1515

"Det var ett bedrägeri" – KNC Miner inför rätta i tingsrätten

Anklagelserna haglade när det svenska bitcoinbolaget KNC Miner mötte 38-årige Gustavo Fernandez från Buenos Aires i Stockholms tingsrätt.

Gustavo Fernandez från Buenos Aires, Argentina, stämmer svenska KNC Miner på 3,5 Mkr.
Gustavo Fernandez från Buenos Aires, Argentina, stämmer svenska KNC Miner på 3,5 Mkr.Foto:Daniel Goldberg

På ena sidan: En 38-årig familjeföretagare från Buenos Aires i Argentina. På andra sidan: Ett av Sveriges mest omtalade startupbolag med hundratals miljoner kronor i finansiering från namnkunniga riskkapitalbolag som Creandum, Accel och GP Bullhound.

På bordet: Anklagelser om svek, lögner och försvunna miljonbelopp.

"Jag blev lurad, det var ett bedrägeri", säger Gustavo Fernandez, som i måndags mötte bitcoinbolaget KNC Miner i Stockholms tingsrätt, till Di Digital.

Idag är KNC Miner mest känt för sin storskaliga bitcoingruva i Boden, där bolagets datacenter arbetar dygnet runt med att utvinna nya mynt i den digitala valutan.

Men fram tills nyligen var bolagets verksamhet en annan. Då sysslade KNC Miner med att sälja specialdesignade maskiner för brytning av digitala valutor, direkt till kunder.

En sådan kund var Gustavo Fernandez. Han är 38 år gammal och bor i Buenos Aires, Argentina, tillsammans med sin fru och sin 7 månader gamla dotter. Tillsammans med sina två bröder driver han ett företag som sysslar med laminering av böcker och tidningar.

Förutom min bil och mitt hus satsade jag allt jag hade.

År 2014 beställde han sammanlagt 66 maskiner av modellen Titan från bolaget, avsedda för att räkna fram den digitala valutan litecoin (enkelt uttryckt en variant på den mer välkända valutan bitcoin).

Maskinerna kostade honom drygt 3 miljoner kronor. Han betalade med sina egna besparingar samt pengar han lånat av sina bröder.

"Förutom min bil och mitt hus satsade jag allt jag hade", säger Gustavo Fernandez till Di Digital.

Tanken var att sätta maskinerna i bruk för att tjäna pengar.  

"Jag ville tjäna pengar för min egen framtid, min familj och min dotter", säger Gustavo Fernandez.

Men den 27 oktober, tre dagar innan utlovad leverans, bestämde sig Gustavo Fernandez för att häva sitt köp.

"Jag läste på forum att KNCs första försändelser inte fungerade ordentligt och att de var försenade. Jag insåg att min leverans skulle bli sen", säger Gustavo Fernandez.

Leveranstider är viktiga i bitcoin- och litecoinvärlden. Dels ökar ständigt processorkraften som används för att räkna fram nya mynt, vilket gör enskilda maskiner mindre värdefulla. Dels rör sig kurserna ofta kraftigt, vilket påverkar värdet på det som kan räknas fram.

Men KNC Miner vill inte ge honom hans pengar tillbaka. Bolaget menar att villkoren för köpet tydligt framgick vid köpet.

I villkoren står bland annat att köpet inte går att ångra eller häva, samt att utlovade leveransdatum ej var bindande, enligt KNC Miner.

“Det har inte gått att köpa någonting från KNC Miner utan att acceptera de allmänna villkoren”, sa advokat Per Widman, som företräder KNC Miners grundare Sam Cole och Markus Erlandsson i rätten. 

Det har inte gått att köpa någonting från KNC Miner utan att acceptera de allmänna villkoren.

I rätten visade Per Widman vidare en graf över hur litecoin-kursen utvecklades under 2014. Den digitala valutan tappade nästan 80 procent av sitt värde under året.

“Möjligheten att framgångsrikt bedriva mining förändrades ganska dramatiskt från det att han köpte tills det att han ville häva köpet. Det tror jag är det verkliga skälet till att vi sitter här idag”, sa advokat Per Widman.

I åtalet finns flera grova anklagelser mot det svenskgrundade bitcoinbolaget. Utöver brott mot konsumentköpslagen och distanshandelslagen anklagas KNC Miner för att medvetet ha misslett sina kunder avseende maskinernas prestanda och leveranstid.

Dessutom påstås att bolaget använt förskottsbetalningarna från kunder som Gustavo Fernandez för att bygga upp sin verksamhet i Boden istället för att, som utlovat, bygga och leverera de beställda maskinerna.

"KNC hade kännedom om att de egenskaper och den prestanda som utannonserades inte kunde uppfyllas", sa advokat Magnus Daar, som företräder Gustavo Fernandez, i tingsrätten.

KNC bestrider anklagelserna.

“KNC har varken medvetet eller omedvetet lämnat några felaktiga uppgifter”, sa Per Widman i rätten.

Målet i tingsrätten kan bli det första av många. Advokat Magnus Daar företräder ett 50-tal personer med liknande anspråk på KNC Miner. Utöver dem känner han till flera andra liknande fall.

En dom till Gustavo Fernandez fördel kommer medföra att mängder av liknande stämningsansökningar lämnas in, säger han.

“Av de fall jag känner till så landar vi på anspråk om ungefär 100 miljoner kronor, sa advokat Magnus Daar till Di Digital i en tidigare intervju.

Sam Cole, KNC

Sam Cole, vd och medgrundare på KNC Miner, avböjer att kommentera anklagelserna i detalj innan rättegången är avslutad.

Han ger dock sin egen förklaring till varför bolaget han grundat plötsligt har fått ett stort antal stämningsansökningar på halsen.

“Priset (på litecoin) rasade. Det är den enkla förklaringen. Under tidsperioden vi pratar om gick kursen från 12 till 4 dollar”, säger Sam Cole till Di Digital.

Förhandlingarna i tingsrätten pågår till och med tisdag 15 mars.


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?