1515

Di Digital, Norrsken och Google startar Impact Summit Åre

Di Digital lanserar, tillsammans med Google, en satsning på socialt entreprenörskap och hållbara investeringar. Startskottet går i slutet av mars med den nya arenan Impact Summit Åre som äger rum under Åre Business Forum.

“Det här är vår tids viktigaste frågor för såväl näringslivet som samhället i stort. Medan näringslivets hållbarhetsarbete länge handlat om att minska de negativa effekterna på människor och miljö växer det nu fram nya affärsmodeller och företag där själva kärnan i verksamheten handlar om att lösa olika globala samhällsutmaningar”, säger Thomas Frostberg, projektledare och innehållsansvarig för Impact Summit Åre.

Di Digital adderar, tillsammans med Google GOOGL 0,00% Dagens utveckling , ett nytt inslag till Åre Business Forum.

Konferensen, som brukar liknas vid ett Davos för Sverige och firar tio år i år, breddas nu med ett specialprogram för frågor som rör innovationer inom social hållbarhet och socialt entreprenörskap: Impact Summit Åre.

”Efter att gemensamt drivit flertalet framgångsrika projekt - i samband med Di Gasell och Almedalen - som syftar till att lyfta personer och företag som verkar för att lösa vår tids samhällsutmaningar, ser vi Åre Business Forum och Impact Summit som en naturlig förlängning av vårt samarbete med Dagens industri”, säger Anna Wikland, Sverigechef på Google.

”Vi ser fram emot att vara på plats och bidra till en ny mötesplats som ger utrymme för intressanta diskussioner och samtal kring samhällets digitalisering framåt.”

Google Sverige och Di Digital har tidigare samarbetat i Almedalen genom att där skapa en arena och lyfta fram unga eldsjälar som arbetar för att lösa samhällsutmaningar med ny teknik. 

Vid Impact Summit Åre är även stiftelsen Norrsken med som innehållspartner. Stiftelsen Norrsken har grundats av Niklas Adalberth, tidigare medgrundare till betalbolaget Klarna, och är i dag ett nav för socialt entreprenörskap i Sverige. 

“Vi tror att kraften i företagande och entreprenörskap kan vara nyckeln till att lösa de största samhällsutmaningarna, och därför är det oerhört kul och viktigt att få lyfta detta tillsammans med Google och Dagens industri”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson. 

Läs mer: Succén är tillbaka – Di Digital storsatsar på kvinnliga företagare 

För tioårsjubilerande Åre Business Forum innebär tillskottet av Impact Summit Åre en välkommen breddning av programmet.

”Impact Summit Åre är startskottet för en ny upplevelsearena som lyfter morgondagens innovationer och företag”, säger Anna Magnusson, projektansvarig för Åre Business Forum.

För Dagens industri innebär satsningen en ytterligare förstärkning till satsningen Hållbart Näringsliv. I fjol rekryterades den profilerade klimatreportern Jenny Stiernstedt och ett samarbete inleddes med tidningen Aktuell Hållbarhet. Thomas Frostberg som leder Impact Summit Åre har tidigare varit redaktör för DN Global utveckling. 

“Nu tar vi nästa steg och breddar vår bevakning av företagens hållbarhetsarbete genom ett ökat fokus på social hållbarhet och hållbara investeringar”, säger Peter Fellman, chefredaktör för Dagens industri.

Läs mer om Åre Business Forum här.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?