1515

”Dubblerad omsättning” – Pricerunners vd listar storsäljarna i coronakrisen

Jämförelsesajten Pricerunners omsättning har stigit med 100 procent till följd av coronakrisen. ”Folk är hemma och handlar saker till hem och trädgård”, säger vd Nicklas Storåkers, och bjuder på en topplista över produkterna som ökar mest.

Pricerunners vd Nicklas Storåkers noterar ett ökat intresse för trädgårdsprylar under coronakrisen.
Pricerunners vd Nicklas Storåkers noterar ett ökat intresse för trädgårdsprylar under coronakrisen.Foto:Evelina Carborn

Nyligen aviserade Postnord att svensk e-handel stigit med 16 procent under första kvartalet. Men under andra kvartalet kommer tillväxten se betydligt starkare ut än så. Det spår Nicklas Storåkers, vd för Pricerunner.

”Hittills har våra intäkter ökat med över 100 procent under andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Maj har gått bättre än april, så jag tror det håller i sig”, säger Nicklas Storåkers. 

Läs mer: Corona lyfte e-handeln med 16 procent under första kvartalet 

Även Peter Greberg, vd för Pricerunners ärkerival Prisjakt, vittnar om ett uppsving. 

”Vi har sett en extrem tillväxt på senaste”, säger han, utan att kunna ge några exakta tillväxttal eftersom Prisjakt ägs av börsbolaget Schibsted.

Städprodukter, robotdammsugare, högtryckssprutor, heminredning, byggmaterial, trädgårdsprylar...

Sveriges två största jämförelsesajter vet vad de pratar om. De hjälper användare jämföra miljontals produkter från tusentals nätbutiker och har en sällsynt bra överblick över marknaden.

I fjol omsatte Prisjakt närmare 350 miljoner kronor, jämfört med Pricerunners omsättning på 250. Men under första kvartalet knappade Pricerunner in på sin ärkerival då båda bolag hade en omsättning kring 75 Mkr. 

”Det investeringsarbete vi ägnat fyra år åt har gett resultat. Det är kul att det lyfter nu, när hela näthandeln växer”, säger Pricerunners vd Nicklas Storåkers.

Läs mer: Ökar med 50 procent – här är Karl-Johan Perssons miljardportfölj

Vad gick bäst när coronakrisen bröt ut?

”I slutet av mars var det många som sökte på ansiktsmasker, engångshandskar och handsprit. Det var verkligen den dominerande trenden. Sedan dess har det förändrats mycket”, säger Nicklas Storåkers.

Vad går bäst just nu?

”Allt som har med hemmet och trädgården att göra. Städprodukter, robotdammsugare, högtryckssprutor, heminredning, byggmaterial, trädgårdsprylar... Även cyklar går bra, liksom hudvård, med undantag för smink, och hemelektronik.”

Vad går sämst?
”Festkläder, plagg med hög modegrad, sånt man använder vid stora sammankomster.”

Pricerunner grundades 1999 och huvudägarna är idag vd Nicklas Storåkers, H&M:s Karl-Johan Persson och riskkapitalbolaget Eequity, som köpte in sig i februari i år

Bolaget hjälper idag miljontals konsumenter i Sverige, Storbritannien, Tyskland och Danmark att jämföra 2,3 miljoner produkter från 6400 butiker. Man erbjuder även omdömen, kundrecensioner och expertråd. Intäkterna kommer från provision för de klick som driver försäljning. 

Även Prisjakt erbjuder prisjämförelser och produktomdömen skrivna av användarna. Prisjakts ägare Schibsted investerade nyligen i bolaget Advized, en plattform för oberoende produkttester, recensioner och köpråd, som ska börja samarbeta med Prisjakt.

Prisjakt startades 2002 och beskriver sig själva som ”Nordens största objektiva informations- och jämförelsetjänst”. Idag finns tjänsten i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien.

Både Pricerunner och Prisjakt ser Google som sin farligaste konkurrent. För tre år sedan bötfälldes Google med 24 miljarder kronor för att ha snedvridit konkurrensen på prisjämförelsemarknaden. Men beteendet har fortsatt, och i november i fjol krävde 41 vd:ar för prisjämförelsesajter att EU agerar på nytt.

Hur går det med er kamp mot Google?

”Google har överklagat, men vi väntar oss en dom i slutet av året. Jag förväntar mig inget annat än att Google förlorar igen. De har inte ändrat något och de begår uppenbara överträdelser. Förlorar Google riskerar de ytterligare böter på upp till 150 miljarder kronor. Google kontrollerar kring 95 procent av marknaden sök i Europa och maximerar sin intjäning på konsumenternas bekostnad. Våra undersökningar visar att priserna på tjänster som Pricerunner är i snitt 13 procent lägre än de är på Google”, säger Pricerunners vd Nicklas Storåkers. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?