1515
Annons

Dråpslaget: Nätläkarna kan behöva vårdcentral i varje landsting

En ny utredning föreslår att regeringen borde tvinga de digitala vårdgivarna att ha en fysisk vårdcentral i samtliga landsting. Både Kry och Min Doktor varnar för att kravet innebär att bolagen inte längre kan erbjuda vård i hela Sverige.

Livia Holm är utvecklingschef på Kry och Jonas Vig är vd på Min Doktor.
Livia Holm är utvecklingschef på Kry och Jonas Vig är vd på Min Doktor.Foto:Press och TT.

På uppdrag av regeringen har Göran Stiernstedt i flera år utrett hur digitaliseringen påverkar det svenska vårdsystemet. I dag lämnades slutbetänkandet över till socialminister Lena Hallengren (S).

I utredningen har bland annat nätläkarnas roll utvärderats. Ett överraskande förslag, som riskerar vända upp och ner på bolagens affärsmodeller, handlar om att de borde tvingas att även erbjuda fysisk vård i samtliga landsting som de är aktiva i.

Det skulle sannolikt innebära kraftigt ökade kostnader för bolagen.

”Den här typen av förslag kan minska patienternas valfrihet och tillgänglighet till vård. Istället för att ge förslag på hur tillgängligheten ska ökas i hela landet blir det här nu ett bakslag för jämlikheten”, säger Livia Holm, utvecklingschef på Kry.  

I dagsläget erbjuder så väl Doktor24, Doktor.se, Min Doktor och Kry sin vård genom region Sörmland på pappret, där de driver egna vårdcentraler eller har avtal med underleverantörer.  

Nätläkarna drar i dag nytta av en öppning i lagen som innebär att alla patienter har rätt att söka vård hos andra landsting, så kallad ”utomlänsvård”. På så sätt behöver inte bolagen ha fysisk närvaro över hela landet.

Men om det nya förslaget skulle gå igenom kan Kry inte längre erbjuda vård i hela landet, enligt Livia Holm.

”Den här typen av förslag kan minska patienternas valfrihet och tillgänglighet till vård. Istället för att ge förslag på hur tillgängligheten ska ökas i hela landet blir det här nu ett bakslag för jämlikheten”, säger hon.

Hon får medhåll av Jonas Vig, som är vd på konkurrenten Min Doktor, som varnar för konsekvenserna.

”Krav på fysisk etablering, genom förvärv eller samarbete, innebär såklart att vi skulle behöva fundera över var vi vill och kan erbjuda en digital tjänst. Detta leder med hög sannolikhet inte till en mer jämlik vård i landet”, säger han.

Region Sörmland är det landsting som har lägst patientavgifter, vilket innebär att kunden bara betalar 100 kronor ur egen ficka för att få vård genom en app.

Läs mer: Sänkt ersättning – nätläkare rasar: ”Att strypa oss riskerar folks hälsa” 

Utöver det får nätläkarbolagen en ersättning av landstingen för den utförda vården. Nivåerna har tidigare kritiserats för att vara höga och sommaren 2019 valde Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, följaktligen att besluta om en sänkning från 650 till 500 kronor. Den har däremot inte verkställts ännu.

Flera av de större aktörerna har tidigare vittnat för Di Digital att de redan med ersättningsnivåer på 650 kronor går minus på läkarbesöken.

Läs mer: Nätläkarnas nya kassakor: Psykologhjälp och vård av psykiska sjukdomar 

Nätläkarbolagen själva brukar framhålla att de digitala vårdgivarna gör skäl för pengarna genom att avlasta den fysiska primärvården. Men i sin utredning konstaterar Göran Stiernstedt att det ännu inte går att bevisa.

”I dagsläget kan vi inte svara på om så sker vad gäller arbetsbörda, men med den ersättningsmodell som är vanlig riskerar de totala kostnaderna att öka”, skriver han i utredningen.

Som svar på utredningen planerar Kry att tillsammans med flera andra aktörer i branschen skriva ett remissvar till regeringen.

”Göran Stiernstedt konstaterar själv att en av de största ojämlikheterna i vården i dag är de regionala skillnaderna. Men det är ju den han cementerar med sina krav – eftersom han föreslår något som kommer ge olika förutsättningar till vård. Beroende i vilken region du är i kan du ha, eller inte ha, tillgång till ett digitalt vårdcenter”, säger Livia Holm på Kry.  

Jonas Vig på Min Doktor tycker att Göran Stiernstedts utredning fokuserat allt för mycket på att genomlysa just nätläkarbolagen.

”Vi blev förvånade över att det är ett så digert utbud av förslag på hur man ska bromsa aktörer med primärt digital profil, men att det i övrigt är så knapert med konkreta lösningsförslag för att öka effektiviteten inom sjukvården, säger han.

Di Digital har sökt socialminister Lena Hallengren (S), men hon avböjer genom sin pressekreterare att kommentera utredningens förslag i dagsläget.

 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?