Hoppa till innehållet

Annons

Dubbelt så många kodare utvisas av Migrationsverket

Migrationsverkets hårdare linje ger avtryck i statistiken. Inom techbranschen har andelen avslag för utlänningar som vill förlänga sina arbetstillstånd nästan fördubblats, visar Di Digitals genomgång.

Ett dussintal nyckelpersoner på Spotify hotas enligt bolaget av utvisning.
Ett dussintal nyckelpersoner på Spotify hotas enligt bolaget av utvisning.Bild:TT

Den svenska techsektorn har under flera månader protesterat mot Migrationsverkets tendens att utvisa utländska anställda vars tidigare anställningar i Sverige inte har levt upp till myndighetens krav.

Ett flertal fall har uppmärksammats. I februari rapporterade Di Digital till exempel att 15 nyckelpersoner på Spotify (NTL) hotades med utvisning. Detta eftersom musiktjänsten under en period missat att teckna tjänstepension eller sjukförsäkring åt dem. Spotifys HR-chef Katarina Berg kallade situationen ”absurd”. Migrationsminister Morgan Johansson uppgav nyligen att reglerna behöver ändras.

Läs mer: Spotify-anställda hotas av utvisning

Trots den häftiga kritiken har det aldrig framgått exakt hur vanligt det är att personer inom it-branschen nekas förlängt arbetstillstånd. Di Digital kan nu rapportera att avslagen på förlängningar nära fördubblades under 2016 jämfört med 2015.

De här siffrorna kommer att fortsätta att öka

I fjol avslog Migrationsverket 2,3 procent av alla ansökningar om förlängt arbetstillstånd inom it-branschen, vilket motsvarar 51 ärenden. Motsvarande siffra för 2015 är 27, eller 1,3 procent av samtliga ärenden. Siffrorna omfattar inte de som ansöker om uppehållstillstånd efter fyra års arbete i Sverige.

”De här siffrorna kommer att fortsätta att öka. Det har legat många ärenden på hög”, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, som ställer sig kritisk till Migrationsverkets nya tolkning av utlänningslagen.

Andelen utvisningar är dock en betydligt lägre andel än i vissa andra branscher.

”Tittar man inom it-sektorn så är det betydligt färre avslag där än vad det är inom andra sektorer. En stor anledning kan vara att många inom it-sektorn har bra avtal”, säger Alexandra Elias, pressekreterare på Migrationsverket.

Läs mer: ”Techindustrin går som på nålar”

Hela 31 procent av de som ville förlänga sitt arbetstillstånd inom bygg-, service-, omsorgs- och försäljningsyrken fick avslag under 2016, en dryg fördubbling jämfört med 2015. Där är det enligt Migrationsverket vanligare att arbetsgivare inte lever upp till de villkor man utlovar från början, vilket gör att Migrationsverket underkänner ansökan. Avslagen drabbar den nuvarande arbetsgivaren även om de bristande villkoren uppdagas hos en tidigare arbetsgivare i en annan bransch.

Den hårdare linjen kan härledas till Migrationsöverdomstolen, som i mars 2015 slog fast att den utlänning som vill fortsätta att arbeta i Sverige var tvungen att uppvisa tidigare anställningsvillkor som mötte Migrationsverkets krav om saker som ersättning och försäkringar. Migrationsverkets rättschef slog fast hur myndigheten skulle tolka domen i december 2015.

Nyligen sade migrationsminister Morgan Johansson (S) att reglerna om att förnya arbetstillstånd ska ändras för att företag lättare ska kunna behålla anställda i Sverige.

”Vi måste ändra regelverket, och jag instämmer sannerligen i att det här är inga bra regler”, sade Morgan Johansson till Ekot.

Maria Rankka instämmer.

”Det är ställt bortom allt tvivel att reglerna behöver ändras. Personer som svenska bolag behöver för att kunna fortsätta växa och utvekclas i Sverige kastas ut”, säger hon.

Innehåll från DeelAnnons

Distansrevolutionen ställer nya krav på chefer

Det sker en distansrevolution inom arbetslivet. Den nya verkligheten är en utmaning för chefer och arbetsledare.

– Digitala verktyg och onboarding blir mycket viktigare, säger Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel.

Daniel Eisenberg är Nordenchef för Deel, ett bolag som underlättar att anställa globalt. Genom sitt arbetsliv har han blivit en expert på att jobba på distans, och nu jobbar han på ett företag som aktivt valt strategin att inte ha några fysiska kontor, något som rimmar väl med affärsidén. 

Daniel Eisenberg sitter själv i Nairobi, Kenya, dit han flyttat med familj och fru. 

Han leder team utspridda i Sverige, Danmark, England, Dubai, Italien och på flera andra platser runt om i världen. Distansarbete kan vara en del av kulturen. Så är det på Deel.

Ett team arbetade i Kapstaden för att komma bort från den nordiska vintern, utan att hamna i fel tidzon. 

– Jag önskar att jag haft den möjligheten när jag var ung. Det hade underlättat att kunna foga samman frihetsdrömmarna om resande med arbetslivet, säger Daniel Eisenberg. 

Flera undersökningar visar att chefer oroar sig för att distansarbete påverkar resultat negativt. Det är inget Daniel Eisenberg märkt av. 

– De anställda äger sin egen tid, det ger en känsla av ansvar. Jag upplever också att de blir mer effektiva, säger han. 

Ytterligare en aspekt som lyfts som problematisk med distansarbete är att arbetsplatskulturen blir lidande, vilket kan leda till att anställda känner mindre lojalitet mot företaget. 

– Det är klart det finns utmaningar med att bygga kultur när man inte gnuggar arm vid kaffemaskinen varje dag. Men det finns många digitala verktyg att jobba med, och om företaget inte lägger stora summor på kontor går det ju bra att lägga dem på resor så att anställda får träffas på regelbunden basis ändå, säger han och fortsätter: 

– Jag tror att kulturen framgent snarare kommer att vara att man delar ett specifikt arbetssätt än fikastunder. 

Deel erbjuder företag som samarbetar med dem kontorsplatser via WeWork, boende via Air-bnb, kontorsutrustning levererad var som helst i världen, diverse plugins på slack, och digitala verktyg som underlättar distansarbete. 

Daniel Eisenberg menar att en strukturerad onboarding där tydliga förväntningar och krav etableras är vitala för en fungerande remote first-policy. Eftersom det sociala inte sker spontant behöver företaget även hitta sätt att se till att kollegor möts utanför de digitala jobbavstämningarna. 

– Varannan vecka blir jag hopmatchad med en kollega jag inte känner på Slack. Det kan vara någon i Indien, Israel eller USA och så ses vi 15 minuter. Vi kanske inte blir bästisar, men jag får en överblick över hur de har det i dag, och hur deras vanligaste utmaningar ser ut. 

Daniel Eisenberg checkar in med anställda regelbundet, bara för att kolla läget, säga hej eller ge lite positiv feedback på något arbetsrelaterat. Han menar att det går att ha en empatisk ledarstil, även på distans. 

– I början när jag gjorde det märkte jag att många, särskilt de juniora, blev lite nervösa och frågande. Så jag är väldigt tydlig med att när jag ”poke:ar” dig så är det aldrig för att leverera dåliga nyheter, det är bara för att kolla hur du mår.  

 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera