1515

"Det var ett bedrägeri" – KNC Miner inför rätta i tingsrätten

Anklagelserna haglade när det svenska bitcoinbolaget KNC Miner mötte 38-årige Gustavo Fernandez från Buenos Aires i Stockholms tingsrätt.

Gustavo Fernandez från Buenos Aires, Argentina, stämmer svenska KNC Miner på 3,5 Mkr.
Gustavo Fernandez från Buenos Aires, Argentina, stämmer svenska KNC Miner på 3,5 Mkr.Foto:Daniel Goldberg

På ena sidan: En 38-årig familjeföretagare från Buenos Aires i Argentina. På andra sidan: Ett av Sveriges mest omtalade startupbolag med hundratals miljoner kronor i finansiering från namnkunniga riskkapitalbolag som Creandum, Accel och GP Bullhound.

På bordet: Anklagelser om svek, lögner och försvunna miljonbelopp.

"Jag blev lurad, det var ett bedrägeri", säger Gustavo Fernandez, som i måndags mötte bitcoinbolaget KNC Miner i Stockholms tingsrätt, till Di Digital.

Idag är KNC Miner mest känt för sin storskaliga bitcoingruva i Boden, där bolagets datacenter arbetar dygnet runt med att utvinna nya mynt i den digitala valutan.

Men fram tills nyligen var bolagets verksamhet en annan. Då sysslade KNC Miner med att sälja specialdesignade maskiner för brytning av digitala valutor, direkt till kunder.

En sådan kund var Gustavo Fernandez. Han är 38 år gammal och bor i Buenos Aires, Argentina, tillsammans med sin fru och sin 7 månader gamla dotter. Tillsammans med sina två bröder driver han ett företag som sysslar med laminering av böcker och tidningar.

Förutom min bil och mitt hus satsade jag allt jag hade.

År 2014 beställde han sammanlagt 66 maskiner av modellen Titan från bolaget, avsedda för att räkna fram den digitala valutan litecoin (enkelt uttryckt en variant på den mer välkända valutan bitcoin).

Maskinerna kostade honom drygt 3 miljoner kronor. Han betalade med sina egna besparingar samt pengar han lånat av sina bröder.

"Förutom min bil och mitt hus satsade jag allt jag hade", säger Gustavo Fernandez till Di Digital.

Tanken var att sätta maskinerna i bruk för att tjäna pengar.  

"Jag ville tjäna pengar för min egen framtid, min familj och min dotter", säger Gustavo Fernandez.

Men den 27 oktober, tre dagar innan utlovad leverans, bestämde sig Gustavo Fernandez för att häva sitt köp.

"Jag läste på forum att KNCs första försändelser inte fungerade ordentligt och att de var försenade. Jag insåg att min leverans skulle bli sen", säger Gustavo Fernandez.

Leveranstider är viktiga i bitcoin- och litecoinvärlden. Dels ökar ständigt processorkraften som används för att räkna fram nya mynt, vilket gör enskilda maskiner mindre värdefulla. Dels rör sig kurserna ofta kraftigt, vilket påverkar värdet på det som kan räknas fram.

Men KNC Miner vill inte ge honom hans pengar tillbaka. Bolaget menar att villkoren för köpet tydligt framgick vid köpet.

I villkoren står bland annat att köpet inte går att ångra eller häva, samt att utlovade leveransdatum ej var bindande, enligt KNC Miner.

“Det har inte gått att köpa någonting från KNC Miner utan att acceptera de allmänna villkoren”, sa advokat Per Widman, som företräder KNC Miners grundare Sam Cole och Markus Erlandsson i rätten. 

Det har inte gått att köpa någonting från KNC Miner utan att acceptera de allmänna villkoren.

I rätten visade Per Widman vidare en graf över hur litecoin-kursen utvecklades under 2014. Den digitala valutan tappade nästan 80 procent av sitt värde under året.

“Möjligheten att framgångsrikt bedriva mining förändrades ganska dramatiskt från det att han köpte tills det att han ville häva köpet. Det tror jag är det verkliga skälet till att vi sitter här idag”, sa advokat Per Widman.

I åtalet finns flera grova anklagelser mot det svenskgrundade bitcoinbolaget. Utöver brott mot konsumentköpslagen och distanshandelslagen anklagas KNC Miner för att medvetet ha misslett sina kunder avseende maskinernas prestanda och leveranstid.

Dessutom påstås att bolaget använt förskottsbetalningarna från kunder som Gustavo Fernandez för att bygga upp sin verksamhet i Boden istället för att, som utlovat, bygga och leverera de beställda maskinerna.

"KNC hade kännedom om att de egenskaper och den prestanda som utannonserades inte kunde uppfyllas", sa advokat Magnus Daar, som företräder Gustavo Fernandez, i tingsrätten.

KNC bestrider anklagelserna.

“KNC har varken medvetet eller omedvetet lämnat några felaktiga uppgifter”, sa Per Widman i rätten.

Målet i tingsrätten kan bli det första av många. Advokat Magnus Daar företräder ett 50-tal personer med liknande anspråk på KNC Miner. Utöver dem känner han till flera andra liknande fall.

En dom till Gustavo Fernandez fördel kommer medföra att mängder av liknande stämningsansökningar lämnas in, säger han.

“Av de fall jag känner till så landar vi på anspråk om ungefär 100 miljoner kronor, sa advokat Magnus Daar till Di Digital i en tidigare intervju.

Sam Cole, KNC

Sam Cole, vd och medgrundare på KNC Miner, avböjer att kommentera anklagelserna i detalj innan rättegången är avslutad.

Han ger dock sin egen förklaring till varför bolaget han grundat plötsligt har fått ett stort antal stämningsansökningar på halsen.

“Priset (på litecoin) rasade. Det är den enkla förklaringen. Under tidsperioden vi pratar om gick kursen från 12 till 4 dollar”, säger Sam Cole till Di Digital.

Förhandlingarna i tingsrätten pågår till och med tisdag 15 mars.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?