Annons

Easyparks algoritmer ska hjälpa dig hitta p-plats

Parkeringsappen Easypark ökade omsättningen till 300 miljoner kronor under 2016. I år ska man lansera en ny tjänst för att guida bilister till lediga parkeringsplatser.

Easyparks koncernchef och delägare Johan Birgersson.
Easyparks koncernchef och delägare Johan Birgersson.

Den svenska parkeringsappen Easypark (NTL) fortsätter sin snabba frammarsch i Europa och Australien. I fjol köpte man två bolag och ökade omsättningen med 40 procent. Och under 2017 hoppas man omsätta 400 miljoner kronor. Senare i år lanserar bolaget en ny tjänst för att låta bilister i realtid se tillgängliga parkeringsplatser och hitta snabbaste vägen dit.

”Vi är mitt inne i en tillväxtfas och ansluter fler städer, p-operatörer och bilister hela tiden. Vår nya tjänst blir en riktig game changer”, säger koncernchef och delägare Johan Birgersson.

Easypark har vuxit fort sedan riskkapitalbolaget Verdane Capital (NTL) köpte 61 procent av bolaget 2012 för 250–300 Mkr, enligt uppgift till Di Digital. Sedan dess har bolaget vuxit utan att ta in nytt riskkapital.

Vi hoppas bli först ut med att erbjuda en tjänst som med stor precision guidar till närmaste lediga parkeringsplats

Under 2016 köpte Easypark två bolag: israeliska Parko, en app för att snabbt hitta ledig gatuparkering, samt den tyska konkurrenten Mobile City, med verksamhet i Tyskland, Österrike och Frankrike. Men merparten av tillväxten har dock varit organisk, enligt bolaget.

Läs mer: Easypark köper tysk p-jätte

Easyparks preliminära siffror visar att omsättningen ökade med 40 procent till 300 Mkr under 2016. Rörelsemarginalen för koncernen förväntas bli närmare 15 procent, upp från 8 procent under 2015.

”Vi har sedan vår omstart 2012 fokuserat på att få en skalbar affär. Bolaget är riggat för att bli globalt. Lönsamheten ökar ju större vi blir”, säger Johan Birgersson.

För 2017 är målsättningen att nå en omsättning på 400 Mkr. Det skulle innebära en tillväxt på 33 procent.

”Resultatet är osäkert då vi håller på att öka investeringarna ytterligare för området ’parking guidiance’. Detta efter att nu har integrerat Parkos teknologi till vår plattform”, förklarar Johan Birgersson.

Under 2017 hoppas Easypark lansera en ny tjänst som guidar bilister till tillgängliga parkeringsplatser i realtid.

”Vi hoppas bli först ut med att erbjuda en tjänst som med stor precision guidar till närmaste lediga parkeringsplats. Vi är störst i Europa och är ledande inom de algoritmer som kan förutspå tillgängligheten på parkeringsplatser”, säger koncernchefen.

Ambitionen är att lansera tjänsten under sista kvartalet i år i en rad utvalda städer.

”Vi hoppas lansera i någon av de större städerna i Sverige, samt i några storstäder i Europa”, säger Easyparks vd Johan Birgersson.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen i den nordiska techsektorn.

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend växer så det knakar trots orolig marknad

Den 16 november släppte fintechbolaget SaveLend Group sin delårsrapport för årets tredje kvartal. Trots det osäkra världsläget, elkris och kraftig inflation visar rapporten att bolaget på en närapå fördubblad nettoomsättning jämfört med samma period förra året – från 23,6 miljoner till 40,7 miljoner.

Trots en orolig och rörlig marknad pekar bolagets siffror uppåt. Frågar man Ludwig Pettersson, vd på SaveLend, beror detta till stor del på att krediter som tillgångsslag ofta klarar sig bra även under stormiga tider. 

– För bara ett par månader sedan tog vi en fantastisk milstolpe, då vi nådde en miljard kronor på vår sparplattform – en ökning på 142 procent sen året innan! Sedan dess har tillväxten fortsatt; många har fått upp ögonen för vårt sparerbjudande och att vi levererar en stabil avkastning även under rådande omständigheter. Avkastningen låg också till grund för att vi utsågs till bästa P2P-plattform av Privata Affärer tidigare i år. 

Fördubblat antalet aktiva månadsspar

SaveLend har inte haft en negativ avkastningsmånad sedan 2016, men detta till trots är bolaget något av en doldis på finansmarknaden. Ludwig konstaterar att det finns en hel del att göra vad gäller varumärkeskännedom, men hos de sparare som känner till bolaget finns det inga tveksamheter. Ett bevis på detta är att SaveLend sett en fördubbling i antal aktiva månadsspar jämfört med föregående år, vilket är en snabbare ökning än antalet nya sparare. 

– Det är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg. Vi letar alltid efter tillfällen att accelerera tillväxten och tar chansen när den dyker upp. Detta är en approach som jag bedömer är en stor framgångsfaktor och det är något vi kommer att fortsätta med. Nu, exempelvis, när vi kan konstatera att vår faktureringsplattform Billectahar växt med 48,9 procent med en lönsamhet på 28,6 procent sedan förra året blir det oerhört tydligt att vi bör investera mer i Billecta för att accelerera tillväxten än mer. Där avser vi att trycka på gaspedalen ordentligt – utan att tumma på resultatet i den delen av vår affär. 

Har attraherat nya ägare

Skalbarheten i plattformarna blir allt tydligare när det kan konstateras att kostnadsbasen inte växer i samma takt som intäkterna. Ytterligare ett viktigt framsteg under kvartalet är att SaveLend har kunnat säkra 10 miljoner kronor i utestående optionsprogram. Det sammantaget gör att bolaget fortsatt bedömer sig ha tillräckliga resurser för att bli kassaflödespositiva.

– Ett annat resultat av denna transaktion är att vi i samband med detta har attraherat nya långsiktiga ägare till bolaget som sedan tidigare var investerare på sparplattformen, säger Ludwig.

”Visade sin kollektiva styrka”

Med tanke på omvärldsläget betonar Ludwig att det är svårare att sia om framtiden än i normala fall, men han känner ändå trygghet såväl i bolagets plattformar och leveranssäkerhet som deras förmåga att anpassa sina investeringar efter behov. Hans attityd grundas bland annat i att bolaget under det senaste kvartalet kunde godkänna det hittills största lånet någonsin till en av sina låntagare. 

– Våra sparare visade sin kollektiva styrka genom att möjliggöra ett lån på 60 miljoner till en av våra återkommande låntagare. Det visar på styrkan i vår modell och att våra sparare har förtroende för vår leverans inför framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer och investera i SaveLends sparplattform här 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera