1515

Dogecoin fortsätter rusa – upp med över 14.000 procent i år

Dogecoin började som ett skämt men fick efter hyllningar från Tesla-grundaren Elon Musk ett lyft. Senaste dagarna har kryptotillgången fortsatt rusa och är nu upp med över 14.600 procent i år. 

Teslagrundaren Elon Musk har hyllat dogecoin som inspirerats av internetfenomenet Doge. Doge är en japansk hund som blev ett internetfenomen under 2013 och som har en inre monolog där den säger fraser som ”much wow”
Teslagrundaren Elon Musk har hyllat dogecoin som inspirerats av internetfenomenet Doge. Doge är en japansk hund som blev ett internetfenomen under 2013 och som har en inre monolog där den säger fraser som ”much wow”

Det började i februari med att Elon Musk kallade dogecoin för ”folkets valuta”.  Samtidigt har intresset för kryptotillgångar satts i spinn där jättarna bitcoin och ether klättrat mot extrema nivåer och dragit upp intresset även för andra alternativ. 

Läs mer: Kryptovalutan Ether på rekordnivå – upp 300 procent hittills i år 

Den 1 januari låg priset på 0,005 dollar per dogecoin, men särskilt den senaste månaden har priset rusat och låg på onsdagsmorgonen på 0,7 dollar. De senaste dygnen har dogecoin fått extra spinn och var på onsdagsmorgonen upp med över 50 procent senaste dygnet. Samtidigt hade bitcoin och ether backat med omkring 4 procent. Totalt har dogecoin stigit med 14.600 procent enbart i år.

Detta gör att dogecoins marknadsvärde på onsdagen räknades till 88 miljarder dollar, motsvarande 730 miljarder kronor, vilket gör den till den fjärde största kryptotillgången efter bitcoin, ether och XRP.

Läs mer: Svensk gripen i USA – misstänks ha tvättat bitcoin för 2,8 miljarder

Enligt nyhetssajten Coindesk har den senaste utvecklingen skett efter att Etoro, en israelisk investerarplattform med över 20 miljoner användare, börjat erbjuda handel med dogecoin. 

Under måndagen fick kryptomarknaden ytterligare stöd när S&P-500 lanserade flera index för bitcoin och ether.

Dogecoin började först som ett skämt med antydning till meme-karaktären Doge. Doge är en japansk hund som blev ett internetfenomen under 2013 och som har en inre monolog där den säger fraser som ”much wow” och ”so scare”.

Dogecoin startades av Billy Markus, tidigare programmerare på IBM, under 2013 och fick snabbt en egen community. Följarskaran började använda tillgången för att samla ihop till olika välgörenhetsprojekt, bland annat för att skicka det jamaicanska boblaget till OS, vattenprojekt i Kenya och sponsring av en racerbil i tävlingen Nascar.

Läs mer: Investeringsbedrägerierna ökar – allt fler yngre drabbas

 


Innehåll från dLaboratoryAnnons

Skalbar plattform som reducerar driftstörningar och avbrott i elnätet

Liksom många andra branscher genomgår energisektorn just nu en omfattande förändring, med drastiskt förändrade förutsättningar för bland annat elnätsföretagen.

– Detta är ett tungt och kapitalintensivt segment under stort förändringstryck. Därför erbjuder vi på dLab digitala lösningar för att säkra driften och öka effektiviteten hos elnätsbolag världen över, säger Erik Severin, vd för Dlaboratory Sweden AB (publ).

Läs mer om dLab här 

Elnätssektorn är en samhällskritisk bransch, med en samlad infrastruktur styrd av strikta regelverk. Detta ställer mycket höga krav på säkra, tillförlitliga lösningar, något som Erik Severin menar har lett till en unik kultur inom området. 

– Det sitter i vår ryggrad att vara eftertänksam och noggrann, men när det gäller den digitala utvecklingen behöver man fatta mod och våga prova nya lösningar. Detta innebär en pedagogisk utmaning, inte minst eftersom det kräver nya arbetssätt.

Omfattande konkurrensfördelar

Utmaningarna vägs dock med råge upp av fördelarna; förutom att branschen behöver modern, avancerad teknik för att locka ung, kvalificerad kompetens, är konkurrensfördelarna även i övrigt omfattande. 

– Ökad effektivitet och driftsäkerhet sänker kostnader, ger ökat förtroende och bidrar till att förbättra samhällets elförsörjning; detta är kritiskt för såväl industrierna som IT-branschen och inte minst för alla som nu jobbar hemifrån. Därför erbjuder vi en beprövad, enkelt skalbar analysplattform med tjänster som optimerar elnätets drift och skötsel.

Här läser du mer om dLabs plattform 

Stark global expansion

Behovet av denna typ av lösningar är stort världen över. Därför är dLab i full gång med att expandera sin marknad, i första hand till Nordamerika och Sydostasien. Erik betonar att utsikterna är mycket positiva – i synnerhet eftersom nästintill ingen annan aktör på marknaden erbjuder samma typ av lösning. 

– Skulle vi exempelvis implementera vår lösning i hela elnätet i staden Jakarta, skulle årsintäkterna ligga på 150 miljoner kronor bara där. Än viktigare är att en förbättrad elnätskvalitet på många håll också medför positiva klimateffekter; avbrott i elförsörjningen löses ofta med dieselgenerationer. Med ökad tillförlitlighet lär användning av fossilbaserade reservelverk minska betydligt. Strategin är därför att etablera dLabs anseende på flera olika marknader och synliggöra såväl oss själva som vårt erbjudande; på så vis blir vi en del av lösningen, säger Erik.

Samlar data i realtid

dLabs plattform samlar i realtid in data om elnätet och hur det ”mår”. Genom kvalificerad databearbetning varnar sedan plattformen för potentiella störningar och avbrott som kan uppstå – redan innan de händer. Detta innebär att elnätsaktörerna kan vidta åtgärder för att förebygga problemen och därmed spara stora samhällskostnader. 

– Vi har god standard på elförsörjningen i Sverige, men trots det drabbas svenska elkunder av i genomsnitt 1,5 timmars elavbrott per år. Med rätt digitala verktyg kan detta alltså förbättras ännu mer. Eftersom elnätstekniken fungerar likadant över hela världen passar våra lösningar var man än befinner sig; därför ser vi oerhört positivt på vår exportpotential i nuläget, avslutar Erik. 

Kontakta dLaboratory Sweden AB 

 

Mer från dLaboratory

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med dLaboratory och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?