1515
Annons

Digitala skal säljs för miljoner – nu även på anrikt auktionshus

De kan kosta miljoner och ses av vissa som en ny, alternativ placeringsform. Så kallade ”skins”, till exempel skal som sätter mönster och färg på vapen i dataspel, har blivit alltmer heta med det växande intresset för e-sporten.

Nu hoppar även anrika Auktionsverket i Stockholm på trenden när flera svenska kända spelares skins går under klubban till välgörenhet. 

E-sportaren Fredrik "Jaegarn" Kempf har skänkt ett skin till en välgörenhetsauktion. Till höger syns Olof "Olofmeister" Kajbjer Gustafssons objekt AWP Asiimov även kallat ”Boostmeister” som också går under klubban.
E-sportaren Fredrik "Jaegarn" Kempf har skänkt ett skin till en välgörenhetsauktion. Till höger syns Olof "Olofmeister" Kajbjer Gustafssons objekt AWP Asiimov även kallat ”Boostmeister” som också går under klubban.
"Olofmeister" Kajbjer Gustafssons objekt AWP Asiimov även kallat ”Boostmeister”.
"Olofmeister" Kajbjer Gustafssons objekt AWP Asiimov även kallat ”Boostmeister”.
Det skin som e-sportaren Fredrik "Jaegarn" Kempf har skänkt.
E-sportaren Olof "Olofmeister" Kajbjer Gustafsson.
E-sportaren Olof "Olofmeister" Kajbjer Gustafsson.

För många har nog trenden flugit under radarn, men allt fler möter unga spelare som önskar ”skins” i julklapp och bland spelare är det utbrett sedan många år. Fenomenet med digitala skal har blivit ett samlarområde och beskrivs ibland som en alternativ placeringsform.

Med flit och tur går det att vinna skins i vissa spel och som sedan kan bytas eller säljas mellan spelare. Sedan många år tillbaka sker det därför en handel med accessoarer, kläder eller specialdesignade mönster till spel – och som kan kosta flera miljoner styck. 

Handeln sker ofta på plattformar utanför själva spelen, att likna med vid skins-börser. På grund av den populära handeln har till och med Skatteverket en sida som informerar om att handel med skins ska redovisas och ha en moms på 25 procent.  

Några av de dyraste exemplen är färgglada skal till vapen i Counter-Strike: Global Offensive, GSGO. Ofta handlar det om accessoarer till gevär.  Ett skal till en AK-47 i CSGO ska till exempel ha sålts för 150.000 dollar. 

Men enligt flera spelsajter så är det högst värderade skalet till en kniv. ”Karambit case hardened blue gem” ska ha sålts till en kinesisk samlare för 600.000 dollar, motsvarande 5,5 miljoner kronor, men spekulationer under året på spelsajter talar om en värdering på 1,2 miljoner dollar.

Nu har flertalet framgångsrika svenska e-sportspelare skänkt skins som ska säljas till förmån för Ronald McDonald barnfond som stöttar sjuka barn och deras familjer. 

Antikvitetsprofilen Peder Lamm kommer att leda den traditionella auktionen som avslutas den 16 december på plats hos Auktionsverket på Nybrogatan i Stockholm. Utropen har satts till 5.000 kronor per objekt då det är en ny företeelse för auktionsverket.

”Som auktionshus är det viktigt att vi följer med i utvecklingen och erbjuder objekt som kan intressera nya målgrupper. Hur du uttrycker dig i den digitala världen är idag minst lika intressant som vilka föremål du har i hemmet, varför det här initiativet kändes helt rätt i tiden för oss. Dessutom känns det jätteroligt att intäkterna kommer barn och familjer som verkligen behöver det till gagn”, säger Li Pamp, vd på Stockholms Auktionsverk, i ett pressmeddelande.

Li Pamp, vd på Stockholms Auktionsverk.
Li Pamp, vd på Stockholms Auktionsverk.Foto:Joey Abrait

Förre Teliachefen ångrar inte jätteköpet

C More och TV4 har blivit ett svart hål för Telia. Nu talar teleoperatörens dåvarande vd Johan Dennelind ut om det uppmärksammade beslutet att ge sig in i innehållsbranschen.  

Di Digitals reportrar Julia Caesar och Johannes Karlsson.

PODD

Di Digitals reportrar Julia Caesar och Johannes Karlsson.

Telias köp av Bonnier Broadcasting beräknas ha kostat runt 10 miljarder, men än väntar affären på att bevisa sig. Enligt Telias senaste kvartalsrapport så gjorde affärsbenet, där TV4 och C More ingår, en rörelseförlust på nästan 250 miljoner kronor under året första halva. Samma period 2021 gjorde man en rörelsevinst på 200 miljoner. 

Bakom förvärvet står Johan Dennelind, som sade upp sig bara ett år efter att köpet gick igenom. Sedan dess har det varit tyst från den tidigare topp-vd:n, men nu pratar han ut i en lång intervju med Di där han berättar om tankarna bakom beslutet. 

Lyssna på dagens avsnitt här:

 

Du hittar även Digitalpodden på Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera