1515

Domstol hotar Jollyroom med miljonböter – ska stoppa misstänkta bluffreor

Efter att Konsumentombudsmannen stämt Jollyroom för "bluffreor", har domstol nu beslutat att förbjuda e-handelsbolaget från att locka med reapriser.

Jollyrooms grundare och vd Ole Sauar.
Jollyrooms grundare och vd Ole Sauar.

I väntan på att domen i fallet mellan bebis- och barnbutiken Jollyroom och Konsumentombudsmannen (KO) ska komma, har Patent- och marknadsdomstolen beslutat att tillfälligt förbjuda Jollyroom från att marknadsföra rea på det sätt de gjort tidigare. Det framgår av ett pressmeddelande från myndigheten.

Bryter Jollyroom mot förbudet riskerar de att behöva betala ett vite på tre miljoner kronor.

Enligt domstolens beslut, i väntan på den slutgiltiga domen, får Jollyroom inte heller använda sig av uttryck som "outlet" och "lagerrensning", om inte försäljningen sker under en begränsad tid. Priserna måste också vara mycket lägre än ordinarie priser.

Det var i slutet av september som KO valde att stämma e-handelsjätten. Anledningen var att KO ansåg att Jollyroom under flera år haft rea- och utförsäljningskampanjer som egentligen inte inneburit lägre priser för kunderna.

Bland annat pekade KO på att originalpriset ska ha varit påhittat.

”Vi har sett hur prissättningen används, och den är inte realiknande”, sade Daniel Karfs, KO, när stämningen lämnades in till domstol.

Läs mer: Bebisbutiken Jollyroom stäms för bluffreor 

Konsumentverket, som är en del av KO, har tidigare kritiserat Jollyroom för detta, men trots att bolaget ska ha lovat att ändra sitt beteende så ska det inte ha skett. Därför gick myndigheten vidare till domstol.

Jollyroom och dess grundare och vd, Ole Sauar, menade däremot att man faktiskt gett kunderna ett erbjudande om lägre priser.

”Generellt menar vi att våra kampanjer i huvudregel har gett våra kunder ett lägre pris än produkterna legat på tidigare”, sade han till Di Digital när myndighetens stämning lämnats till domstol.

Under 2017 omsatte Jollyroom 1 miljard kronor, med ett rörelseresultat på 25 miljoner kronor.

En konservativ värdering av barn- och bebisbutiken skulle föra grundaren Ole Sauars förmögenhet nära miljardstrecket. 

Läs mer: Jollyrooms vd om KO-stämningen: ”Vi har gett kunderna lägre priser” 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?