1515
Annons

Efter avhoppen – nya makthavare i EQT:s startupfond

Ashley Lundström och Laura Yao befordras till fullvärdiga partners på EQT Ventures, börsjätten EQT:s riskkapitalbolag som investerar i bolags tidiga faser. Och Henrik Landgren tar ett steg upp från strategisk analytiker till partner.

Ashley Lundström, Laura Yao och Henrik Landgren är nya partners på EQT Ventures.
Ashley Lundström, Laura Yao och Henrik Landgren är nya partners på EQT Ventures.

Det svenska riskkapitalbolaget EQT Ventures, som investerar i startupföretag, förnyar sig i partnerleden. De har befordrat Ashley Lundström och Henrik Landgren i Stockholm, och Laura Yao i San Francisco, till fullvärdiga partners. En partner i ett riskkapitalbolag är en delägare som har skjutit in eget kapital i bolagets fond.

Ashley Lundström och Laura Yao har tidigare haft titeln ”deal partner”, som på EQT Ventures är steget under det man brukar kallar ”general partner”. Henrik Landgren kommer från en roll som ”analytics partners” och har byggt upp riskkapitalbolagets AI-satsning Motherbrain. Totalt har man nu tre ”deal partners” och sju partners.

”Jag är hedrad och glad över att ansluta till partnerskapet. Vi bygger ett modernt riskkapitalbolag på ett nytt sätt drivet av data, och det känns jätteroligt att vara med och skapa den framtiden”, säger Ashley Lundström.

Hennes huvuduppgift som partner är densamma som tidigare, att hitta nya entreprenörer att investera i.

”Utöver det kommer att jag lägga mer tid på att stödja kollegor med de investeringsobjekt som de jobbar med och ha en större roll i att sätta strategin för EQT Ventures, säger hon.

Läs också: EQT Ventures om nya miljardfonden – här finns de intressanta bolagen

För ett år sedan stängde EQT Ventures sin andra fond på drygt 7 miljarder kronor och har totalt tagit in cirka 13 miljarder kronor. Riskkapitalbolaget har tidigare investerat i svenska startupföretag som preventivappen Natural Cycles och AI-bolaget Peltarion. Från den nya fonden har man till exempel satsat på lastbilsföretaget Einride och fintechbolaget Anyfin, en investering som Ashley Lundström har varit involverad i. 

Hon har även jobbat med investeringar i den dansk-brittiska medarbetarplattformen Peakon, den holländska sjukvårdsappen Siilo och senast den holländska webbutvecklingsplattformen Codesandbox.

”Jag brinner för företag som har potentialen att förändra branscher och liv till det bättre. Det är givande när bolagen jag arbetar med når viktiga milstolpar, som när Anyfin sparade över 100 miljoner kronor till svenska hushåll i höstas, eller att Siilos app bokstavligen hjälper till att rädda liv”, säger Ashley Lundström.

Tidigare i år lämnade partnern Hjalmar Windbladh riskkapitalbolaget, som var med och grundade EQT Ventures 2016. Men forsätter sina styrelseuppdrag i portföljbolagen Banking Circle, Wolt and Peltarion.

Läs mer: Grundaren Hjalmar Winbladh lämnar EQT Ventures

De senaste åren har bland andra Aurore Belfrage och Andreas Thorstensson klivit av från investeringsteamet, som båda var med från start. Även Malcolm Burenstam Linder, Peter Schierenbeck och Björn Ström har tillsammans lämnat EQT Ventures – för att starta ett nytt bolag. Ytterligare en avhoppare är Indra Sharma som gick till Axel Johnsons investeringsbolag Novax i fjol.


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?