Annons

Digitala hälsoappen växer i Afrika

Grace Health digitala hälsoapp har tagit rejäl fart under 2021 i Nigeria, Kenya och Ghana. Nyligen lanserades den i Sydafrika och för att växla upp utvecklingen har bolaget anställt techprofilen Anna Kult, senast operativ chef på börsnoterade Bambuser.

Estelle Westling (från vänster) har startat Grace Health tillsammans med Thérèse Mannheimer och Anna Kult är ny operativ chef på bolaget.
Estelle Westling (från vänster) har startat Grace Health tillsammans med Thérèse Mannheimer och Anna Kult är ny operativ chef på bolaget.

Det har gått ett drygt år sedan Grace Health lanserade sin hälsoapp riktad till kvinnor i utvecklingsmarknader. Sedan dess har den laddats ner en halv miljon gånger och är den mest populära appen inom hälsoområdet i Nigeria, Kenya och Ghana.

”Vi har sett ett hål på de marknaderna när det gäller de kvinnor som vill bli gravida. De har ett högt engagemang i appen och vi jobbar med att ta fram en bra användarresa för dem”, säger Estelle Westling, medgrundare av Grace Health.

Hon menar att nidbilden av den afrikanska kvinnan är att hon har många barn och kanske snarare inte vill gravid igen, och det används appen för också – rådgivning om preventivmedel.

”Jag skulle säga att det är lika sant som alla dem som vill bli gravida”, säger hon.

Infertilitet ställer till problem för afrikanska kvinnor, då det ofta ses på kvinnans roll där som barnaföderska.

På de marknader som Grace Health riktar sig till finns ofta ett stigma och informationsgap kring kvinnohälsa. I appen kan kvinnor bland annat få information och ställa frågor om sin menscykel, fertilitet, sexualitet, preventivmedel eller symtom kopplade till reproduktiv hälsa.

För att växla upp utvecklingstakten ytterligare anställer Grace Health nu Anna Kult som operativ chef. Hon har senast haft samma position på det börsnoterade livevideo-shoppingbolaget Bambuser. Innan dess jobbade hon bland annat på e-handelsskönhetsbolaget Eleven och den digitala e-handelsbyrån Panagora.

”Anna har lång erfarenhet av att leda snabbrörliga team. Vi är så glada och stolta över att Anna har kommit till Grace. Hon ska leda det operativa arbetet och få oss att ännu snabbare nå vårt mål att vara en global digital kvinnoklinik för kvinnor i utvecklingsmarknader”, säger Estelle Westling.

Totalt har Grace Health ett team på 18 personer, med lokalanställda personer som jobbar med roller som utveckling och sociala medier i Nigeria och Nairobi. I början av nästa år tillkommer två ytterligare profilrekryteringar.

Grace Healths app finns i Google Play och på de marknaderna appen vänder sig till har 95 procent av användarna Android som operativsystem.

”Vi jobbar med att appen ska vara superslim, och den är bara 7 megabyte”, säger Estelle Westling.

Tillgången till datatrafik är ett problem på de afrikanska marknaderna och Grace Healths tidigare tjänst var en ren meddelandetjänst via WhatsApp och Facebook Messenger. Den användes totalt nära 800 000 kvinnor och många har de har nu konverterats till appen.

”Vi har tagit med oss allt som vi lärde oss från den och det finns även ett konversationsgränssnitt i appen. Det har varit en stor resa för oss – från en ren texttjänst med bilder till en designa app med form- och färgspråk som dessutom ska vara datasnål.”

Grace Health jobbar med organisk trafik och har lyckats få runt 7.500 recensioner i Google Play med ett snitt betyg på 4,7.

”För några veckor sedan lanserade vi även i Sydafrika och har en liten användarbas där.”

Bolaget börjar nu jobba med flera partners kring kommersiella samarbeten vars innehåll som användaren får erbjudanden om att ta del av. I vår kommer man bland annat att utveckla kopplingen till olika fysiska kliniker.

Under 2022 beräknar Grace Health att få in sina första intäkter. Hittills har bolaget tagit in investeringar på totalt 27 miljoner kronor. Dels från affärsänglar som mobilföretaget TAT:s medgrundare Hampus Jakobsson och styrelseproffset Eva Redhe samt även Almi Invest för att nämna några. I maj 2020 gick det börsnoterade investmentbolaget VNV Global (tidigare Vostok New Ventures) in med 20 miljoner kronor i bolaget.

I fjol var Grace Health ett av sex startupbolag som var med i Di Digitals pitchtävling på eventet Female Founders. Ursprungsidén till hälsotjänsten kommer från medgrundaren och vd:n Thérèse Mannheimer. Hon träffade Estelle Westling genom en gemensam bekant och tillsammans startade de Grace Health i oktober 2017.

Läs också: De är årets Female Founders 2021

Innehåll från Synology IncAnnons

Håll er data säker med en hybrid lagringsmodell

Det finns en förutfattad mening om att alla bör migrera sina data till molnet för att helt eliminera all lagring on-premise. Detta kan emellertid innebära enorma risker, inte minst med tanke på de återkommande attacker mot molnleverantörer som inträffat det senaste året. Det innovativa NAS-företaget Synology Inc ser därför allt mer intresse för en hybridmodell.

– Det är smartare, säkrare och snabbare att välja hybridlagring, säger Jeremie Francois på Synology Inc.

De senaste två åren har antalet attacker mot molnleverantörer och -tjänster ökat. De flesta av dessa leverantörer har rigorösa säkerhetslösningar på plats, men detta till trots är RansomCloud och dataintrång tyvärr ett faktum, vilket gör att företag riskerar omfattande förluster. Situationen understryker det stora behovet av att synkronisera och backa upp sin information, även om man väljer molnet som huvudsaklig lagringsmetod. 

– Att lagra data i molnet är flexibelt och effektivt, men är ingen garanti mot ransomware och andra cyberhot. Att ha en backup-lösning mot molnet på plats är både smartare och säkrare – på så vis riskerar du inte att förlora data vid en attack mot molnet, säger Jeremie, som är Business Development Manager på Synology.

Snabb och enkel access

En av de organisationer som tidigt under pandemin insåg vikten av att säkra sina data, var finska högskolan Tampere. Under början av 2020 kämpade högskolan med att anpassa sig till distansarbete och pandemins snabba förändringar; Tampere använde redan tidigare Microsoft 365, men snarare som ett komplement än som primär arbetsmiljö. Det innebar att över 1 000 medarbetare och 18 000 studenter hade filer och dokument i Microsofts moln. 

– Microsoft har förvisso en backup-tjänst, men datan raderas efter 30 dagar om du inte prenumererar på deras premiumtjänster.

Därför vände sig Tampere till Synology. Det erfarna företaget uppfyllde alla kriterier och kunde tillsammans med högskolan skapa en strategi för all datahantering. 

– En avgörande faktor var att vi inte licensierar våra produkter och tjänster. Det är kritiskt för en så stor organisation; förutom de 19 000 aktiva användarkonton vi redan har nämnt, finns ett behov av att kunna bibehålla data från tidigare studenter. Resultatet är att otroliga 70 000 konton behöver skyddas, vilket med en licensbaserad lösning skulle ha blivit en mycket dyr historia.

Helt integrerad med Microsoft 365

Det är framförallt när man vill återskapa filer och e-mail som man märker bristerna hos de flesta back-up-lösningar. Med Synology Active Backup kan varje användare vid Tampere komma åt samtliga filer som tillhör deras egna Microsoftkonto. Portalen integreras helt sömlöst med kontosystemet via Microsoft Cloud. 

– Vi är övertygade om att det är bästa praxis att bidra till att göra dessa arbetsflöden smidigare och enklare, i synnerhet eftersom det hjälper användarna att agera säkrare på lång sikt.

Synkroniserar i realtid

En annan klient som har valt Synologys lösningar är Lonely Leap, ett team av oberoende mediestrateger. Lonely Leap ville skaffa sig kontroll över sin infrastruktur på över 200TB data, för att undvika återkommande kostnader för molnlösningar. Upplägget skulle inkludera alla distansarbetare och frilansare för att säkerställa tillförlitligt och effektivt arbete på distans. Lonely Leap implementerade därför Synology Drive som ryggraden i sin infrastruktur, med målet att både tillhandahålla distansarbetarna möjlighet till filsynkronisering i realtid och trygga säkerhetskopior mellan kontoren i London och Stockholm.  

– Med andra ord: alla som arbetar hemifrån synkroniserar i realtid med centralnoden i Sverige. Denna nod synkroniserar i sin tur med en lokal nod i London, så att datan backas upp på minst tre olika platser. På så vis kan medarbetarna också samarbeta på projekt i realtid.

Modernt, effektivt och pålitligt

Noderna integreras också enkelt med Lonely Leaps existerande LTO och interna bandbibliotek – en fortsatt populär metod för långsiktig arkivering – vilket i sin tur ger ytterligare redundans.

– Synology kunde därmed lösa en komplex situation genom att introducera en modern, effektiv och pålitlig infrastruktur som stöttade distansarbete, samtidigt som den gav ökad säkerhet i och med effektiva back-up-lösningar och trygga säkerhetskopior – till en mycket lägre kostnad. Det är något vi är stolta över, avslutar Jeremie. 

Läs mer om Synologys erbjudande här  

Mer från Synology Inc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera