Hemmajobbandet under pandemin har lett till en husdjurs-boom. Under förra året ökade antalet nyregistrerade hundar med 11 procent jämfört med 2019, enligt siffror från Jordbruksverket. Totalt finns det över en miljon katter och runt 900 000 hundar registrerade i Sverige.
Fler husdjur medför fler veterinärbesök och veterinärpriserna har gått upp mycket de senaste åren.
”Min mamma är veterinär och vi har alltid haft hund och häst. Men jag vet inte ens vilken försäkring vi hade till våra djur för vi använde inte den. Min mamma kunde förebygga mycket av vården i och med hennes yrke”, säger djurförsäkringsbolaget Lassies medgrundare och vd Hedda Båverud Olsson.
Därifrån kommer idén till Lassie, som hon startade precis innan pandemin kom igång. Hedda Båverud Olsson har en bakgrund som managementkonsult på Mckinsey och har jobbat med investeringar på EQT Group. Tanken bakom Lassie är att hund- och kattägare ska kunna agera förebyggande i största möjliga mån, för att undvika onödiga åkommor som kräver vård.
”Det borde finnas ett försäkringsbolag som kan hjälpa djurägare att hålla djuret friskt”, säger hon.
Hittills har utvecklingen av Lassie finansierats med ett Almi Innovationslån och med egna pengar. Nu tar bolaget in en investering på drygt 5 miljoner kronor från en rad namnkunniga investerare.
Bland andra Kry- och CDB-bolaget Mantle-medgrundaren Josefin Landgård, investeraren Susanna Campbell, Avanzas vd Rikard Josefson, riskkapitalbolaget Creandums medgrundare Stefan Lindeberg, investeraren Indra Sharma, Tobias Meschke som är grundare och vd för gravidappen Preglife och Åsa Riisberg, tidigare partner på EQT, har investerat i Lassie.
Pengarna ska användas till att utveckla produkten och anställa fler. Till hösten kommer teamet på Lassie vara tolv personer.
”Lassie har, i ett tidigt stadium, attraherat ett starkt team med bakgrund inom tech, försäkring, produkt och affärer vilket är imponerande”, säger Indra Sharma, som till vardags är ansvarig för investeringar i tidiga faser på Ax:son Johnsons investeringsbolag Novax.
Läs också: Årets investerare – ”Jag är inte tålmodig”
Genom kontakter blev Hedda Båverud Olsson introducerad till Lassies ena medgrundare och teknikchef Johan Jönsson. Han har jobbat hela sin karriär som frilansande utvecklare, på bolag som Spotify och King, och var färdig för att bygga en egen produkt.
”Jag tröttnade på konsultandet och är själv från en entreprenörsfamilj. Jag ville jobba med en produkt och att bygga ett team, så hörde Hedda av sig och pitchade sin idé”, säger Johan Jönsson, som redan hade sneglat på djur-tech för att han själv nyligen köpte sin första hund.
Den tredje medgrundaren till Lassie, Sophie Wilkinson, har mångårig erfarenhet som försäkringsspecialist på djurförsäkringar hos If.
”Jag hade redan bestämt mig för att lämna If. Försäkringsbranschen står stilla och allt går så långsamt. Hedda pitchade Lassie för mig och jag kände att det vara det jag saknade”, säger Sophie Wilkinson, som är operativ chef på Lassie.
Tanken var först att hon skulle agera rådgivare till bolaget, men hon kunde inte sluta tänka på Lassie och valde att släppa sina andra uppdrag.
”Under hela min tid i branschen har jag sett att man kommer in med djur alldeles försent och någon borde redan ha tänkt på det här. Vi kommer att vara där varje dag i djurägarens värld, inte bara när det händer någonting”, säger Sophie Wilkinson.
Under pandemin har veterinärbesöken ökat med 25 procent, mycket på grund av oerfarna djurägare. Genomsnittet för vad man kan få betala för exempelvis något så vanligt som kräkningar och diarré ligger på cirka 9 000 kronor enligt Konsumentverkets rapporter, berättar hon.
Läs också: Fyrfota kunder allt fler i coronatide
Lassies tjänst bygger på att hund- eller kattägaren ska kunna följa sitt djur i utvecklingen och få information om hur hen ska ta hand om det. Genom spelifieringsfunktioner, som att gå vissa digitala kurser i Lassies app, svara på quiz och läsa artiklar, så tjänar användaren poäng som sänker premien på försäkringen.
Priset på försäkringen kan bli upp till 25 procent lägre, jämfört med traditionella försäkringsbolag, beroende på hur mycket poäng man samlar. För hundar motsvarar det en minskad premie med upp till 500 kronor, och för katt 250 kronor.
”Vår produkt är helt digital och personaliserad utifrån varje djur. Vi har tillsammans med veterinärer utformat olika program, och när du gör preventiva saker som till exempel tar del av hur man tar hand om kräkningar eller ger vaccin ger det poäng som kan bytas in”, säger Hedda Båverud Olsson.
40 procent av det hundägare söker för är kopplat till magen, säger hon, och många av de problemen ska gå att undvika genom att ha mer kunskap. Lassie samarbetar också med veterinärtjänsten Firstvet för att kunna ge rådgivning till sina användare som kan få hjälp via videosamtal.
”Våra kunder får fri tillgång till Firstvet och vi vill gärna att de ringer in och bollar med en veterinär innan de åker till en klinik. Mycket kan lösas via video och det kan spara kostnader för kunden”, säger Hedda Båverud Olsson.
Läs också: Svensk djurapp på export – minskar veterinärkostnader