1515

Digiexam dubblar omsättningen – men förlusterna växer

Edtech-bolaget Digiexam, som värderas till mer än en kvarts miljard kronor, omsatte drygt 4 miljoner kronor i fjol. Samtidigt rusar förlusterna i höjden. 

Digiexams grundare Nima Marefat och Johan Hägglund på Handelshögskolan i Stockholm.
Digiexams grundare Nima Marefat och Johan Hägglund på Handelshögskolan i Stockholm.Foto:C-G Flinck

Svenska Digiexams (NTL) system för digitala skolprov har fått stort genomslag sedan premiären under sommaren 2014. Idag använder över 800 skolor Digiexam vid provskrivningar, vara ett 60-tal i USA.

Digiexams teknik gör det möjligt för studenterna att skriva prov på datorn, vilket inte bara gör att lärarna slipper tyda märkliga handstilar, det sparar också tid med delvis automatiserad rättning.

Nyligen tog bolaget in 30 Mkr i finansiering från en rad namnkunniga investerare, bland dem Tradedoubler-medgrundaren Felix Hagnö och familjen Bonnier. I ägarkretsen finns även Spotify-veteranen Sophia Bendz och finansmannen Sven Hagströmer. 

Investeringsrundan värderade hela Digiexam till 280 Mkr – en anmärkningsvärt hög summa för ett bolag som grundades så sent som år 2012.

Klart är att tillväxten i Digiexam tog ordentlig fart under 2015. Men samtidigt rusade även förlusterna i höjden. Det framgår av Digiexams årsredovisning, som nyligen lämnats in till bolagsverket. 

År 2015 omsatte Digiexam 4 Mkr. Det är mer än dubbelt så mycket som 2014, då omsättningen landade på 1,76 Mkr. Resultatet för året blev en förlust på 2,6 Mkr. Även det är mer än dubbelt så mycket som året innan, då förlusten blev 1,02 Mkr. Vid slutet av 2015 hade Digiexam 10 anställda. 

Edtech, alltså teknik för utbildningssektorn och skolväsendet, är en kraftigt växande sektor med stort intresse från riskkapitalssektorn. År 2015 investerades över 26 miljarder kronor i sektorn, enligt tekniksajten Recode

Digiexam tog nyligen ett första steg in på den brittiska marknaden, genom ett avtal med City University i London.

Di Digital har sökt Digiexams grundare och vd Johan Hägglund för en kommentar till resultatet. 


Läs även:

Foto:

Reportage: Startup-bolagen som vill rädda skolan


Innehåll från TableauAnnons

Därför är data detaljhandelns nyckel till konkurrenskraft

– För att lyckas hantera pandemins utmaningar behöver detaljhandlare använda data på effektivast möjliga sätt, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau.

Detaljhandeln har varit pressad under de senaste åren – något som förstärkts ytterligare under covid-19-pandemin. Från skiftet till e-handel och till det ökade fokuset på hållbarhet har ingen annan bransch varit med om så stora förändringar, inte bara gällande hur försäljningen sker utan också var den sker. 

Att ändra sin affärsstrategi kan vara lukrativt men också skapa nya utmaningar. Med ständigt ökande förväntningar och krav behöver detaljhandlare förutse och möta sina kunders behov oavsett var de handlar. Handlarna behöver också en robust försörjningskedja som fungerar för deras organisation. Det är inte enkelt, men det är görbart. Genom att använda rätt data vid rätt tidpunkt kan detaljhandelsföretag fatta bättre, mer flexibla och mer lönsamma beslut. Genom Tableaus samarbete med hundratals detaljhandlare runt om i världen, och här i Sverige, har de kommit fram till följande:

1. Kraven på försörjningskedjan

Kundernas föränderliga krav gör det svårare att hitta sätt att effektivisera sin verksamhet på. Att behöva förändra sin försörjningskedja för att möta dessa krav innebär förlorad värdefull tid. För att kunna vara agil och göra snabba förändringar är det viktigt att ha full insyn i alla delar av försörjningskedjan; från inköp till leverans. Att upptäcka och möta nya kundtrender och behov i realtid ger detaljhandlare en klar fördel mot sina konkurrenter när det kommer till att fånga kundernas intresse. En övergripande bild av realtidsdata du samlat in kommer att hjälpa din verksamhet att ligga steget före, reducera svinn i inköpsprocessen och hålla jämna steg med kunderna. 

2. Sömlösa omnikanal-upplevelser

Det räcker inte längre att bara erbjuda en fantastisk fysisk eller digital upplevelse. Kunder vill ha, och förväntar sig, samma nivå av service oavsett var de handlar. De efterfrågar enkelhet. Pandemin har gjort oss mer bekväma och förstärkt behovet av att kunna shoppa online. För att vinna i den nya verkligheten behöver detaljhandlare förstå sina kunder helt och hållet, kunna förutspå deras beteenden och ge dem vad de behöver innan de själva ens vet. 

3. Kunden i centrum

För att kunna konkurrera måste kunden alltid vara i centrum. Genom att hämta data som möjliggör beslut baserade på fakta och siffror i realtid kan du prioritera både kundens och din verksamhets behov. Post-pandemi kommer handlare att fortsätta se förväntningar och preferenser förändras bland kunderna allt eftersom marknaden förändras. Att fatta kloka och informerade beslut är det enda sättet att garantera fortsatt framgång och det enda sättet att göra detta på är att ha en tydlig förståelse för sin data. 

4. Prissättning

Kvalitet och prisvärdhet är några av kundernas huvudkrav idag men detaljhandlare måste balansera detta mot sina egna behov av ökade marginaler och kostnadseffektivitet. Lösningen hittar vi i att skapa dataledda produkter och prissättningsstrategier. Att ge dina team verktyg för att djupdyka i försäljning, produkt och prisdata ger dem insikter som behövs för att kunna fatta viktiga beslut. Om du förstår vad som händer både på marknaden och hos dina kunder kan du skräddarsy din produkt och prissätta på ett sätt som maximerar din verksamhets framgång. Att utnyttja data kommer att bli en nyckel till innovation, återhämtning och tillväxt, nu och framåt. Alla företag kommer att ha sina egna prioriteringar och problem och Tableau kan ge råd kring hur man bäst hämtar in och applicerar data för att möta dessa. 

Vill du veta mer? Ladda ned Tableaus senaste e-book för detaljhandeln här. 

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?