Hoppa till innehållet

Annons

Digitala vårdjätten har köpt reklam för 100 miljoner under coronapandemin

Den digitala vårdjätten Kry har under det första halvåret 2020 ökat sina investeringar i marknadsföring med 200 procent.

Krys vd Johannes Schildt och bolagets app.
Krys vd Johannes Schildt och bolagets app.Foto:Josefine Stenersen (Di) och TT.

De digitala vårdbesöken växer i en rasande fart i Sverige. Bara under 2019 uppgick antalet patientkontakter till 1,16 miljoner, en fördubbling mot året tidigare.

Som Di Digital tidigare rapporterat har coronapandemin gett nätläkarna ännu en skjuts vad gäller efterfrågan, bara fram till maj i år hade besöken uppgått till 800 000. Patienter har både sökt vård för allmänna krämpor och symtom specifikt relaterade till viruset.

Nu visar det sig att Kry, den största aktören med en marknadsandel på 47 procent, kraftigt ökat sina reklamköp under det första halvåret 2020.

Kry har totalt spenderat knappt 96 miljoner kronor på marknadsföring under perioden, en ökning med över 200 procent i jämförelse med året före.

Det rapporterar Di:s systertidning Resumé, med hänvisning till nya siffror från Kantar Sifo.

”Vi la en marknadsföringsstrategi i början av året som vi i mångt och mycket har kunnat följa. Den har handlat om att fortsätta öka kännedeomen om digital vård som ett alternativ för de symptom som går att behandla digitalt”, säger Janna Winroth, marknadschef på Kry, till Resumé.

Kry har bland annat investerat i annonser på tv och i radio, men också köpt reklam på digitala plattformar som Google och Youtube. Däremot har man dragit ned på sin utomhusreklam.

”Den stora förändringen har snarare varit det taktiska – att vi nästan dagligen behövt justera budskap och kanalval beroende på lägets utveckling”, säger Janna Winroth till Resumé, med hänvisning till coronapandemins spridning.

Konkurrenterna Doktor.se och Min Doktor, som har marknadsandelar på 24 respektive 19 procent, har varit betydligt mer återhållsamma i sina reklamköp sett till reda pengar. De har spenderat knappt 17 samt 3 Mkr på annonsering under första halvåret 2020, enligt Sifo.

Läs mer: Nätläkaren Kry växer under pandemin – men förlusten ökar rejält 

Siffrorna gäller enbart för reklamköp inom Sveriges gränser. Kry har även en omfattande internationell verksamhet och är etablerade i Norge, Tyskland, Storbritannien och Frankrike – då under varumärket Livi. Därmed är koncernens totala reklamköp under coronapandemin förmodligen betydligt större.

I fjol steg Krys omsättning till 359 Mkr, jämfört med 234 Mkr året före. Förlusten på sista raden ökade med nästan 40 procent under 2019 och summerades till 347 Mkr.

Men trots minusresultatet går det ingen nöd på Kry, tillväxten subventioneras av riskkapitalbolag som Index Ventures, Creandum och Accel. I början av 2020 fyllde Kry på kassan med 1,5 miljarder kronor i nytt kapital, till en värdering om cirka 8 miljarder kronor.

Läs mer: Här är Krys nya jättevärdering – Daniel Ek hemlig delägare 

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera