1515
Annons

Ebay köper Malmöbolaget Expertmaker

Ebay köper det svenska AI-bolaget Expertmaker, med bas i Malmö och San Francisco.

Foto:TT / Marcio Jose Sanchez

Affären, som blev klar på torsdagskvällen, innebär att Ebay tar över Expertmakers anställda och grundaren och vd:n Lars Hård blir en del av Ebays team för datavetenskap. 

”Vi kan bekräfta affären, men inte kommentera den mer än så”, säger Martin Rugfelt, marknadschef på Expertmaker. 

Ingen av parterna i affären vill avslöja någon köpesumma. 

Expertmakers vd och grundare Lars Hård. Foto: Jimmy Wilhelmsson

Expertmaker grundades 2006 och utvecklar mjukvara för artificiell intelligens. Bland kunderna finns Vodafone och Ebay, som har varit ett av Expertmakers partnerföretag sedan 2010.

"Som en del av Ebay kommer Expertmakers teknik, kompetens och duktiga ingenjörer att spela en viktig roll i att hjälpa Ebay att få ett försprång när det gäller strukturerad data”, säger Amit Menipaz, vice vd och chef för Ebays enhet för strukturerade data.

 ”Vi är glada för att bli en del av Ebay och att kunna ta vår innovativa artificiella intelligens, maskininlärning och storskaliga optimeringsteknik till Ebays enhet för strukturerad data”, säger Lars Hård, vd för och grundare av Expertmaker. 

Expertmaker omsatte 13,6 miljoner kronor under det brutna räkenskapsåret 2014/15 och gjorde en förlust på 1,8 Mkr. 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?