1515
Annons

Du sköna nya digitala värld – här är techtrenderna som präglar 2021

Pandemin gav digitaliseringen en rejäl skjuts. Men bolag måste tjäna pengar även i nya tider. Här är tre techtrender som präglar 2021. 

Ida Hansson Brusewitz håller dagliga digitala möten med Di Digitals redaktion hemifrån. När pandemin bröt ut i våras tvingades de, som många andra, att omdefiniera vad en arbetsplats egentligen är. Och många av våra nya digitala vanor är här för att stanna.
Ida Hansson Brusewitz håller dagliga digitala möten med Di Digitals redaktion hemifrån. När pandemin bröt ut i våras tvingades de, som många andra, att omdefiniera vad en arbetsplats egentligen är. Och många av våra nya digitala vanor är här för att stanna.Foto:Gustaf Månsson

”Jag och Johannes kommer in till kontoret för att podda i morgon”, skriver jag till min chef.

”Kontoret? Det heter redaktionen! Jag kommer aldrig i mitt liv att jobba på ett kontor”, svarar chefen.

Hade det varit i början av 2020 så hade jag inte heller sagt ”kontoret”. Men sedan mitten av mars jobbar i stort sett hela redaktionen hemifrån. Att ratta ett snabbfotat nyhetsarbete på distans var en utmaning. Men vi kom snabbt in i nya rutiner. Och nu tänker jag inte längre på redaktionen som en plats – den består av oss medarbetare och det innehåll vi skapar.

I åratal har vi pratat om digitaliseringen. Men under pandemin blev den plötsligt akut. Företag och organisationer vittnar om att de på några veckor drev igenom förändringar som de har brottats med i åratal. 

I en kris är det lättare att förändra beteenden eftersom de flesta förstår varför det behövs. Men våra nya digitala vanor är här för att stanna även efter att covid-19 har blåst över. Många av oss har upptäckt det är bekvämt och även förknippas med en sorts frihet att inte behöva infinna sig på sin arbetsplats en viss tid varje dag. Vi har märkt hur vi kan agera mer globalt och lokalt via digitala kanaler. Samtidigt är det mänskligt att vilja träffas ”på riktigt”. I framtiden blir det naturligt att blanda där vi ses digifysiskt – en del är på plats med andra deltar via video.

Vår spaning i fjolårets utgåva gick ut på att en ny techbubbla hotade att spricka under 2020. Den prognosen har som bekant inte besannats. Även om covid-krisen blev nådastöten för vissa bolag så har den digitala sektorn frodats som aldrig förr. Nätläkarna fick sitt stora genombrott under 2020. E-handeln boomar. Att använda informationsteknik för att bjuda in till eller delta i videomöten tillhör plötsligt vardagen för många.

Det har länge talats om delningsekonomin, där privatpersoner som hyr ut sina hem via Airbnb är ett klassiskt exempel. Men nu har den tagit fart på allvar. På storstädernas gator trängs tusentals elsparkcyklar. Din granne blir din hundvakt genom ett klick i en gigjobbar-app. Biluthyrningsfirmorna krisar medan tjänster där privatpersoner hyr ut sina egna fordon boomar. Tryggheten för konsumenterna säkras genom betygsättning och försäkringar.

Det snabbfotade nyhetsarbetet kräver ständig dialog och Di Digitals redaktion har avstämningar via video vid distansarbete.
Det snabbfotade nyhetsarbetet kräver ständig dialog och Di Digitals redaktion har avstämningar via video vid distansarbete.Foto:Gustaf Månsson

Techbolagens framväxt skapar också en ny elit. Sju av världens tio allra rikaste har gjort sina förmögenheter på tech. Amazons AMZN -2,96% Dagens utveckling grundare Jeff Bezos är numera den rikaste personen i modern tid med ett aktieinnehav motsvarande 1 600 miljarder kronor.

Även ett antal svenska entreprenörer har byggt upp stora bolagsvärden. Vi på Di Digital listade i höstas Sveriges techmiljardärer och kom upp till 59 stycken – 17 fler än året innan.

Vårt land är välkänt för att bygga bolag med tekniskt fokus. Bolag som ljudbokstjänsten Storytel, betalbolaget Klarna och spelutvecklaren Embracer har rusat i värde i år.

De bolag som under 2020 tog in några av de största investeringarna visar stark tillväxt och står väl rustade inför 2021: Klarna (1,9 miljarder i januari och 5,7 miljarder i september), batteritillverkaren Northvolt (5,4 miljarder i september), nätläkaren Kry (1,5 miljarder i januari) och fintechbolaget Tink (700 miljoner i januari).

Fler svenska techbolag siktar på börsen inom några år. Klarna är med sina 93 miljarder kronor högre värderat än etablerade börsföretag som SKF och SCA. Andra omtalade börskandidater är betalbolaget Trustly och modehandlaren Na-kd.

Hittills har fokus främst legat på att visa tillväxt och på att bli störst i sitt segment. Men nu hörs allt oftare från investerarkollektivet att även här måste finnas en plan för att leverera vinst. Räkna med att höra mer om det under 2021.

Jeff Bezos med Amazon och 5g-nätet lär prägla techutvecklingen i Sverige nästa år.
Jeff Bezos med Amazon och 5g-nätet lär prägla techutvecklingen i Sverige nästa år.

 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?