1515

Doldisbolaget kliver fram – har Kleerup som investerare

En spelutvecklare och en kompositör ska få bort tjatiga ljudeffekter och blippande musikslingor från spelvärlden. Nu går riskkapitalbolaget Wellstreet in med pengar i deras startup Elias – och med på tåget är även musikern Andreas Kleerup.

Elias grundare Philip Bennefall och Kristofer Eng. Foto: Annika Falkuggla
Elias grundare Philip Bennefall och Kristofer Eng. Foto: Annika Falkuggla

Efter att ha legat ganska lågt sedan starten för två år sedan träder nu bolaget Elias (NTL) fram och berättar om den musikmotor för spel som de bygger – och att bolaget har tagit in 11 miljoner kronor i externt kapital från bland annat musikern Andreas Kleerup. Även riskkapitalbolaget Wellstreet (NTL) finns med i ägarlistan genom en färsk investering.

Bolagets medgrundare Kristofer Eng, som har varit kompositör i 25 år, förklarar Elias med en metafor:
"Elias innebär att man bygger in en dirigent i spelet som tittar på hur du spelar spelet och förändrar musiken på det sättet. Konkurrenterna bygger in en dj som spelar lite olika låtar."

En AI anpassar musiken vid förändringar i spelet för att göra den musikaliska övergången så smidig som möjligt.

Syftet är att få bort tjatiga ljudeffekter och blippande musikslingor.

Kristofer Eng jämför med musiken som finns i film.

"Vi vill göra spelmusiken lika följsam som musiken i film. När man inte märker musiken i ett spel för att det är helt rätt känslor till storyn, då har vi lyckats."

Läs även: Spotify köper startup som grundades förra året

Motorn har tagits fram i samarbete med bland annat spelstudion Avalanche Studios och tekniken har använts för musiken till spelet Gauntlet.

"Vi fick med prototypen av Elias i det spelet för några år sedan. Det har rullat på utan problem och då insåg vi att det här kan vi göra ett företag av.”

Kristofer Eng menar att utvecklingen för adaptiv musik – alltså sådan som anpassar sig efter spelaren – inte bara har stått still de senaste åren utan backat.

"På 90-talet så anpassades musiken ned till en hundradels sekund. På den tiden lät syntharna inte bra. Nu går det att använda symfoniorkestrar, men musiken är inte adaptiv."

Bolaget Elias är döpt efter Kristofer Engs son men det är även en akronym för Elastic Lightweight Integrated Audio System. De har idag åtta anställda. Förutom Kristofer Eng är även Philip Bennefall medgrundare. Han är synskadad och har en bakgrund inom spelindustrin bland annat på bolaget Blastbay.

"Han är kanske störst i världen på spel för synskadade, men det är en extremt liten marknad. Han har med sig helt rätt kunskap till Elias men tar det till den seende världen så att säga”, berättar Kristofer Eng.

Att man väljer att berätta mer om produkten och investerarna nu beror enligt Kristofer Engman på att Elias tidigare har saknat delar rent tekniskt men också resurser.

"När man vänder sig till mindre studios så måste allt serveras på ett silverfat och det är först nu vi kan göra det. Vi har gått från att ha en nischad produkt för de största aktörerna till att lösa många fler problem i branschen.”

Bland investerarna finns musikern och musikproducenten Andreas Kleerup.

”Vi träffade honom tidigt och visade produkten. Han är spelintresserad och fattade direkt vad det handlar om. Sen har vi hållit kontakten och han kommer att bli mer och mer delaktig."

Planerna framöver är att fortsätta i Sverige, som är ett stort land i spelvärlden. Men bolaget vill också röra sig mot USA och Sydkorea. Elias samarbetar även med en del andra bolag som gör ljudmotorer. Ett av dem är det kanadensiska bolaget Wwise.

Läs även: Därför är data det nya guldet i musikbranschen


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?