1515
Annons

E-handlare hyllar avgift på Kina-shopping: ”Ska inte vara någon gräddfil”

Svenska e-handlare firar dagens beslut från Postnord att införa en fast avgift på paket beställda från kinesiska marknadsplatser. ”Kinesiska e-handlare har tidigare subventionerats”, säger Babyshops medgrundare Marcus Tagesson.

Marcus Tagesson och Linn Tagesson grundade e-handeln Babyshop 2006.
Marcus Tagesson och Linn Tagesson grundade e-handeln Babyshop 2006.Foto:pressbild.

Tidigare i veckan krävde finansminister Magdalena Andersson (S) att Tullverket gör något åt de 100-tals miljoner kronor som svenska staten går miste om när privatpersoner inte betalar moms på varor från Kinas populära marknadsplatser. 

Under fredagen har Tullverket tillsammans med Postnord gått ut med att de ska införa en avgift på paket som beställs från Kina via nätet. En administrationsavgift på 125 kronor plus moms, som normalt sett ligger på 25 procent, ska införas oavsett varans originalpris. 

Läs även: Postnord lägger fast avgift på Kina-shopping 

För svenska e-handlare är den här nyheten positiv, det anser i alla fall Babyshops medgrundare Marcus Tagesson.

”Vi tycker att det är väldigt positivt att Postnord och Tullverket inför detta så att vi kan konkurrera på lika villkor. Det har funnits en gräddfil där handel från Kina har subventionerats”, säger Marcus Tagesson.

Babyshop, som kan räknas som en av Europas största e-handlare inom barnmode, grundades 2006 av paret Marcus och Linn Tagesson. De tror inte att de kommer att känna av förändringen märkbart. 

”Jag vill tro att vår kvalitetsprocess står sig bra i konkurrensen oavsett kanal. Möjligtvis kan vi locka över några fler när det gäller julhandeln och gåvor där Wish har varit en stark kanal”, säger Marcus Tagesson och fortsätter:

”Men det här handlar ju lika mycket om miljön vilket är en viktig aspekt i det hela, som att man kan beställa något för 9 kronor från Kina för att vi ska få det hela vägen hit gratis. Dessutom handlar det om skatteintäkter och moms för att få en jämnare konkurrens.”

Läs även: Nu är deras Babyshop ett dubbelt miljardbolag 

Däremot kommer inget av den administrativa avgiften att gå till statens skatteintäkter utan kommer bara att täcka den extra kostnad som Postnord får genom att kontrollera alla paket från Kina. 

Och det är speciellt varor från marknadsplatser som Alibaba och Wish som kommer att drabbas av den nya avgiften. För Stefan Kvarfordt, Svensk Handels expert på e-handel och chef över Brysselkontoret, så är beslutet om momskraven positiv. 

”Vi välkomnar verkligen att man tar tag i det här. Vi kan se att Kina har gynnats och konkurrensen på lika villkor är A och O. Men momsfrågan är bara en av tio parametrar. Sen kan man tycka att Postnord borde ha genomfört det här tidigare. Man borde ha läst sina egna prognoser där man har kunnat förutse ökningen av varor från Kina”, säger Stefan Kvarfordt.

Är den här avgiften det bästa sättet att lösa konkurrensproblemet?

”Det korta svaret är nej. Det som vi har efterfrågat och som även finansministern Magdalena Andersson har ställt sig positiv till är att skynda på införandet av de regler som ska gälla i hela EU år 2021. Den här regeln kommer att tvinga plattformar som Alibaba att se till att momsen för varor som köps där betalas in. Det tror vi kommer ge större effekt”, säger Stefan Kvarfordt.


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?