1515

Digitalpodden synar de hetaste svenska teknikaktierna: ”Kan vara slut på börsfesten”

Med hjälp av Di:s analytiker Ulf Petersson synar Digitalpodden två av Stockholmsbörsens hetaste teknikbolag: Evolution Gaming och Sinch. Dessutom diskuterar vi it-konsulternas överraskande rekordresultat under coronapandemin och Amazons hot mot Clas Ohlson.

Di Digitals reporter Johannes Karlsson och Di:s analytiker Ulf Petersson.
Di Digitals reporter Johannes Karlsson och Di:s analytiker Ulf Petersson.Foto:Di.

Inget såg länge ut att kunna stoppa festen kring livekasinoleverantören Evolution EVO +0,24% Dagens utveckling Gamings aktie – som stigit över 100 procent sedan årsskiftet och nått ett börsvärde över 100 miljarder kronor.

Men sedan storägaren Richard Livingstone i förra veckan sålde en tredjedel av sitt innehav har aktien fallit tillbaka.

”Jag tror att det kan vara slut på börsfesten, även om verksamheten ser ut att fortsätta väldigt bra. Richard Livingstones försäljning har pressat aktien, kanske mer än folk förväntade sig. Det var en stor post värd 5 miljarder, men det fanns ingen riktigt naturlig köpare. Många andra storägare har också sålt av en del aktier under andra kvartalet”, säger Di:s analytiker Ulf Petersson i Digitalpodden.

Vi diskuterar också det faktum att Evolution Gamings nu nått en värdering på cirka 20 gånger omsättningen och 50 gånger vinsten, vilket närmast är unikt bland börsens storbolag. Även det förestående förvärvet av konkurrenten Netent och framtida politiska risker för Evolution Gaming avhandlas.

Ett annat bolag som gått som tåget på börsen är Sinch SINCH +0,38% Dagens utveckling , som stigit med 135 procent sedan årsskiftet trots en tillbakagång de senaste två veckorna efter bolagets presentation av det andra kvartalet. Men Ulf Petersson är fortsatt optimistisk kring bolaget, som levererar teknik åt företag som vill kommunicera med sina kunder via till exempel sms-meddelanden.

”Sinchs rapport överträffade förväntningarna, men inte med lika god marginal som under de senaste kvartalen. Det är svårt att mätta marknaden, sett till den senaste tidens kursrally”, säger Ulf Petersson, och konstaterar att bolaget ser ut att fortsatt kunna kombinera en god organisk tillväxt med sin offensiva förvärvsstrategi.

Digitalpodden går också igenom varför it-konsultföretag som Prevas och Softronic redovisar rekordresultat, trots att näringslivet kapat sina konsultköp under coronapandemin. Sänkta kostnader och permitteringsstöd från staten pekas ut som orsaken.

Dessutom diskuterar vi vad Amazons AMZN -0,07% Dagens utveckling förväntade inträde i Sverige under hösten kommer att innebära för börsbolag som Clas Ohlson CLAS B -0,77% Dagens utveckling och Qliro QLIRO +0,26% Dagens utveckling -ägda CDON.

Lyssna på veckans podd här:

Du hittar även Digitalpodden på Acast, Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?