1515
Annons

E-handelsraketen Jollyroom spränger miljardvallen

Babybutiken Jollyroom växte med 50 procent förra året och sålde för över 1 miljard kronor. Tillväxten håller i sig i år, spår vd och storägare Ole Sauar. ”Det är först nu onlinehandeln tar fart på allvar”, säger han till Di Digital.

E-handlaren Jollyroom (NTL) är en samlingsplats för barn- och babyprodukter. Sajten, som grundades 2011, säljer allt från barnvagnar och nappar till kläder och pingisrack.

Det har visat sig vara ett vinnande koncept. Det färska bokslutet för 2017 rymmer en omsättning på 1 miljard kronor, tillväxt på 50 procent och 25 miljoner kronor i rörelseresultat.

När Di Digital ringer upp vd och storägare Ole Sauar har personalen nyligen firat att man nådde över miljardstrecket.

”Personalen har lyckats med ett väldigt ambitiöst mål”, säger Ole Sauar.

Han har tidigare varit med och byggt upp marknadsplatsen Komplett, en sorts norsk Amazon-kopia.

”Vi är nu inne i den stora övergången från fysisk handel till onlinehandel. Jag har hållit på med detta i 22 år och det är först nu det tar fart på allvar.”

Han spår att Jollyroom bibehåller sin tillväxt i år och når över 1,5 miljarder kronor i omsättning.

Experterna: Det måste svenska företag göra för att överleva Amazon

Den svenska marknaden står för hälften av försäljningen och Norge 30 procent. Resten kommer från försäljning i de nyare marknaderna Danmark och Finland. Nyligen lanserade Jollyroom också i Tyskland.

”Vi har en långsiktig ambition att bli nummer ett i Europa inom distanshandel av barn- och babyprodukter. Vi samlar alla branscher i en butik för den målgruppen. Medan den målgruppen utgör 20 procent av omsättningen hos andra är det 100 procent hos oss”, säger Ole Sauar.

Jollyrooms framtid ligger helt och hållet i hans händer. Ole Sauars holdingbolag äger 62,5 procent av aktierna i e-handlaren. Resten äger den danska mediekoncernen Egmont.

Cervenka: ”Amazon är Standard Oil av vår tid”

Ole Sauar ser inget behov att resa kapital för att finansiera Jollyrooms expansion.

"Nej, jag ser inget större behov på den sidan. Vi har byggt upp eget kapital. Vi bygger sten på sten helt enkelt och återinvesterar."

Vill ni till börsen?

”Nej. Vi testade det när vi byggde upp Komplett. Det känns kul att kunna ta detta vidare med en kontrollerande ägarposition. Då är det enklare att tänka långsiktigt: 10, 20, 30 år fram i tiden. En förutsättning för att kunna göra det är att äga en majoritet av verksamheten.”


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?