1515

Doktor.se ger gratis digital vård – här är kvittot för landstingen

När Doktor.se gick ut och erbjöd gratis digital vård på bekostnad av landstingen höjdes upprörda röster inom vården. Di Digital summerar hur det blev.

Martin Lindman, vd på Doktor.se
Martin Lindman, vd på Doktor.se

E-hälsoföretaget Doktor.se (NTL) har rivit upp känslor efter att man genom sitt köp av Vingåkers vårdcentral (VC) i Södermanland erbjuder patienter i hela landet gratis digital vård.

Men investerare tror på idén. Nyligen tog bolaget in omkring 107 miljoner kronor i nytt kapital. En av investerarna är finska vårdbolaget Oriola som bland annat äger Kronans Apotek.

Enligt Martin Lindman växer man rejält med den digitala vården och beräkningen är att man hanterar runt 25 000 ärenden i månaden i slutet av året.

Varje patient som använder företagets app får formellt vård via vårdcentralen i Sörmland och eftersom landstinget där inte har någon patientavgift i primärvården, skickas notan till patientens hemlandsting. 

”I och med att vi ger hela svenska befolkningen möjlighet att söka vård digitalt så har vi ökat intäkterna mycket. Det är en enorm skillnad för Vingåkers VC”, säger vd på Doktor.se Martin Lindman.

Doktor.se köpte Vingåkers VC i början av året och under de första fyra månaderna besökte 7 853 patienter från andra landsting vårdcentralen genom att använda Doktor.ses app, visar siffror från Sörmlands landsting som Di Digital tagit del av.

Läs mer: Därför är hälsa det hetaste området inom tech 

Det är en rejäl tillökning för vårdcentralen i Vingåker, där det bor runt 9 000 människor i hela kommunen. Sammanlagt kan Doktor.se ha tjänat in strax över 3,2 miljoner kronor från landstingen där patienter som utnyttjade gratisvården genom appen är skrivna, enligt landstingets statistik räknat på de ersättningar Doktor.se får för digitala besök.

Trots den stora ökningen för den lilla vårdcentralen vill Martin Lindman inte kalla företagets affärsmodell för en lucka man hittat i reglerna om det fria vårdvalet.

”Det är inget kryphål, det är såhär vården fungerar i dag. Patienterna ringer för att det finns ett behov, inte av lättja. De flesta har ett rejält vårdbehov”, säger han.

Läs mer: HiQ anställer inom e-hälsa 

Nya regler kan dock sätta stopp för nätläkarens affärsmodell. I mars gick Sveriges kommuner och landsting, SKL, ut med rekommendationen att landstingen bör ta minst 100 kronor för digital vård. Det kan ses som ett sätt att ta sig an problematiken som uppstått i Vingåker.

”De reflektioner vi fått från aktörerna inom e-hälsa är att de välkomnar avgiften. Det skapar ju samma förutsättningar för alla aktörer. Det har varit rätt väg att gå att ta fram en gemensam avgift”, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för SKL.

Läs mer: Boom för startups inom e-hälsa 

Sörmlands landsting kommer med största sannolikhet att följa rekommendationen och införa en patientavgift för digital vård. Monica Johansson (S) är ordförande i Landstingsstyrelsen. Enligt henne utreds patientavgiften av landstinget och snart kan det vara slut med gratis digital vård från Doktor.se.

”Jag kan inte säga exakt hur det kommer att bli. Vi har sagt att givetvis ska vi följa SKL:s rekommendationer och vi ska ha ärendet uppe i fullmäktige i juni för beslut.”

Trots att Doktor.se ökat antalet besök rejält på grund av luckan som uppstått där man kunnat erbjuda gratis digital vård, tror vd Martin Lindman inte att en eventuell patientavgift för digital vård kommer påverka verksamheten särskilt mycket. 

”Vi växer hela tiden. Eftersom vi har ett kundlöfte att svara inom tre minuter krävs en ökning av organisationen och vi måste anställa. Vi styr redan i dag själva hur stort inflödet av patienter är genom olika marknadsföringskampanjer och avtal med andra aktörer.”


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?