1515

Digital råttjägare växer snabbt

Den EQT-ägda skadedjursbekämparen Anticimex gynnas av ökad spridning av råttor i en varmare och mer urban värld. Målet för vd:n Jarl Dahlfors är att fördubbla försäljningen till cirka 10 miljarder kronor och kraftigt förbättra lönsamheten. "Digitalisering och decentralisering är våra nycklar till framgång", säger Jarl Dahlfors.

Enligt Jarl Dahlfors,vd för Anticimex, gynnas alla intressenter kring bolaget av en mer digitaliserad skadedjursbekämpning. Foto: Evelina Carborn.
Enligt Jarl Dahlfors,vd för Anticimex, gynnas alla intressenter kring bolaget av en mer digitaliserad skadedjursbekämpning. Foto: Evelina Carborn.

Grunden för Anticimex offensiva mål är att bolaget är i en bransch med en tydlig tillväxt till följd av att problemen med råttor och andra skadedjur ökar i världen.

"Den underliggande tillväxten i branschen är 5-6 procent. Tillväxten understöds av en urbanisering, av att folk reser mer och den globala uppvärmningen. Allt det driver skadedjur. Den globala uppvärmningen är en farlig trend. Det är svårt att hitta affärsmöjligheter på den, men skadedjursbekämpning är en", säger Jarl Dahlfors.

Han rekryterades 2015 till vd-posten på Anticimex från samma position på börsnoterade kontanthanteringsbolaget Loomis. Där var han med och digitaliserade kontanthanteringen, främst genom kontanthanteringsboxen Safepoint som nu är en stor framgång.

Nu ska Jarl Dahlfors driva digitaliseringen av Anticimex erbjudande för att bekämpa skadedjur.

"Precis som säkerhetsbranschen har blivit effektivare tack vare digitala produkter vill vi på ett modernt sätt lösa problemen med skadedjuren. Vi ställer ut fällor med sensorer och larm. Då behöver vår personal bara åka ut när det är en råtta i fällan jämfört med tidigare då det kanske var en råtta i fällan var tionde gång. "

Läs även: Anna Settman: ”Startupvärlden går på steroider just nu”

Enligt honom gynnas alla intressenter kring Anticimex av en mer digitaliserad skadedjursbekämpning.

"Det är bra för miljön att vi inte åker ut till fällorna lika ofta. Kunden får en helt annan service och information om situationen och vi får en högre marginal när vi endast åker till fällorna då det är en råtta i dem. "

Han framhåller att det med digitaliserad skadedjursbekämpning går att hitta orsaken när problem med råttor ökar.

"Säg att du har en matbutik i ett shoppingcenter och det springer råttor där. Då vill du veta om det är din butik som är problemet eller någon restaurang som har problem med sophanteringen. Fällorna, våra filmer och sensorer ger dig information. I slutänden är det inte fällan som ger nöjdast kunder utan det som ska göra oss unika är hur vi knyter ihop fällan med servicepaketet."

Cirka 20 procent av Anticimex globala nyförsäljning utgörs redan av tjänster inom digital skadedjurskontroll. För att stärka kontrollen över teknikutvecklingen köpte Anticimex nyligen resterande 80 procent av aktierna i det danska bolaget Wisecon, ett bolag som erbjuder avancerade digitala fällor och övervakningssystem mot skadedjur.

Anticimex ska ha ett centralt tekniskt innovationscenter men i övrigt understryker Jarl Dahlfors betydelsen av största möjliga decentralisering. Något han har med sig efter att ha arbetet för Melker Schörling och Gustaf Douglas på Securitas och Loomis.

"Anticimex har 128 olika enheter med eget resultatansvar runt om i världen. Varje enhet har kunder med olika behov. "

När EQT förvärvade Anticimex från investeringsbolaget Ratos våren 2012 omsatte bolaget 2 miljarder kronor och hade verksamhet i Norden samt Tyskland och Holland.

Bara under 2016 gjordes 31 förvärv och nu har Anticimex verksamhet i 17 länder. Bolaget finns i flera länder i Asien- och Stillahavsregionen och fjol gjordes de första förvärven i USA.

I det första kvartalet i år låg omsättningen på 5,1 miljarder kronor i årstakt. Målet är att fördubbla den.

"Vi tycker en försäljning på 1 miljard euro (nästan 10 miljarder kronor) låter bra. Där vill vi vara om 4-5 år. "

Under 2016 växte Anticimex försäljning med 16 procent, varav 5 procent var organiskt.

"Den organiska tillväxten ska vara mycket högre när försäljningen av digitala produkter accelererar. De länder som redan har kommit i gång med digitala produkter har redan en betydligt högre organisk tillväxt. "

Anticimex kan ta ut betydligt högre priser på digitala servicetjänster, vilket ska driva både organisk tillväxt och lönsamhet.

"Historiskt har rörelsemarginalen (EBITA) legat på 10-11 procent för Anticimex. Nu är den 15 procent och vi har satt som mål att nå 20 procent. Konkurrenterna ligger närmare 20 än 15 procent, så 10-11 procent var ingen bra marginal."

Allt tyder på att EQT gjorde en bra affär när Anticimex köptes av Ratos för 2,7 miljarder kronor på skuldfri basis. Enligt vad Di erfar har EQT inte några planer på att sälja eller börsnotera Anticimex i närtid - orsaken är bolagets intressanta tillväxtmöjligheter.

Läs även: Finanstrollandet är över – nu digitaliseras PE-bolagen

Fakta Anticimex:
– Försäljning 2016: 4 452 Mkr.
– Rörelseresultat (EBITA): 664 Mkr.
– Antal anställda: Cirka 4 400.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?