1515

Driver en av Europas största vertikala odlingar – växer med pengar från Wallenberg

Stadsnära odling är på frammarsch i Sverige. Grönska, som driver en större anläggning utanför Stockholm, tar nu in investeringar från bland annat 82:an Invest med Karl-Johan Persson, Stefan Krook och Wallenbergs investeringsbolag FAM.

Grönskas grundare Petter Olsson, Robin Lee och Natalie de Brun Skantz.
Grönskas grundare Petter Olsson, Robin Lee och Natalie de Brun Skantz.Foto:Press

Grönska driver enligt bolaget själva en av Europas största vertikala odlingar som ligger i Huddinge strax utanför Stockholm. Foodtechbolaget grundades 2016 av Robin Lee, Petter Olsson och Natalie de Brun Skantz och startade sin produktion 2019 efter flera år av test. Bolaget har därefter ökat sin omsättning till 2,5 miljoner kronor för 2020 från 0,8 Mkr 2019, samtidigt slutade resultatet för 2020 på en förlust på nästan 1 Mkr.

I anläggningen odlas sallad och kryddor som rosmarin, basilika och rucola som levereras till livsmedelsbutiker. 

Läs mer: De tar över konkursade stadsodlingen: ”Har femdubblat försäljningen” 

Grönska utvecklar också tekniken för vertikalodling med hjälp av artificiell intelligens och sätter upp odlingar direkt i butiker. Till exempel ska nya Coop Hagastaden i Stockholm bli självförsörjande på kryddor med Grönskas odlingsskåp. Skåpen är dels automatiserade och monitorerade vilket gör att butikspersonalen kan sköta odlingen själva. Enligt Grönska ersätter ett odlingsskåp på omkring 1 kvadratmeter 250 kvadratmeter odlingsmark.

Nu tar Grönska in nya investeringar för öka försäljningen och produktionen i den egna anläggningen och av odlingssystem.

”Investeringen innebär även att vi vidare kan förädla vår teknik och fortsatt hålla vår plats som en ledande vertikal odlare i Europa”, säger Robin Lee, medgrundare och vd för Grönska i ett uttalande. 

Investeringarna på 20,5 miljoner kronor kommer från bland annat 82:an Invest, med H&M:s Karl-Johan Persson, Stefan Krook och Wallenbergs investeringsbolag FAM, Peas Industries, Rite Ventures, Martas Explorers, Daniel Sachs och en investerargrupp ledd av Tectonic Shift.

”Vi ser mycket fram emot att vara med på ett hörn på denna resa med ett starkt team som är pionjärer ett mycket spännande område”, kommenterar Stefan Krook, 82:an Invest i ett uttalande.

Läs mer: Tar in 10,5 miljoner för att odla grönkål i Stockholm

 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?