Annons

E-handeln tynger Axfood – aktien rasar

Axfoods rörelseresultat var lägre än väntat för det fjärde kvartalet. Den negativa utvecklingen berodde till stor del på e-handelssatsningarna och marknaden straffar aktien hårt.

Axfoods vd Klas Balkow.
Axfoods vd Klas Balkow.Foto:Stefan Nilsson

Axfood har de senaste åren storsatsat på e-handel på sina fysiska kedjor Hemköp och Willys. Man har även köpt upp två renodlade e-handelsbolag: det tidigare börsnoterade Mat.se och det betydligt mindre matkassebolaget Middagsfrid. Bolagen är nu placerade i dotterbolaget Matse Holding. 

Läs mer: Axfood sväljer Middagsfrid

Men än så länge har näthandeln främst agerat som ett sänke för livsmedelsjätten.

Den negativa utvecklingen berodde främst på e-handelssatsningar, butiksexpansion och strukturkostnader inom Axfood Närlivs.

När bolaget under tisdagen rapporterade sina siffror för fjärde kvartalet stod det klart att rörelseresultat uppgick till 398 miljoner kronor. Det var klart lägre än förväntat de 432 miljoner kronor som analytikerna hade förväntat sig, enligt SME Direkt.

För helåret 2017 uppgick därmed rörelsemarginalen till 4,1 procent, en nedgång från 4,4 procent 2016.

”Den negativa resultatutvecklingen berodde främst på e-handelssatsningar, butiksexpansion och strukturkostnader inom Axfood Närlivs”, skriver bolaget om rörelseresultatet.

Marknaden straffade Axfoods aktie direkt. Klockan 11 hade kursen backat med närmare 11 procent till 138,75 kronor. Följ kursen här.

Se analysen på DiTV: Svagare än väntat från Axfood – utdelningen höjs 

Axfood överraskade även marknaden genom att höja utdelningen med en krona till 7,00 kronor. Väntat var 6,25 kronor.

"Vi tycker att vi har en stark finansiell situation och baserat på våra utsikter framåt också så kommer styrelsen att föreslå en ökad utdelning", säger vd Klas Balkow.

Axfood lämnar ingen specifik resultatprognos för 2018, men enligt har bolaget förutsättningar att nå de långsiktiga finansiella målen i år.

"Det är vår absoluta ambition", säger han.

Läs mer: H&M:s digitala utvecklingschef lämnar – går till Axfood 

Förutom att de tidigare långsiktiga finansiella målen kvarstår, bland annat att rörelsemarginalen ska uppgå till minst 4 procent, har Axfood lagt till ett tillväxtmål som innebär att bolaget ska växa mer än marknaden.

”Vi har haft en fantastisk tillväxt under året. Sedan har det här året varit ett historiskt starkt investeringsår när det gäller förvärvsinvesteringar. Vi har ju nu guidat för att vi ska fortsätta att investera i våra koncept, men inte ha samma förvärvstakt i år”, säger Klas Balkow.

Läs mer: Matkassarna bromsar – men lösplock lyfter e-handeln

Under 2018 kommer Axfood att fortsätta att utveckla sin omnikanalstrategi och räknar med en fortsatt tillväxt inom e-handelsförsäljningen. Hur stor andel av Axfoods totala försäljning i år som e-handeln kan utgöra vill dock inte Klas Balkow sia om.

”I vår ambition att växa mer än marknaden är också onlinesidan med i den aspekten. Vi har haft en väldigt fin tillväxt inom online, men från relativt låga nivåer”, säger han.

Läs mer: Axfood startar nätapotek – utmanar Apotea

Innehåll från WintAnnons

Milersättning, kostförmåner och traktamente 2023 – allt du behöver veta

Nytt år, nya möjligheter. I alla fall om vi pratar om milersättning, kostförmån och traktamente. Inför 2023 har det nämligen skett en hel del efterlängtade uppdateringar vad gäller reglerna kring detta. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint delar med sig av allt du behöver veta om detta under 2023.

De oproportionerligt låga nivåerna för milersättning och traktamente har länge varit en het potatis, i takt med att bränsle- och matpriserna gått upp. Men nu har det äntligen hänt saker på den fronten. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint sammanfattar de nya reglerna och berättar vad du som företagare behöver veta.

Mer klirr i kassan 

Kör du din privata bil i tjänsten? Då kan det vara trevligt att veta att milersättningen, som är till för att täcka en del av utgifterna för drivmedel, slitage och service, har fått sig en efterlängtad ökning. Sedan 2008 har milersättningen legat på 18,50 kr/mil. Och visst kan det kännas lite konstigt att den skattefria milersättningen inte justerats på så pass många år. Speciellt när kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökat markant. Men nu är det alltså dags att slänga ut det gamla och ta in det nya. 

Sedan den 1 januari 2023 är den skattefria milersättningen 25 kr/mil, oavsett drivmedel. Detta gäller alltså för dig som använder din privata bil för tjänsteresor. För dig med förmånsbil landar milersättningen på 12 kr/mil med undantag för elbilar som blir 9,50 kr/mil. 

Läs också: Förmånsbil – allt du behöver veta 

Dyrare att bli bjuden på lunch  

Är du en sådan arbetsgivare som ibland får feeling och vill bjuda dina anställda på en riktig braklunch? Då är det värt att veta att kostförmånen för 2023 har förändrats. 

Du har säkert koll på att att en kostförmån uppstår när du som arbetsgivare bjuder dina anställda på någon form av måltid i samband med tjänsteresa. I och med att den anställde sparat pengar genom att bli bjuden räknas det som en skattepliktig kostförmån. Och som med alla andra förmåner ska den anställde betala en förmånsskatt.

När det gäller kostförmån sker beskattningen i sin tur utifrån ett schablonbelopp. Och det är detta belopp som har blivit en aning högre vilket innebär att vid en bjudlunch behöver det anställde betala lite mer i skatt. 

Årets schablonvärden är följande: 

Fri frukost 55 kr

Fri lunch eller middag 110 kr

Kost för en heldag 275 kr

Tanken är att summan ska motsvara vad en genomsnittlig lunch exempelvis kostar om din anställde skulle käka den på restaurang. Dessutom blir det enklare för dig som arbetsgivare att hålla koll. Det kan lätt bli rörigt med alla siffror om du måste veta vad varje enskild lunch har kostat. 

Läs de senaste artiklarna om företagande och entreprenörskap hos Wint. 

Traktamente ökar med nästan 10 % 

Händer det att du ibland är ute på tjänsteresa eller kanske tillfälligt jobbar på annan ort? Då gör du rätt i att uppdatera dig om de viktigaste reglerna gällande traktamente för 2023. 

Traktamentet finns till som en form av bidrag till dig för att täcka dina levnadskostnader när du är ute på tjänsteresa. Och med det nya året har det högsta skattefria traktamentesbeloppet ökat från 240 kr till 260 kr. Detta gäller traktamente för heldagar. För halvdagar reduceras traktamentet till hälften, precis som tidigare. 

Prisbasbeloppet för traktamente justeras efter den prisutveckling som råder. Med ökade räntor, drivmedel och priser i allmänhet följer även prisbasbeloppet för traktamente samma utveckling. Och tur är väl det. Tänk dock på att maxbeloppet, det vill säga 260 kr, gäller för arbete på en och samma ort i högst tre månader. 

Det är mycket att tänka på som egenföretagare, och det är lätt att villa bort sig bland all information. För Wints kunder däremot, är den vilsenheten ett minne blott. Wint sköter allt från den löpande bokföringen som betalningar till momsdeklarationer eller betalning av fakturor. På Wint finns dessutom en massa kompetenta ekonomer som är redo att steppa in när du behöver rådgivning. Allt för att du ska känna dig trygg i ditt företagande. 

Så fungerar Wints helhetstjänst 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera