Annons

Di listar: Augusti-rekord i guldregn trots techfrossa

Augusti brukar innebära färre investeringar som trycks ut i etern. Trots kärvare tider på kapitalmarknaden och sur börs så trillade det in fler miljarder till svenska teknikbolag än tidigare för sommarmånaden.

H2 Green Steel, med Henrik Henriksson, och Doktor.se, med Martin Lindman, var de bolag som reste mest kapital i augusti.
H2 Green Steel, med Henrik Henriksson, och Doktor.se, med Martin Lindman, var de bolag som reste mest kapital i augusti.

Traditionellt sett brukar augusti vara en lugn månad på investeringssidan och de senaste åren har totalen legat omkring en dryg halv miljard när Di Digital summerar de största affärerna. 

I år tog dock inte investerarna semester utan det trillade in nära 3,3 miljarder kronor under månaden. Detta trots att det råder en allmän oro där värderingar på tillväxtbolag pressas i såväl noterat som onoterat och flertalet bolag tvingas till nedskärningar. Trenden fortsätter även med att ett fåtal bolag lockar en större mängd kapital där det gröna stålbolaget H2 Green Steel stod för majoriteten.

Här är de största investeringarna i augusti som Di Digital noterat:

H2 Green Steel – 2 miljarder kronor

För att fullfölja bolagets idé med att tillverka stål utan kol har det talats om att det krävs 30-40 miljarder kronor. Nya investerare som står för H2 Green Steels nyinsamlade pengar för denna runda är pensionsbolaget AMF, Altor, den tyska industrikoncernen Schaffler och GIC, som förvaltar tillgångar åt staten Singapore. 

Doktor.se – 280 Mkr

Doktor.se, som driver både fysisk och digital vård, fick in mer kapital än väntat när flera externa investerare visade intresse. Pengarna ska främst användas till bolagets internationella expansion, där det bland annat planeras en jättesatsning i Tyskland. 

Qbtech – 160 Mkr

Medicinteknikbolaget vars verktyg diagnostiserar och behandlar adhd tar in riskkapitalbolaget Verdane som ny delägare. Bolagets förhoppning är att det ska nå över 100 Mkr i omsättning nästa år. 

Billogram – 150 Mkr

Bolaget tillhandahåller en digital, interaktiv plattform som enligt egen utsago effektiviserar fakturering, betalning och kundhantering. För rundan står den schweiziska telekomjätten Swisscom Ventures som största investerare, men även befintliga ägare som Partech, CNI Nordic och Inbox Capital gick in med mer kapital.  

Wesport – 112 Mkr

E-handel med sportartiklar som under 2021 byggdes upp i det tysta av den tidigare Bygghemma-vd:n Mikael Olander. Pengarna är tänkta att användas till att expandera och konsolidera den nordiska plattformen och deras specialistposition, rapporterar Breakit

Worldfavor – 105 Mkr

Bolaget vill erbjuda en lösning för företag och organisationer att samla in hållbarhetsdata. För de nya pengarna som de befintliga investerararna Brightly Ventures och Spintop Ventures har skjutit in, ska bland annat plattformen vidareutvecklas och teamet växa, rapporterar Breakit.

Findity – 102 Mkr

Bolaget fokuserar på kvittoredovisning via kort och mobiltelefon. Bolaget har kunder i Norden, Storbritannien, Spanien, Tyskland och USA, och planen är att expandera till fler marknader. 

Jetson – 86 Mkr

Jetson Aero står bakom den flygande farkosten ”Jetson One”, vilken kan liknas vid en luftburen minihelikopter med plats för en passagerare. Startupbolaget har hittills säkrat 8 miljoner dollar, 86 Mkr, från bland andra den italienska techikonen Luca Spada. De uppger dock att mer pengar, upp till 5 miljoner dollar, är på väg in då ytterligare en omgång av rundan ska stängas i september.

Detectify – 69 Mkr 

Bolaget utför sårbarhetstester på plattformar för att säkra kunder mot cyberattacker genom prenumererad mjukvara, så kallad Saas. Pengarna planeras att gå till att stärka bolagets tillväxt inför framtida extern finansiering, rapporterar Breakit.

Wagmi – 34,2 Mkr 

Kapitalet har samlats genom att Fragbites dotterbolag har sålt spelvaluta. Dessa ska kunna användas i spel, men också för att säljas och köpas på en decentraliserad marknadsplats i framtiden. Bland de investerare som har köpt spelvalutan finns flera med blockkedjekopplingar, exempelvis Sandbox-grundaren Sebastian Borget, rapporterar Breakit.

Bemlo – 33 Mkr

För att underlätta letandet efter rätt kompetens till rätt plats så samlar vårdplattformen Bemlo lediga tjänster på bemanningsföretag, sjukhus, vårdcentraler och äldreboenden. Bolaget har nu fått med sig investerare som Dropbox-grundaren Arash Ferdowski, Nordnets grundare Claes Dinkelspiel samt Kry-cheferna Johan Flodin och Peder Stahle. 

Turbotic – 30 Mkr

Bolaget har ai- och automatlösningar för att optimera företags kostnader och effektivitet. Kapitalet ska användas till vidare expansion i USA samt för produktutveckling och omsättningen spås dubblas i år.

Karma – 25 Mkr 

Karma går fortsatt med förlust och tvingades till omställningar under pandemin. Till stöd för det har maträddarappen tagit in nytt kapital. Bland Karmas största investerare finns Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, Kinnevik och impact-stiftelsen Norrsken. 

Picsmart – 25 Mkr

Picsmart levererar livsmedel direkt från lokala matbutiker. Bolaget växte med 300 procent under årets första kvartal jämfört med samma period i fjol. 

Apotekamo – 26,5 Mkr

Bolaget driver digitala plattformar åt befintliga butiksapotek i sydöstra Europa, där ambitionen är att öka tillgången på snabba medicinleveranser. Befintliga investerare som Epti och det tyska bolaget Angelgate får nytt sällskap av den bosniske fotbollsspelaren Hasan ”Brazzo” Salihamidzic. 

Padel Africa – 20 Mkr

Padel Africa har i dag flera padelcenter i Sydafrika och mot årsskiftet ska bolaget lansera padelcenter i Ghana och Rwanda. Bakom det nyinsamlade kapitalet står en grupp kapitalstarka privata investerare, men även mindre delägare har kunnat gå in, rapporterar Rapidus.

Medbeat – 19 Mkr

Det medicintekniska bolaget utvecklar en bärbar EKG-mätare. Planen framöver ska vara att bland annat utöka personalstyrkan och sikta på en kommersialisering under slutet av nästa år, rapporterar Rapidus.

Bärta – 16 Mkr

Det blev ett nytillskott på 700 aktieägare efter att livsmedelstillverkaren Bärta avslutade sin emission, med nya investerare som Almi Invest, Kale United och Aggregate Media. De nya pengarna ska på olika sätt stärka upp bolaget inom marknad och sälj. Till exempel är målet att fler ska våga sätta tänderna i Bärta och att fler produkter ska gå ut i fler butiker. 

Netigate – okänd summa (ej inräknat i totalen för augusti)

Saas-bolaget får in danska GRO Capital som ny storägare i en affär som värderas till strax under miljarden, men det är oklart för Di hur pass stor andel som är nytt kapital.

Innehåll från WintAnnons

Hög tid att maxa lön och utdelningsutrymme

Plötsligt är vi inne på upploppet av 2022 och det är hög tid att planera för att kunna maxa K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint ger dig koll på läget och guidar dig i några av årets kanske viktigaste frågor.

Inför årets slut är det alltid mycket att tänka på för egenföretagaren. Dels vill du få in de där sista affärerna, dels är årets sista veckor sista chansen att se över ditt löneuttag för att påverka ditt utdelningsutrymme. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, ger dig tipsen för att maxa lön och utdelning.

Har du tagit tillräckligt i lön?

Att du själv styr din lön varje månad ger dig möjlighet till smart inkomstplanering. Börja alltså med att ställa dig frågan om du tagit ut rätt lön under året - och har du inte gjort det går det fortfarande att justera. Här kommer lite siffror som kan vara bra att ha med sig när du räknar på din årslön.

Om du tagit ut 483 000 kronor under året når du upp till både högsta sjuk- och föräldrapenninggrundande inkomst.

2022 är den maximala årslönen 554 900 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det blir ungefär 46 200 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 procent på varje krona i statlig skatt. 

Men det kan det kanske vara värt? Åtminstone om du vill kunna maximera din allmänna pension. För att nå upp till den gränsen måste du nämligen plocka ut en årslön på minst 572 600 kr – det vill säga 47 700 kr i månaden – under 2022. Då överstiger du brytgränsen för statlig skatt med 1 500 kr per månad.

Sammanfattningsvis kan vi säga att lönen styr inkomstskatt och sociala förmåner, men också hur stor utdelning du kommer kunna göra från ditt bolag nästa år. Om det finns vinst kvar i bolaget efter lön och andra kostnader, kan du ta ut utdelning efter räkenskapsårets slut. Läs vidare så förklarar vi mer.

Läs mer: Så funkar Wint i företagarens vardag 

Beräkna utdelningen

Det finns två sätt att räkna ut gränsbeloppet för dig som delägare i fåmansbolag, huvudregeln och förenklingsregeln. I slutet av kalenderåret är det därför viktigt att vara medveten om hur ditt gränsbelopp kommer räknas ut, och hur du kan påverka ditt utdelningsutrymme.

Kom också ihåg att du delar på utdelningsutrymmet med eventuella andra delägare i bolaget, så om du äger 50 procent av bolaget har du rätt till halva utdelningsutrymmet.

Huvudregeln

Det är den totala summan av kontanta löner till anställda i bolaget, och eventuella dotterbolag, under året som är relevant för huvudregeln. 50 procent av de totala löneutbetalningarna kan sedan tillgodoräknas som gränsbelopp. Ju högre lönekostnader under året, desto större utdelningsutrymme med andra ord.

Ett krav för att delägaren ska kunna tillämpa huvudregeln är att delägaren själv, eller någon närstående, har tagit ut lön över en viss gräns. För 2022 behöver du plocka ut en årslön som motsvarar 426 000 kronor + 5 % av bolagets totala kontanta löner under året. Om det endast är du som tar ut lön ur bolaget innebär det en årslön på minst 448 500 kr, eller 37 400 kr per månad.

Genom att tillämpa huvudregeln kan man ofta säkra ett högre gränsbelopp. Uttagskravet på lön behöver dock vara uppfyllt. Annars förloras möjligheten att beräkna gränsbeloppet utifrån det lönebaserade utdelningsutrymmet.

Förenklingsregeln

Förenklingsregeln kan tillämpas om kraven för huvudregeln inte uppfylls. Då används ett schablonbelopp för att räkna upp gränsbeloppet. För ingången av inkomståret 2023 är schablonbeloppet 195 250 kronor. Förenklingsregeln går att tillämpa oavsett om man har tagit ut någon lön eller inte från aktiebolaget.

Tycker du att detta låter krångligt? Då är du inte ensam. Därför har Wint byggt sajten k10.nu som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du också vill maximera din utdelning.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera