1515

Dogecoin fortsätter rusa – upp med över 14.000 procent i år

Dogecoin började som ett skämt men fick efter hyllningar från Tesla-grundaren Elon Musk ett lyft. Senaste dagarna har kryptotillgången fortsatt rusa och är nu upp med över 14.600 procent i år. 

Teslagrundaren Elon Musk har hyllat dogecoin som inspirerats av internetfenomenet Doge. Doge är en japansk hund som blev ett internetfenomen under 2013 och som har en inre monolog där den säger fraser som ”much wow”
Teslagrundaren Elon Musk har hyllat dogecoin som inspirerats av internetfenomenet Doge. Doge är en japansk hund som blev ett internetfenomen under 2013 och som har en inre monolog där den säger fraser som ”much wow”

Det började i februari med att Elon Musk kallade dogecoin för ”folkets valuta”.  Samtidigt har intresset för kryptotillgångar satts i spinn där jättarna bitcoin och ether klättrat mot extrema nivåer och dragit upp intresset även för andra alternativ. 

Läs mer: Kryptovalutan Ether på rekordnivå – upp 300 procent hittills i år 

Den 1 januari låg priset på 0,005 dollar per dogecoin, men särskilt den senaste månaden har priset rusat och låg på onsdagsmorgonen på 0,7 dollar. De senaste dygnen har dogecoin fått extra spinn och var på onsdagsmorgonen upp med över 50 procent senaste dygnet. Samtidigt hade bitcoin och ether backat med omkring 4 procent. Totalt har dogecoin stigit med 14.600 procent enbart i år.

Detta gör att dogecoins marknadsvärde på onsdagen räknades till 88 miljarder dollar, motsvarande 730 miljarder kronor, vilket gör den till den fjärde största kryptotillgången efter bitcoin, ether och XRP.

Läs mer: Svensk gripen i USA – misstänks ha tvättat bitcoin för 2,8 miljarder

Enligt nyhetssajten Coindesk har den senaste utvecklingen skett efter att Etoro, en israelisk investerarplattform med över 20 miljoner användare, börjat erbjuda handel med dogecoin. 

Under måndagen fick kryptomarknaden ytterligare stöd när S&P-500 lanserade flera index för bitcoin och ether.

Dogecoin började först som ett skämt med antydning till meme-karaktären Doge. Doge är en japansk hund som blev ett internetfenomen under 2013 och som har en inre monolog där den säger fraser som ”much wow” och ”so scare”.

Dogecoin startades av Billy Markus, tidigare programmerare på IBM, under 2013 och fick snabbt en egen community. Följarskaran började använda tillgången för att samla ihop till olika välgörenhetsprojekt, bland annat för att skicka det jamaicanska boblaget till OS, vattenprojekt i Kenya och sponsring av en racerbil i tävlingen Nascar.

Läs mer: Investeringsbedrägerierna ökar – allt fler yngre drabbas

 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?