1515

E-handelsraketen Jollyroom spränger miljardvallen

Babybutiken Jollyroom växte med 50 procent förra året och sålde för över 1 miljard kronor. Tillväxten håller i sig i år, spår vd och storägare Ole Sauar. ”Det är först nu onlinehandeln tar fart på allvar”, säger han till Di Digital.

E-handlaren Jollyroom (NTL) är en samlingsplats för barn- och babyprodukter. Sajten, som grundades 2011, säljer allt från barnvagnar och nappar till kläder och pingisrack.

Det har visat sig vara ett vinnande koncept. Det färska bokslutet för 2017 rymmer en omsättning på 1 miljard kronor, tillväxt på 50 procent och 25 miljoner kronor i rörelseresultat.

När Di Digital ringer upp vd och storägare Ole Sauar har personalen nyligen firat att man nådde över miljardstrecket.

”Personalen har lyckats med ett väldigt ambitiöst mål”, säger Ole Sauar.

Han har tidigare varit med och byggt upp marknadsplatsen Komplett, en sorts norsk Amazon-kopia.

”Vi är nu inne i den stora övergången från fysisk handel till onlinehandel. Jag har hållit på med detta i 22 år och det är först nu det tar fart på allvar.”

Han spår att Jollyroom bibehåller sin tillväxt i år och når över 1,5 miljarder kronor i omsättning.

Experterna: Det måste svenska företag göra för att överleva Amazon

Den svenska marknaden står för hälften av försäljningen och Norge 30 procent. Resten kommer från försäljning i de nyare marknaderna Danmark och Finland. Nyligen lanserade Jollyroom också i Tyskland.

”Vi har en långsiktig ambition att bli nummer ett i Europa inom distanshandel av barn- och babyprodukter. Vi samlar alla branscher i en butik för den målgruppen. Medan den målgruppen utgör 20 procent av omsättningen hos andra är det 100 procent hos oss”, säger Ole Sauar.

Jollyrooms framtid ligger helt och hållet i hans händer. Ole Sauars holdingbolag äger 62,5 procent av aktierna i e-handlaren. Resten äger den danska mediekoncernen Egmont.

Cervenka: ”Amazon är Standard Oil av vår tid”

Ole Sauar ser inget behov att resa kapital för att finansiera Jollyrooms expansion.

"Nej, jag ser inget större behov på den sidan. Vi har byggt upp eget kapital. Vi bygger sten på sten helt enkelt och återinvesterar."

Vill ni till börsen?

”Nej. Vi testade det när vi byggde upp Komplett. Det känns kul att kunna ta detta vidare med en kontrollerande ägarposition. Då är det enklare att tänka långsiktigt: 10, 20, 30 år fram i tiden. En förutsättning för att kunna göra det är att äga en majoritet av verksamheten.”


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?