Hoppa till innehållet

Annons

Din nya bästa granne: De sätter ut boxar där du kan låna verktyg

Många hemmafixare köper redskap som sedan knappt används. Startup-bolaget Ihopa vill med sina boxar få fler att istället låna verktyg. Hittills finns tjänsten på 10 platser – och 250 till står på kö.

Johannes Dahlberg, Marina Kaleva och Alexander Engl, vd, är grundare till Ihopa.
Johannes Dahlberg, Marina Kaleva och Alexander Engl, vd, är grundare till Ihopa.

Ihopa har delningsekonomi som affärsidé. Genom att samsas om produkter och resurser ska vi fås att spara såväl pengar som att minska klimatpåverkan. Bolaget erbjuder en plattform där privatpersoner kan gå samman och deläga till exempel en båt.

Nyligen började de också ställa ut egna delningsskåp. I skåpen finns produkter för hushållet, hobbysysslor, trädgård och hemmafixande. Beroende på område kan innehållet variera med fler trädgårdsverktyg för villaboende och mer hushållsmaskiner vid flerfamiljshus, som strykjärn och annat.

”Detta är ett otroligt bra exempel på när delningsekonomi fungerar i praktiken. Istället för att var och en köper en egen gräsklippare eller borrmaskin som man använder några få gånger per år har man tillgång till en full uppsättning redskap som delas med andra på ett bekvämt sätt utan friktion. En stor besparing för både miljön och den egna ekonomin”, säger ängelinvesteraren Mathias Wilkne, som nyligen även gick in i Medicheck, i ett uttalande.

Ihopa deltar i acceleratorn Stings program för att stötta startups inom miljö och klimat under våren. Bolaget hade en blygsam omsättning på 111 000 kronor förra året med en förlust på 321 000 kronor. Ihopa tog nyligen in 4 miljoner kronor i investeringar från bland andra Mathias Wilkne och Google-profilen Magnus Sandberg.

”Vi är så glada över detta. Vi har kämpat i några år med mycket svett och dårars envishet. Att nu både ha lyckats mejsla fram en tjänst som marknaden verkligen vill ha och samtidigt få in relevanta ägare som fyller en funktion mer än att bidra med pengar är så underbart. Nu både kan och ska vi gasa”, säger medgrundaren Johannes Dahlberg.

Ihopas delningsskåp finns i dag utsatta på 10 platser i Stockholm och 250 grannboxar står på kö, där även innerstaden är på gång.

Innehåll från DeelAnnons

Deels lösning förenklar global expansion

Att hantera globala löner kan vara tidskrävande och frustrerande. Med Deels lösning Global Payroll kan företag koncentrera sig på det som är viktigt.

– Med vår lösning kan man spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt, säger Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel.

En av de vanligaste utmaningarna som företag står inför efter att ha expanderat globalt är att hantera lönehantering i flera länder samtidigt. När företag blir internationella kan de behöva etablera partnerskap med lokala lönebolag i varje land. Detta kan exempelvis handla om skillnader i processer, system och servicetermer, vilket gör att företagen behöver lägga mycket tid och resurser på att sammanställa och översätta information för att få en tydlig översikt.

Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel, menar att dessa utmaningar kan leda till tidskrävande manuellt arbete för att få en översiktlig bild av lönehanteringen.

– Inte bara kan det vara klurigt för företag att navigera den, ofta snåriga, djungeln som olika processer på olika marknader innebär, det kan även visa sig svårt för företag att få snabba svar eller korrigeringar från sina lönepartners. 

En vanlig lösning är att samarbeta med mindre aktörer i de länder som företagen har anställda i, men detta resulterar ofta i en fragmenterad löneavdelning som är svår att få en översikt av. Samtidigt kan det ta veckor att få svar på frågor om lönespecifikationer eller andra frågor som en anställd kan ha.

En plattform för alla marknader

Genom att använda Deels Global Payroll-lösning kan företag spara tid och få en bättre översikt över hela sin lönehantering och undvika felaktigheter, förseningar i löneutbetalningar och ha en fast kontaktperson som kan svara på eventuella frågor.

– Anställda kan själva fylla i eventuell semester, frånvaro andra lönerelaterade ärenden direkt på plattformen. All information delas direkt med Deels experter, vilket helt tar bort behovet av manuella arbetsprocesser. För företag som vill automatisera löneprocessen ytterligare kan vi hantera samtliga löneutbetalningar och skatter i samtliga länder de är verksamma i samt i dess lokala valuta, och sedan skicka en samlad faktura till huvudkontoret, förklarar Daniel.

Fördelarna med Deels lösning går längre än så då den inkluderar möjligheten att kombinera och få kontroll över alla personalkostnader i ett och samma system, oavsett om det gäller anställda i den juridiska enheten eller konsulter. Detta ger företag en tydlig översikt och möjlighet att analysera statistik från en central plattform.

Daniel poängterar dock att Global Payroll inte nödvändigtvis innebär att man tar över hela företagets lönehantering i samtliga länder. 

– Det kan vara aktuellt för företag som har kontor i flera länder och behöver hjälp specifikt för den utländska delen av sin lönehantering, men att de hanterar den svenska verksamheten själva, säger han och avslutar:

– Global Payroll kan vara en utmanande process, men genom att använda lösningar som Deel kan erbjuda kan företag spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt.

Läs mer om Deel här! 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera