1515
Annons

Din nya bästa granne: De sätter ut boxar där du kan låna verktyg

Många hemmafixare köper redskap som sedan knappt används. Startup-bolaget Ihopa vill med sina boxar få fler att istället låna verktyg. Hittills finns tjänsten på 10 platser – och 250 till står på kö.

Johannes Dahlberg, Marina Kaleva och Alexander Engl, vd, är grundare till Ihopa.
Johannes Dahlberg, Marina Kaleva och Alexander Engl, vd, är grundare till Ihopa.

Ihopa har delningsekonomi som affärsidé. Genom att samsas om produkter och resurser ska vi fås att spara såväl pengar som att minska klimatpåverkan. Bolaget erbjuder en plattform där privatpersoner kan gå samman och deläga till exempel en båt.

Nyligen började de också ställa ut egna delningsskåp. I skåpen finns produkter för hushållet, hobbysysslor, trädgård och hemmafixande. Beroende på område kan innehållet variera med fler trädgårdsverktyg för villaboende och mer hushållsmaskiner vid flerfamiljshus, som strykjärn och annat.

”Detta är ett otroligt bra exempel på när delningsekonomi fungerar i praktiken. Istället för att var och en köper en egen gräsklippare eller borrmaskin som man använder några få gånger per år har man tillgång till en full uppsättning redskap som delas med andra på ett bekvämt sätt utan friktion. En stor besparing för både miljön och den egna ekonomin”, säger ängelinvesteraren Mathias Wilkne, som nyligen även gick in i Medicheck, i ett uttalande.

Ihopa deltar i acceleratorn Stings program för att stötta startups inom miljö och klimat under våren. Bolaget hade en blygsam omsättning på 111 000 kronor förra året med en förlust på 321 000 kronor. Ihopa tog nyligen in 4 miljoner kronor i investeringar från bland andra Mathias Wilkne och Google-profilen Magnus Sandberg.

”Vi är så glada över detta. Vi har kämpat i några år med mycket svett och dårars envishet. Att nu både ha lyckats mejsla fram en tjänst som marknaden verkligen vill ha och samtidigt få in relevanta ägare som fyller en funktion mer än att bidra med pengar är så underbart. Nu både kan och ska vi gasa”, säger medgrundaren Johannes Dahlberg.

Ihopas delningsskåp finns i dag utsatta på 10 platser i Stockholm och 250 grannboxar står på kö, där även innerstaden är på gång.

 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?