1515

E-handeln räknar med pangår: ”Man är beredd att ta risker”

Framtiden ser ljusare ut än någonsin för e-handlarna. Det visar Pricerunners e-handlarindex. ”E-handelsbranschen laddar om för ytterligare ett kanonår”, säger Pricerunners vd Nicklas Storåkers.

Pricerunners vd Nicklas Storåkers.
Pricerunners vd Nicklas Storåkers.Foto:TT och Di.

E-handelssuccén är långt ifrån över, vaccineringen mot covid-19 till trots. Det visar Pricerunners e-handlarindex, en kvartalsvis undersökning där ett urval av prisjämförarsajtens totalt 7 200 handlare deltar. 

Indexet utgår från handlarnas upplevelser ur tre aspekter. För det första ”tendensen”, där bolagen gör en bedömning andra hur försäljningen gått under det senaste kvartalet. Den andra frågan gäller nuläget, alltså hur försäljningen ser ut i dag, medan den tredje är en bedömning på hur onlinehandeln kommer utvecklas under de kommande tolv månaderna.

Det som verkligen sticker ut är framtidstron, som under det första kvartalet ökat från 72,6 till 73,9, vilket är den högsta nivån någonsin. I undersökningen svarade 67 procent av e-handlarna att de förväntar sig en bra eller mycket bra försäljning under nästkommande tolv månader.

”Man är väldigt positiv framöver, trots att pandemin kommer gå över och samhället nu sakta öppnar upp och konsumenter i större utsträckning återgår till fysiska butiker. Förra årets rekordhöga vinster och tillväxt, till stor del på grund av coronaeffekten, är långt ifrån att klinga av”, kommenterar Nicklas Storåkers.

Det sammanvägda indexet har förvisso krympt en aning, från 71 i fjärde kvartalet till 69,8 i första kvartalet. Men det beror till stor del på säsongsmässiga effekter, menar Nicklas Storåkers. 

”Vi ser ett något lägre e-handlarindex i början av året, vilket delvis kan förklaras av en avtagande coronaeffekt. Det är inte speciellt förvånande efter ett så pass starkt 2020 där en majoritet av svenska e-handlare gick med vinst”, kommenterar han. 

Pricerunners delindex Tendensen, vilken mäter utvecklingen under det första kvartalet jämfört med det föregående kvartalet hos e-handlarna, minskade med 5,5 enheter till 63,8.

”Den negativa utvecklingen drivs helt av de 200 största e-handelsbolagen i undersökningen. Det är en helt normal utveckling då både Black Friday och mellandagsreorna infaller kvartalet före och vi alltid ser en lugnare trend under första kvartalet på ett nytt år”, säger Nicklas Storåkers.

Enligt undersökningen gick 70 procent av alla svenska e-handelsbolag med vinst förra året, och plusresultaten var i snitt 35 procent högre än under 2019. Vinsten kommer till stor del att återinvesteras, enligt undersökningen. 61 procent av de tillfrågade kommer bredda produkterbjudandet, och det är bolag inom alla segment inom e-handeln. 

”Har man bredare sortiment så driver det försäljning, nackdelen är att det binder mer kapital. Man måste ha större lager och det finns en större risk att saker inte säljs. Ändå är man beredd att ta risken då man är så optimistisk vad gäller marknaden. E-handelsbranschen mår riktigt bra och laddar om för ytterligare ett kanonår”, säger Nicklas Storåkers.  

Snart har en tredjedel av det andra kvartalet gått, och det var under april i fjol som pandemin på riktigt började sätta avtryck på e-handeln, menar Nicklas Storåkers. 

”Inom kläder bromsade försäljningen in eftersom alla fester avbokades, medan trädgårdsutrustning tog fart. Och konsumenterna letade efter munskydd, handsprit, toalettpapper och till och vevradior som galningar. Det gör att jämförelsesiffrorna under våren i år blir kluriga. Vissa nätbutiker vi talar med utvecklas just nu svagare än förra året, andra starkare. Just andra kvartalet kommer bjuda på en blandad kompott”, avslutar Nicklas Storåkers.

 


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?