1515

"Det känns helt galet att äntligen få visa upp klockan"

Efter att ha flugit under radarn i 18 månader bryter nu Malmöbolaget Anima tystnaden och visar upp sin uppkopplade klocka. I dag lanseras Kronaby, som grundarna hoppas ska skapa ett helt nytt produktsegment.

Anima vill utmana marknaden för wearables med sitt uppkopplade ur. Foto: Bolaget
Anima vill utmana marknaden för wearables med sitt uppkopplade ur. Foto: Bolaget

Hittills har det mesta varit hemlighetsfullt kring Anima. Förutom Di Digitals avslöjande förra året att bolagets första produkt skulle bli en smart klocka i klassiskt snitt så har grundarna gett få intervjuer och inte velat berätta mycket mer än att kinesiska komponenttillverkaren Goertek investerat stort i bolaget, närmare bestämt 95 miljoner kronor.

Inför lanseringen ställer bolagets grundare dock upp på en exklusiv intervju med Di Digital.

”Vi har inte velat berätta något förrän vi var säkra på att kunna leverera den produkt som vi ville få ut på marknaden”, säger Sarandis Kalogeropulos, medgrundare av Anima.

Läs mer om Anima på Nordic Tech List

I kontorslokalerna i Västra hamnen är det högt i tak och genom de stora glaspartierna som utgör kontorets väggar har man god utsikt över Öresund och Öresundsbron. På ett och ett halvt år har Anima växt från att vara fyra grundare på varsin klaffstol i ett hörn strax innanför entrén till att ha 67 anställda fördelade på ett trettiotal kompetenskategorier. Här finns bland annat mjukvaruutveckling, urverkskompetens från klockindustrin, mekanikkonstruktörer, kundsupport och en egen produktionslinje där en första mindre serie av klockorna har tillverkats. För hand. 

Läs mer: Uppkopplad klocka – hetast på IoT-himlen

”Det har varit kritiskt att kunna visa vår tillverkare i Kina vad som går att göra och faktiskt kunna säkerställa kvaliteten redan i konceptfasen” säger Sarandis Kalogeropulos.

Foto: Fredrik Norrlid

Thomas Sandelius och Sarandis Kalogeropulos vid produktionslinjen där de första klockorna tillverkats för hand. Foto: Fredrik Norrlid

Grunden till Anima lades när Sony Mobile i Lund i mars 2015 varslade 1000 personer om uppsägning. Då bestämde sig Fredrik Rosén, Pål Borge, Sarandis Kalogeropulos och Thomas Sandelius för att lämna sina chefsjobb på mobiltillverkaren och bygga något nytt.

”Mobilbranschen förändrades i grunden. Vi kände alla ett driv att skapa något nytt och vara med i nästa digitala transformation kring internet of things”, säger Sarandis Kalogeropulos.

Tillsammans satte de sig ner och började skissa på en uppkopplad klocka som inte liknade någon av de produkter som fanns på marknaden. Visionen var att skapa en uppkopplad klocka som skulle vara svår att skilja från ett klassiskt armbandsur. 

”Med vår gemensamma historia var verksamheten igång redan efter några dagar, men vi har haft oerhört många sömnlösa nätter och oändliga iterationer för att skapa den kompromisslösa klocka vi ville uppnå”, säger medgrundaren Thomas Sandelius. 

För att förverkliga visionen om en uppkopplad klocka krävs kapital. Mycket kapital. Särskilt om man har ambitionen att bygga en klocka från grunden baserad på egenutvecklad teknik. Tack vare sina tidigare roller på Sony Mobile hade grundarna goda kontakter med en rad komponenttillverkare och Anima inledde tidigt diskussioner med Goertek, ett bolag baserat i kinesiska Weifang. Goertek är världsledande på bluetooth-headset och noterat på börsen i Shenzhen med ett börsvärde motsvarande drygt 53 miljarder kronor. Goertek bestämde sig för att investera 10 miljoner euro i Anima.

”De ville komma in på marknaden för internet of things och förnya sig samtidigt som vi var i behov av kapital. Det var kärlek vid första ögonkastet”, säger Sarandis Kalogeropulos.

Kort efter investeringen blev klar besökte Goerteks vd Long Jiang Malmö för att träffa grundarna igen och se på lokalen som de ville hyra in sig i. Sarandis Kalogeropulos berättar att grundarna var övertygade om att Long Jiang skulle tycka att lokalen var onödigt stor och kanske för dyr.

Vi ska skapa en helt ny produktkategori inom klockindustrin med våra hybridklockor

”Han ville träffa hyresvärden för att börja förhandla och var mer bekymrad över att vi inte skulle kunna växa tillräckligt mycket i de här lokalerna och ville genast undersöka möjligheterna att hyra nästa våning också", säger Sarandis Kalogeropulos.

Under drygt ett och ett halvt år har Anima tagit fram den klocka som i dag för första gången visas upp. Grundarna hoppas på ett entusiastiskt mottagande från marknaden. 

”Teknologin för att göra klockor i mindre format har funnits sedan 1600-talet. Det senaste paradigmskiftet kom 1969 när man elektrifierade armbandsuret, det vände upp och ner på allt. Nu ska vi se till att förändra industrin igen, vi ska skapa en helt ny produktkategori inom klockindustrin med våra hybridklockor”, säger Thomas Sandelius.

Hybridklockan är en klocka som är uppkopplad genom mobiltelefonen, men som inte är en datoriserad klocka som till exempel Appel Watch eller Samsung Gear. Istället använder sig Animas Kronaby av traditionella visare för att till exempel visa hur många steg användaren har tagit. 

Det har varit några svettiga och sömnlösa nätter

"Vi tror på den här produkten och är övertygade om att hybridklockan är klockornas framtid, men frågan är när branschen tar fart – avgörandet ligger inte i våra händer även om vi försöker skapa marknaden. Fingerprint Cards och Precise Biometrics grundades 1997, men det är först nu som de har slagit igenom på allvar”, säger Thomas Sandelius.

Sarandis Kalogeropulos beskriver lanseringen som att vakna ur en dröm.

”Det har varit några svettiga och sömnlösa nätter och det känns helt galet att äntligen få visa upp klockan för omvärlden. Det är euforiskt och fantastiskt och en väldigt speciell känsla när man tittar på den här produkten och det här varumärket som vi har skapat tillsammans, här i Malmö."

Foto: Fredrik Norrlid

Det har blivit några sömnlösa nätter för Animas grundare. Foto: Fredrik Norrlid

Goertek äger 75 procent av Anima. Grundarna bedömer att de 95 Mkr man fått in från det kinesiska bolaget räcker till att lansera Kronaby, ta klockan till marknaden och kanske ytterligare något steg. Samtidigt pågår arbetet med att ta fram nästa produkt, som än så länge hålls lika hemlig som Kronaby har varit under 18 månader.

”Vi har en kontinuerlig diskussion med våra ägare om finansiering. Vi är finansierade nu och en bit framåt. För vår partner är det inget annat än långsiktighet som gäller”, säger Thomas Sandelius.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?