1515

E-handeln spås passera 10 procent i år

Den svenska e-handeln ökade med 16 procent till 58 miljarder kronor under 2016. E-handeln står nu för 7,7 procent av detaljhandeln. I år spås var tionde köp ske digitalt.

Det våras för e-handelsbolag som Jollyroom, med grundaren Ole Sauar; Rapunzel of Sweden, med grundaren Ida Backlund, och Boozt, med vd Hermann Haraldsson.
Det våras för e-handelsbolag som Jollyroom, med grundaren Ole Sauar; Rapunzel of Sweden, med grundaren Ida Backlund, och Boozt, med vd Hermann Haraldsson.

Den svenska e-handeln ökade med 16 procent under 2016 och gick i kronor från 50 miljarder till 57,9 miljarder kronor. Det innebär samtidigt att e-handeln stod för en tredjedel av hela tillväxten i handeln under året, enligt E-barometern som presenteras på tisdagen.

För detaljhandeln i stort noterades en ökning med 3,3 procent under året, motsvarande 27,7 miljarder kronor. Den starka frammarschen för köp på nätet innebär att e-handeln nu står för 7,7 procent av den totala detaljhandeln i Sverige.

Läs mer: Jollyroom mot miljardomsättning

Det är framför allt böcker, elektronik och mode som kommit längst, konstateras det i rapporten. Men de branscher som ökade snabbast under 2016 var livsmedelsbranschen med 30 procent tillväxt och bygghandeln som växte 29 procent.

”Företagen måste följa med i hur konsumentbeteendet förändras för att ha en chans att överleva framöver. En del företag har redan börjat gasa när det gäller att digitalisera verksamheten och fler kommer att trycka ner gaspedalen under året”, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på Postnord Sverige, i en kommentar.

Läs mer: Snabbväxande e-handelsbolaget Boozt mot börsen

Även under 2017 bedöms e-handeln vinna mark med en tillväxt på 17 procent. Det skulle i så fall innebär att var tionde köp sker digitalt. E-barometern ges ut av Postnord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research.

Läs mer: Så högt värderas Nelly-grundarens succé Na-kd

Finwire / Di Digital

Läs mer: E-handelsinriktade Verdane spår dramatisk butiksdödFoto:
Staffan Mörndal, partner på Verdane Capital spår en snar butiksdöd i Sverige. Foto: Thinkstock, Di


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?