Enligt uppgifter kan upp till 1,5 miljoner svenskar lida av migrän, det vill säga attacker av svår huvudvärk som ofta pågår upp till ett dygn. Ungefär 200.000 av dem har kronisk migrän där de har huvudvärk minst 15 dagar per månad. Världshälsoorganisationen, WHO, har lyft fram kronisk migrän som en av de mest funktionsnedsättande sjukdomarna.
Migränhjälpen har knutit till sig 15 neurologer på deltid för att ge behandling digitalt till patienter med svår huvudvärk och migrän. Enligt bolaget har bara 10 procent av drabbade fått lämplig hjälp. Medgrundaren och neurologen neurolog Johan Nyberg menar på att sjukdomen lämpar sig särskilt för digital vård då det sällan kräver fysisk undersökning eller laboratoriemedicinsk utredning.
”Vi startade lite försiktigt i augusti 2020 för att sedan kunna släppa på fler patienter vartefter Vi har redan tagit emot 1.400 patienter och antalet växer stadigt. Pandemin har skyndat på digitaliseringen av vården i Sverige och den utvecklingen fortsätter vara stark”, säger vd:n Mattias Bodin i ett uttalande.
Läs mer: Kinneviks app för artros växer snabbt – vill inte kallas för nätläkare
Bolaget tog in 6,5 miljoner kronor förra året och tar nu in ytterligare 10 miljoner kronor från befintliga ägare och nya investerare, där Almi Invest och Add Health Media ingår. Den nya värderingen uppgår till 45 miljoner kronor efter det nya kapitalet.
”Vi är lite som Kry, men vi vill bara ha de svåra migränpatienterna som primärvården inte kan behandla. För att ta del av de nya läkemedlen som har kommit för migrän så måste det till exempel vara en specialistläkare som utreder och ställer diagnos för at få kunna förskriva dem”, säger Mattias Bodin i ett uttalande.
Liksom nätläkare inom primärvården som Kry så går Migränhjälpen via utomlänsersättningen.
”Nu får vi hoppas att politikerna tar sitt ansvar och introducerar en digital specialistläkartaxa så vi slipper gå på den så kallade utomlänstaxan som är till för primärvården”, menar Mattias Bodin.