1515
Annons

Doldisen som är Sveriges tyngsta affärsängel

Dušan Stojanović lämnade Sverige för 20 år sedan. Idag är han en av den globala riskkapitalbranschens hemliga makthavare och styr det tunga affärsängelnätverket True Global Ventures med järnhand.

Dusan Stojanovic
Dusan StojanovicFoto:Fredrik Lönnqvist

En rad lyckade bolagsförsäljningar och rollen som ledare för det internationella investerarnätverket True Global Ventures har gjort Dušan Stojanović till en av Europas mäktigaste affärsänglar. Men i det tidigare hemlandet Sverige vet få vem han är.

Det är ett medvetet val. Med undantag av två artiklar i internationell affärspress är inte mycket skrivet om svensken, som brukar räknas som en av Europas tyngsta privatinvesterare.

”Jag går väldigt sällan ut i media. Jag tillbringar mer tid på att hjälpa bolag än att förklara hur grymt bra jag är”, skriver Dušan Stojanović när vi inleder vår mejlkonversation.  

Läs mer: Den svenska internetbranschens mäktigaste investerare

Det var många år sedan han lämnade Sverige och vi gör intervjun via Skype. Han har bott i Paris i många år och flyttade nyligen till Singapore i jakt på nya affärsmöjligheter. Men det var med tidiga investeringar i svenska Dibs och Payson som han inledde sin karriär.

En av Dušan Stojanovićs senaste investeringar via True Global Ventures är i Singaporebaserade Goswiff, ett Izettle för tillväxtmarknader som idag finns i Ryssland, Afrika och Sydostasien. 

”Jag tror att den riktiga tillväxten i världsekonomin, framför allt inom tech kommer att ske i Stillahavsregionen. Många svenskar har gjort Atlantresan och många svenska venture capital-bolag vet hur man ska ta ett europeiskt bolag till USA, färre vet hur man hjälper till att lansera ett bolag i Asien”, säger Dušan Stojanović.

Jag tror inte att tre partners i ett vc-bolag kan investera i 20-30 bolag och verkligen ge dem det stöd de behöver.

De 32 affärsänglar som deltar i True Global Ventures (TGV) är utspridda över åtta städer: San Francisco, New York, Stockholm, Paris, Berlin, Beijing, Singapore och Hong Kong. Men kraven är höga för att släppas in och änglarna måste ha erfarenhet av att driva och sälja ett eget bolag ​ inom tech  samt minst två tidigare investeringar inom tech i bagaget.

Helst ska en investering vara mindre lyckad.

”Det är en viktig erfarenhet. Har du aldrig misslyckats kan du inte ha samma förståelse för de entreprenörer vi försöker hjälpa”, säger Dušan.

Totalt har ​Dušan investerat i 18 bolag, varav 7 har sålts helt eller delvis.​ Hälften av bolagen har han investerat i under eget namn och andra hälften via True Global Ventures där han är den enskilt störste ägaren. ​ 2013 lyckades ​han​  genomföra hela tre lyckade försäljningar inom loppet av en vecka, ett konststycke som ledde till att Dušan Stojanović tilldelades utmärkelsen årets europeiska affärsängel av EBAN (European Business Angel Network).

Vilken är din investeringsfilosofi?

”Jag investerar av princip endast i serieentreprenörer. Anledningen till det är att TGV av geografiska skäl inte har möjlighet att vara särskilt ”hands on”. Bolaget måste vara relativt självgående och aktivt i någon av de åtta städer där vi är verksamma.”

Dušan Stojanović är trevlig och lättsam, men han har även en omvittnad tuffare sida. En person som har erfarenhet av att investera tillsammans med honom berättar att svensken inte drar sig för att regelrätt skälla ut de änglar han upplever inte drar sitt strå till stacken för att hjälpa portföljbolagen.

”Det stämmer. Jag kan absolut skälla på en medinvesterare som inte presterar. Investerar du med mig räcker det inte med att öppna plånboken. Entreprenörer räknar med att få ta del av vår kompetens och våra kontaktnät, det är därför vi kallas änglar. Hjälper du inte entreprenören kan din investering mer liknas vid betting och det är inte så jag vill jobba”.

Dušan Stojanović

Foto: Fredrik Lönnqvist.

Dušan Stojanović ser många fördelar med att investera tillsammans med många andra änglar. Mängden ger styrka, menar han.

”Jag tror inte på den existerande modellen med venture capital-bolag. Jag tror inte att tre partners i ett vc-bolag kan investera i 20-30 bolag och verkligen ge dem det stöd de behöver. Då faller bolag mellan stolarna. Jag försöker vända på modellen och ha 32 investerare som hjälper ett mindre antal bolag för att slippa att något går i konken.

”Titta på venture capital-bolaget Andreessen Horowitz. De har 80 personer som hjälper deras bolag. Vi vill göra samma sak men i mindre skala.”

En partner i TGV är den amerikanske serieentreprenören David S. Rose. Han är en av världens mest välkända affärsänglar och dessutom grundare av syndikeringsplattformen Gust (tidigare Angelsoft) som kopplar ihop änglar med varandra och med entreprenörer.

Hur ser du på trenden med mer informella ängelinvesteringar i grupp, så kallad syndikering?

”Det är inte helt olikt vad vi gör, skillnaden är att vi är ett fördefinierat syndikat, där entreprenörerna vet exakt vilka personer som ingår varje gång. Syndikering har definitivt framtiden för sig, och den nya Jobs Act i USA kommer att öppna dörrarna ytterligare för ängelinvesteringar.”

Dušans senaste försäljning är ​en stor aktiepost i franska ProwebCE.com till den europeiska kupongjätten Edenred. En del av pengarna har han öronmärkt till donationer inom tre olika områden: kvinnligt entreprenörskap, integration och uppfinningar i sin släkting, 1800-talsuppfinnaren Nikola Teslas anda.

Att kvinnor är relativt osynliga i entreprenörsvärlden är ett stort problem, menar Dušan Stojanović.

”Jag vill se fler kvinnor i ledande positioner, för mångfald skapar starkare bolag. Därför är jag just nu på jakt efter kvinnliga entreprenörer inom socialt entreprenörskap att stötta ekonomiskt”.

”Kvinnor är framtidens entreprenörer. Det är ett bra bet.”


Dušan Stojanović

 • Född: 1969 i Borås
 • Bor: Singapore
 • Bakgrund: Studerade vid Göteborgs universitet. Inledde sin karriär på GE Capital och har drivit en rad egna bolag inom it och ​fintech. ​
 • Sålde 2004 sin andel i den franska nischbanken Monabanq där han var delägare.​
 • Affärsängel sedan 2005 då han investerade i svenska Dibs ​(dåvarande Debitech)​ och Payson. ​Total 18 investeringar, 7 positiva exits och inga bolags som har lagts ned.​


Detta är True Global Ventures

 • Startades 2010 
 • Investerar primärt i fintech och digital media
 • Finns representerade i San Francisco, New York, Stockholm, Paris, Berlin, Beijing, Singapore och Hong Kong
 • 18 investeringar, 7 exits
 • Portföljen i urval: SharesPost, 4Gsecure.com, MusicXray, Stryking, Opentopic, Yatedo, Bountysource
 • Har rest fonderna TGV I (2010), TGV II (2013) och snart TGV III (2015)
 • Investerar mellan 500 000 och 700 000 dollar i såddrundor, följer upp med samma summa i A-runda samt ibland i B-runda


Detta krävs av TGV:s medlemmar

 • En tidigare entreprenör med minst en exit i bagaget
 • Minst två ängelinvesteringar, gärna en misslyckad så att man vet hur svårt det kan vara. Medelantalet hos änglarna ligger dock runt 20 investeringar
 • Gott om pengar. En ängel väntas investera minst 85 000 dollar årligen.


Innehåll från DinteroAnnons

Nu blir betalningstransaktioner ännu enklare

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.
‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam hittade en brist i betalningsmarknaden. Med en unik och kundcentrerad strategi förvandlade han bristen till en framgångssaga. Nu gör Dintero betalningstransaktioner ännu enklare för företag.

Tech-företaget Dintero har haft en kraftig tillväxt ända sedan starten. I januari 2021, efter bara tre års verksamhet, värdesattes bolaget till 200 miljoner kronor. Sedan dess har marknadsvärdet fortsatt att öka. 

Dintero har sin bas i Daros erfarenhet från det första företag han byggde – Dsafe. I kombination med en klar företagsfilosofi och en bra idé, visste han att han var något riktigt unikt på spåren. 

– Vi såg att de minsta kunderna betalar ganska mycket för sina betalningslösningar i jämförelse med stora aktörer och tänkte att så bör det inte vara, säger Daro Navaratnam. 

Målet med Dintero var därför att ta bort komplexiteten i betalningsbranschen. Daro föresatte sig att utveckla en användarvänlig och flexibel betallösning för att skapa ett rimligare alternativ för små och medelstora företag. För kunderna har skillnaden blivit markant – Dintero erbjuder stor flexibilitet, men också en samlad plats för alla behov och funktioner. 

I starten var det bara två anställda, Daro och Frode Aannevik, som idag är Chief Technology Officer (CTO) i Dintero.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att skaffa en förståelse för kundernas behov, speciellt vad gäller små- och medelstora företag. Det är helt essentiellt att lyssna på kunderna för att förstå vilka utmaningar de har och hur vi kan lösa deras unika behov på ett bra sätt med teknologi, konstaterar Frode.  

En sak i synnerhet var uppenbar: 

– Att bygga en långsiktig, förtroendebaserad relation med kunderna betyder väldigt mycket mer än kortsiktig försäljning. 

Läs mer om Dintero  

Fick licens från finansinspektionen

‍Denna grundfilosofi har företaget fortfarande, fyra år senare och många kunder rikare. Idag har Dintero 16 anställda som arbetar med utveckling och försäljning. I november i fjol nådde företaget en ny milstolpe – då de fick sin licens beviljad hos norska finansinspektionen. 

– Detta var ett stort erkännande som möjliggör för oss att förenkla kundernas betalningsresa ytterligare, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Företaget fortsätter att kontinuerligt utveckla och förbereda betalningslösningar anpassade för omnikanal och vidareutvecklar ständigt för att göra livet enklare för sina kunder.

– Vårt mål är sund växt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi har lovat våra kunder och följa upp med goda råd och support, avslutar Magnus. 

Se hur enkelt det är att komma igång med Dintero 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?