1515

Digitaliserat dna Evolution Gaming-grundarens nya satsning: ”Höga marginaler”

Bioteknikbolaget Single Technologies lockar kända namn. Evolution Gaming-grundaren Jens von Bahr och Carl-Henric Svanbergs stiftelse är med på tekniken som kan lösa ”en stor del av energikrisen”. 

En kvinna på ett lab håller i provrör med dna (illustrationen har inget med bolaget att göra), Evolution Gaming-grundaren Jens von Bahr.
En kvinna på ett lab håller i provrör med dna (illustrationen har inget med bolaget att göra), Evolution Gaming-grundaren Jens von Bahr.Foto:Fredrik Sandberg, press

Svenska Single Technologies meddelar idag att de slutfört en nyemission som överträffat förväntningarna.  

”Vi hade en ambition att göra en runda på 40 miljoner kronor. Istället fick vi in en bit över 50. Det har varit ett större intresse än vad vi väntade oss”, säger vd:n Johan Strömqvist.

Investerarna uppges både vara befintliga, men också nya aktieägare. Några av de kändare namnen som återfinns bland de nya ägarna är Evolution Gamings medgrundare Jens von Bahr, Ulf Landegren, professor i molekylärbiologi vid Uppsala Universitet, Andreas Ehn, Spotifys första teknikchef, samt Cygnus Montanus Stiftelse, som är finansierad av företagsledaren Carl-Henric Svanberg.

”Det är en miljardär, som vi inte namnger, som stöttat oss hela vägen och sett till att vi haft en fin utveckling. Han fortsätter att göra det tillsammans med ett gäng nya investerare nu. Det är en bred skara men de vill alla att vi ska bli ett stort bolag”, säger Johan Strömqvist.

Företaget har tagit fram egen teknologi för dna-sekvensering, något som går ut på att försöka konvertera fysisk dna till digital data.

Jens von Bahr, som är en av investerarna, tror att Single technologies med sin teknologi lyckats förenkla en väldigt svår process. 

”Single Technologies är ett bolag som har potentialen att effektivisera sekvensering av dna på ett sätt som inte bara skulle leda till att man kan ta stora marknadsandelar på en marknad i hög tillväxt, utan i sig skapa förutsättningar för att tillämpa dna-sekvensering i mycket större skala”, säger Jens von Bahr.

Han pekar ut ett vad för typ av genombrott företaget kan få igenom.

”Det finns en lång rad initiativ inom bland annat läkemedelsindustri, diagnostik och annan forskning som kräver storskalig sekvensering och som med dagens kostnadsnivå är praktiskt omöjliga att genomföra – lyckas Single, skapas praktiska förutsättningar för detta.”

Johan Strömqvist hävdar däremot att dna-teknologi inte bara är till för medicinsk applicering, utan att det kan få genomslag inom flera olika områden framöver.

”Den här tekniken har ett så brett användningsområde. Det kan användas inom kriminalteknik, stöldmärkning och jordbruk. Man kan även använda det till att på ett effektivt sätt lagra data. Du kan få plats med all världens information i ett rum och lösa en stor del av energikrisen”, säger Johan Strömqvist.

Ett praktiskt exempel han uppger är med grödmodifiering. Där sker ofta slumpmässiga modifieringar som man sedan testar för att se om de exempelvis tål ett visst klimat bättre. Med Single Technologies teknologi, menar Johan Strömqvist, att man kan se vad som modifierades i dna:t för att sedan kunna styra processen bättre.

Men för att göra det på större skala behöver de satsa på teknologin och möjliggöra för att använda den på ett effektivt sätt. 

”Finansieringen kommer att göra det möjligt för oss att slutföra automatiseringen av vår 3d-sekvenseringsprocess. Vi behöver göra den mer robust och få den i skick så vi kan kicka igång en produktionsanläggning till 2022. Det handlar egentligen bara om att produktifiera den teknik vi har”, säger Johan Strömqvist. 

Jens von Bahr anser att det borgar för god lönsamhet inom en snar framtid att det nya kapitalet används till kommersialisering.

”Bolaget planerar att ha en produkt som är redo att användas kommersiellt om ett år som kommer att vara ett mycket konkurrenskraftigt alternativ till det som finns på marknaden idag. Det skapar goda förutsättningar för god tillväxt i kombination med en affärsmodell som genererar höga marginaler”, säger Jens von Bahr.

Företaget siktar även på börsnotering någon gång i framtiden, men enligt Johan Strömqvist är det inget de tänker stressa fram till. 

”I det skedet vi är i nu kommer dröja några år innan vi börsnoteras. Vi anser att det är bäst att vara privatfinansierade ett tag till. Vi som entreprenörer vill driva det här till att bli ett stort svenskt exportbolag. Vi har så pass bra teknik i grunden att vi siktar högt”, säger Johan Strömqvist.


Innehåll från BlueBarricadeAnnons

Digitalt ID blir globalt teknologiskt genombrott för blockchain- och AI-bolaget BlueBarricade

Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och
med skapande av PurpletokenID.
Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och med skapande av PurpletokenID.

Med hjälp av BlueBarricade-teknologi, samutvecklad med IBM globalt, utvecklas en banbrytande digital identifieringshandling. 

Med tokenisering skapas en unik identitet, PurpleTokenID. Ett globalt ”Bank-ID” om man så vill, men med skillnaden att det används i en digital e-wallet inom många olika områden, såsom banktransaktioner, varor, tjänster, logistikkedjor, företagsprocesser och digitala tillgångar för hela världens befolkning. 

Nu är IT-arkitekten, entreprenören och innovatören Mikael Bramstedt redo för miljardexpansion med sitt svenska Fintech-team. 

Samtidigt har moderskeppet BlueBarricade Blockchain & AI Technology AB i en pågående nyemission emitterat 487 000 aktier á 20,50 EUR styck.

Mikael Bramstedt har tidigare brutit ny mark med bland annat den populära Swish-appen, grundandet av Netgiro som såldes till Digital River Inc. (NASDAQ:DRIV), samt lanserat en banblockchainprodukt på IBM-plattform som i dokumenterade testresultat klarat upp till blixtsnabba 1400 transaktioner per sekund. Han har över 35 års erfarenhet av banksystem och kreditkortsbolag i stordatorer i samarbete med IBM. 

Redo för miljardexpansion med svenskt Fintech-team

Den nya bolagsskapelsen har kapacitet att bli nästa miljardbolag, då marknaden är oändlig för PurpleTokenID med tillhörande e-wallet. Innovationen bygger på befintlig infrastruktur i IBM Mainframe som redan idag används av 95 procent av världens banker, finansinstitut och kreditkortsutgivare. PurpleTokenID kombinerar BlueBarricades blockchainprodukt 1400TPS med IBM:s globala säkerhetssystem. PurpleTokenID kommer att vara tillgänglig globalt via Fortune 500/500 då den säljs och implementeras av HCL Technologies och IBM på redan befintliga IBM-kunder. 

PurpleTokenID – ”global Swish” för alla i världen

Till skillnad från system för företagsidentiteter kan PurpleTokenID också appliceras på privatpersoner för att spåra banktransaktioner, stödja alla logistikkedjor och följa alla industriprocesser samt både skapa och skydda digitala tillgångar, med full transparens och spårbarhet samt automatiserad clearing och settlement.

– PurpleTokenID i form av identifiering och e-wallet används bland annat för att skapa en global version av Swish till jordens fattigaste som inte ens har tillgång till normala bankkonton. Vi vill med vår teknik, tillsammans med HCL och IBM, sätta ett footprint på den globala marknaden för humanitär och socialt rättvis teknik för alla, samtidigt som vi bygger framtidens säkerhets- och identifieringssystem för alla banker med deras redan tagna investering i bagaget, säger Mikael Bramstedt.   

BlueBarricade – världens snabbaste blockchain

Den kapacitet och teknologi som krävs för att skapa ett modernt IT-system för identifiering, spårning och avstämning som lever upp till lagar och regler finns nu tillgänglig i och med BlueBarricades blockchain-produkt 1400TPS. Analysföretaget Gartner har uppskattat det totala marknadsvärdet för blockchain till 3,1 triljoner dollar vid utgången av år 2030.

– Inom företagsvärlden finns direkt affärskritiska processer som kräver hög transaktionshastighet och central lagring i speciella säkerhetszoner. När vi använder oss av central stordatorkapacitet på 1400 blockchaintransaktioner per sekund, eller 120 miljoner transaktioner per dygn, ändras premisserna och gör blockchain tillgänglig för exempelvis bank och finans eller tillverkande industri, säger Mikael Bramstedt.

Läs mer om BlueBarricade här  

 

Mer från BlueBarricade

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlueBarricade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?