1515

Djur-affär: Animail köper Zoozoo.com

Sveriges två största nätbutiker för djurfoder blir en. Marknadsledaren Animail slukar tvåan Zoozoo.com.

Karl Prytz, vd för Animail.
Karl Prytz, vd för Animail.

Djurfoder har de senaste åren blivit en alltigenom riskkapitalstyrd verksamhet. Wallenbergssfärens riskkapitalbolag EQT har köpt kedjan Grizzly Zoo och flygfamiljen Braathens riskkapitalbolag Braganza äger Arken Zoo och Djurmagasinet. Tillsammans dominerar de den fysiska handeln av djurfoder och tillbehör. På nätet är marknadsledaren Animail som ägs av riskkapitalbolaget Verdane.

Ett av få undantag till riskkapitaldominansen har varit e-handeln Zoozoo.com. Bolagets grundare och huvudägare är Jarno Vanhatapio, mest känd som grundaren av modesajten Nelly.com. Zoozoo startades för drygt två år sedan och har vuxit till att bli nummer två på nätmarknaden efter Animail.

Men nu säljer Jarno Vanhatapio sin skapelse till konkurrenten.

”Djurfoder är en volymaffär. Det är låga marginaler och handlar om att bli stor så snabbt som möjligt. Vi tror att det blir en bättre och större resa tillsammans”, säger han.

Några pengar blir det dock inte till grundaren eller de övriga delägarna Egmont och Opitmizer Invest.  

”Vi har tackat nej till kontantaffärer från andra aktörer innan. Vi tycker att det är sjukt spännande och tror på branschen och vill därför vara med på resan som delägare”, säger Jarno Vanhatapio.

Animail betalar istället för Zoozoo med aktier i det egna bolaget. Samtidigt görs en riktad nyemission där Animail tillförs 16 Mkr.

”Jag blir den tredje största ägaren i Animail och tar även en plats i styrelsen”, säger Jarno Vanhatapio.

Både Animail och Zoozoo har drivits med förlust de senaste åren. I och med köpet av Zoozoo räknar Animail med att omsätta 150 Mkr i år men lönsamheten väntas dröja ytterligare ett tag.

"Vi gör affären för att få en starkare postion på marknaden. Vi blir starkare i förhandlingar och får mer stordriftsfördelar vilket gör att vi kan arbeta mot lönsamhet. Men det är viktigt för oss att ta mark, vi befinner oss i en av de mest intressanta vertikalerna inom ehandel och skiftet sker nu", säger Karl Prytz, vd för Animail.

Djurfoder är nämligen en bransch där e-handeln ännu inte tagit fart ordentligt i Norden. Globalt syns dock tecken på att marknaden börjat röra sig mot nätet. Enligt analysfirman Forrester Research har marknaden för djurfoder på nätet vuxit med 76 procent de senaste fem åren.

”Vi befinner oss där andra branscher var för 10-15 år sedan. Folk har inte riktigt förstått att det går att handla på nätet och få varorna hem till dörren”, säger Karl Prytz.

Husdjur har överlag fångat riskkapitalbolagens intresse de senaste åren. Utöver investeringarna i djurfoder har också veterinärmarknaden lockat investerarna. I fjol investerade Nordic Capital i djursjukhuskedjan Anicura och EQT köpte en majoritetspost i Evidensia Djursjukhusvård. 

"Ur mitt perspektiv så handlar det om att få kundgrupper är så passionerade som husdjursägarna. Det skapar en grund för starka affärer överlag. Dessutom är det en stabil marknad som inte påverkas av konjunktursvängningar", säger Karl Prytz.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?