycker att det är dags att vi vågar prata mer om hur det är att vara människa i en tekniktung bransch; hur man ska göra för att må bra och hur man hittar modet att bli den bästa versionen av sig själv, istället för att bara prata om teknik och programmering. 

– Men att använda empati och sårbarhet för att hjälpa sig själv och andra är inte bara utelämnande, det är också skrämmande. Jag vet, för jag jobbar med det varje dag! Men att prata om riktiga känslor och mjuka värden gör att vi bygger förtroende och förståelse för varandra. Vilket i sin tur gör att den där tryggheten växer. Tryggheten att vara sig själv. Tryggheten som gör att vi blir modiga och vågar leda oss själva och andra. Och på köpet växer vi som människor och som team, inte bara som utvecklare. I ordet mjukvaruutveckling finns ordet ”mjuk”. Jag tycker vi ska våga ta fasta på det, avslutar han bestämt. 

Läs mer om Mpya här 

 

Mer från Mpya Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?