1515
Annons

E-handeln räknar med pangår: ”Man är beredd att ta risker”

Framtiden ser ljusare ut än någonsin för e-handlarna. Det visar Pricerunners e-handlarindex. ”E-handelsbranschen laddar om för ytterligare ett kanonår”, säger Pricerunners vd Nicklas Storåkers.

Pricerunners vd Nicklas Storåkers.
Pricerunners vd Nicklas Storåkers.Foto:TT och Di.

E-handelssuccén är långt ifrån över, vaccineringen mot covid-19 till trots. Det visar Pricerunners e-handlarindex, en kvartalsvis undersökning där ett urval av prisjämförarsajtens totalt 7 200 handlare deltar. 

Indexet utgår från handlarnas upplevelser ur tre aspekter. För det första ”tendensen”, där bolagen gör en bedömning andra hur försäljningen gått under det senaste kvartalet. Den andra frågan gäller nuläget, alltså hur försäljningen ser ut i dag, medan den tredje är en bedömning på hur onlinehandeln kommer utvecklas under de kommande tolv månaderna.

Det som verkligen sticker ut är framtidstron, som under det första kvartalet ökat från 72,6 till 73,9, vilket är den högsta nivån någonsin. I undersökningen svarade 67 procent av e-handlarna att de förväntar sig en bra eller mycket bra försäljning under nästkommande tolv månader.

”Man är väldigt positiv framöver, trots att pandemin kommer gå över och samhället nu sakta öppnar upp och konsumenter i större utsträckning återgår till fysiska butiker. Förra årets rekordhöga vinster och tillväxt, till stor del på grund av coronaeffekten, är långt ifrån att klinga av”, kommenterar Nicklas Storåkers.

Det sammanvägda indexet har förvisso krympt en aning, från 71 i fjärde kvartalet till 69,8 i första kvartalet. Men det beror till stor del på säsongsmässiga effekter, menar Nicklas Storåkers. 

”Vi ser ett något lägre e-handlarindex i början av året, vilket delvis kan förklaras av en avtagande coronaeffekt. Det är inte speciellt förvånande efter ett så pass starkt 2020 där en majoritet av svenska e-handlare gick med vinst”, kommenterar han. 

Pricerunners delindex Tendensen, vilken mäter utvecklingen under det första kvartalet jämfört med det föregående kvartalet hos e-handlarna, minskade med 5,5 enheter till 63,8.

”Den negativa utvecklingen drivs helt av de 200 största e-handelsbolagen i undersökningen. Det är en helt normal utveckling då både Black Friday och mellandagsreorna infaller kvartalet före och vi alltid ser en lugnare trend under första kvartalet på ett nytt år”, säger Nicklas Storåkers.

Enligt undersökningen gick 70 procent av alla svenska e-handelsbolag med vinst förra året, och plusresultaten var i snitt 35 procent högre än under 2019. Vinsten kommer till stor del att återinvesteras, enligt undersökningen. 61 procent av de tillfrågade kommer bredda produkterbjudandet, och det är bolag inom alla segment inom e-handeln. 

”Har man bredare sortiment så driver det försäljning, nackdelen är att det binder mer kapital. Man måste ha större lager och det finns en större risk att saker inte säljs. Ändå är man beredd att ta risken då man är så optimistisk vad gäller marknaden. E-handelsbranschen mår riktigt bra och laddar om för ytterligare ett kanonår”, säger Nicklas Storåkers.  

Snart har en tredjedel av det andra kvartalet gått, och det var under april i fjol som pandemin på riktigt började sätta avtryck på e-handeln, menar Nicklas Storåkers. 

”Inom kläder bromsade försäljningen in eftersom alla fester avbokades, medan trädgårdsutrustning tog fart. Och konsumenterna letade efter munskydd, handsprit, toalettpapper och till och vevradior som galningar. Det gör att jämförelsesiffrorna under våren i år blir kluriga. Vissa nätbutiker vi talar med utvecklas just nu svagare än förra året, andra starkare. Just andra kvartalet kommer bjuda på en blandad kompott”, avslutar Nicklas Storåkers.

Innehåll från DeelAnnons

Svenska bolag anställer fler utomlands

Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.
Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.

Sverige är ett av de europeiska länder vars företag snabbast ökar sin anställningstakt utomlands. Det visar Global Hiring Report från Deel - ett bolag som möjliggör för företag att anställa vem som helst, var som helst.

– Vi märker en stor efterfrågan på våra tjänster, säger Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.

Genom att använda data från över 100 000 kontrakt i 150 länder, och över 500 000 lönedatapunkter från Deel och tredjepartskällor, visar Deel vilka länder som anställer globalt, vem som anställs för vilka roller, och hur detta fenomen påverkar globala betalningar och löner. 

Trenderna granskades över sex månader, från januari till juni 2022. 

– Att Deel haft en rekordsnabb tillväxt ligger i linjer med flera större trender, som viljan till distansarbete i samband med pandemin, global brist på talang och en kulturförändring i vad en arbetsplats kan vara. Både arbetstagare och arbetsgivare tjänar på att gränserna suddas ut menar vi, säger Daniel Eisenberg, som själv leder Deels expansion i Norden på distans från Kenya. 

Deel hjälper i dagsläget över 50 svenska bolag att anställa och leda globala team. Sverige, som har en stark startup-sektor, har ett stort behov av att fylla positioner och hitta talang för att möjliggöra sina tillväxtresor. Svenska företag är, tillsammans med estländska och schweiziska, de företag i Europa som har snabbast växande anställningstakt utomlands, enligt Deels undersökning. 

– Svenska startups har problem med att anställa i den takt de växer i. I förlängningen hotar det Sveriges tillväxt, säger Daniel Eisenberg. 

– Genom att lämna över allt komplicerat pappersarbete och lokal arbetsrätt till oss kan bolagen fokusera på sin tillväxt och lyfta blicken från en svensk arbetsmarknad där det kan vara tufft att hitta rätt kompetenser. En duktig programmerare är en duktig programmerare, oavsett om hen sitter i Djakarta, Vasastan eller i Silicon Valley.

Letar i andra europeiska länder

Svenska företag vänder främst blickarna mot andra europeiska länder när de letar arbetskraft utomlands. Storbritannien, Polen, USA och Tyskland är populära arbetsmarknader bland svenska arbetsgivare, visar rapporten.  

– Hittar du en kandidat i Tyskland idag kan personen få lön via vår plattform redan i morgon. Vi har koll på de lokala lagarna. Om det till exempel sker en lagändring i Österrike en dag så uppdaterar vi dagen efter. Det måste gå fort, avslutar Eisenberg.

Utländska bolag vänder också blickarna mot Sverige när det är dags att anställa. De vanligaste rollerna företag från andra länder hittar i Sverige är dataanalytiker, mjukvaruutvecklare, designer, produktchef och affärsutvecklare. 

 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Gröna stålbolagets värdering stiger till 9,5 miljarder – Mix ökar makten

H2 Green Steels aktiepris har stigit med 33 procent på drygt ett år – trots det avmattade investeringsklimatet – och stålbolaget värderas nu till 9,5 miljarder kronor.

Grundarna Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz har dessutom lyckats övertyga de externa investerarna om att de ska behålla makten över bolaget, kan Di avslöja.

Harald Mix har grundat H2 Green Steel, som enligt konceptbilden ovan vill bygga ett nytt grönt stålverk i Boden.
Harald Mix har grundat H2 Green Steel, som enligt konceptbilden ovan vill bygga ett nytt grönt stålverk i Boden.Foto:Di och press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera